ZELA GTI je napisao(la):Sajo_Golf GT je napisao(la):Salle je napisao(la):jao majko šofera, haman ga svi gasiraju hladnog...
Nikad osim jednom!
Samo jednom sam stisnuo hladnog kada me prestigla Opel Astra 1.6 100ks (na pravcu u ciljugama pored piste gdje se odrzava SR) jer nisam mogo odoljet i tako ja zanjom i na 150kmh pocnem je obilaziti i kada sam bio naspram nje na nekih 160kmh izjednacile su nam se brzine nisam mogao proci i tako znam kako ide hladan nece na visokim obrtajima...
Kakav rejser :lol::lol::lol:
-Suki- je napisao(la):svaki motor poslije torture treba ostaviti da odradi kratko...ali svaki.
pogotovo motore koji nemaju mogucnost paljenja ventilatora dok je auto ugasen.
Zasto?????
evo po vrstama motora...
Za sve motore:
kod forsiranja dolazi do jakog ugrijavanja izduvne grane,glave i svega drugog,ta se toplota odvodi sistemom hlađenja ali i CIRKULACIJOM VAZDUHA OKO MOTORA usljed kretanja vozila.
kad iz tih ostrih uslova odma stanete i ugasite auto dolazi do akumulacije toplote pod haubom od grane i drugih dijelova i tu toplotu nista ne odvodi...ako ne vjerujete...gazite auto momacki (ne ko picice) i odma stanite i ugasite.
nakon 2-3 min dajre kontak pa pogledajte koju temp pokazuje kazaljka.....oni koji imaju ventilator koji se pali i kad je motor ugasen nece ovo primjetiti jer ce ventilator to odraditi,koliko puta cujemo pasata da se vent upali nakon 5 min sto je covjek otisao....zbog akumulacije toplote
Za turbo motore:
koliko vidim manje vise je sve objasnjeno.....da samo dodam da je najopasnije kad ga turirate i onda odma ugasite,jadna majko koliko sam to puta vidio....a vozac idiot ne zna da mu se turbina vrti na 150 000 RPM pa i vise i onda joj zaustavi dotok ulja
A NAJBOLJE STO MOZETE NAPRAVITI je da provozete auto onako lagano kulerski na 1500rpm da se sve lijepo smiri,ulje,voda,akumulirana toplota....
ja uvjek poslije drifta ostavim auto da odradi a poslije burnouta malo provozem ako imam gdje ili ga ostavim da odradi....
bigstg je napisao(la):pozdrav raja ...molim pomoc neznam kako da napravim svoju temu..moze entko obajsniti plss...hvala unaprijed
bigstg je napisao(la):pozdrav raja ...molim pomoc neznam kako da napravim svoju temu..moze entko obajsniti plss...hvala unaprijed
menjic je napisao(la):Slazem se da treba zagrijati motor pa voziti, ja recimo nikad nisam krenuo dok nije usao u radnu temperaturu. Jasno mi je i to da nakon forsiranja treba da odradi u leru da bi se ohladio, mada ja vise volim da vozim na manjim obrtajima dok se ne ohladi jer mislim da tako ima veci protok zraka ipak.
Ali sta mi nije jasno, ne znam dal na svakom autu ali na mnogo sam vidio da ventilator na hladnjaku stoji sa strane motora i duva od motora kroz hladnjak pa napolje.
Ako idemo 50 na sat taj ventilator nema sanse da nadjaca zrak koji dolazi sa prednje strane i non stop duva tacno u susret njemu.
Zar ne bi bilo bolje da ventilator duva sa prednje strane prema unutra ?
A cesto je i bas tu pored izduvna grana tako da iz vec vruceg motornog prostora taj ventilator duva kroz hladnjak ?