Član
VR6Boki je napisao(la):Poenta je da ABS tada nije bio dobar kao danas i da nije samo on zabranjen zbog efikasnosti, nego zbog toga da FIA tada nije bas ni znala kontrolisati el. pomagace, a i samo rijetki timovi su ih imali. Williams je napravio taj "bum", prije svega zbog aktivnog ovjesa, ali taj bolid je imao i TC - zbog cega je bio nedodirljiv konkurenciji. Pa su aktivni ovjes ukinuli zajedno sa jos par pomocnih sistema, isto je i u WRC-u bilo - i tamo su zabranili aktivne ovjese. A ako se ne varam, TC se i danas koristi u F1, to jest ne klasicni TC, nego posebni diferencijal sa mogucnostima daleko preko onih na serijskim autima.
Usput, sto se tice ESP-ova na serijskim autima, gotovo nijedan auto nije brzi sa ukljucenim nego iskljucenim ESP-om. Izuzemo li par auta koja su jako lose u osnovi napravljena - sa losim ovjesom, pa je ESP taj koji spasava situaciju i mane ovjesa.
Opet kazem, nije mi bila namjera zalaziti u to kad je zabranjeno koristenje ABS-a i koliko je bilo razvijeno :icon_biggrin::icon_biggrin:
Samo sam htio reci da se sigurno ne bi koristio NIKAD da nije valjao
A koristio se ABS i kasnije. TC u F1 koristio se i zabranjivao mnogo puta sve do danas, a ne znam kakva je situacija bas ove sezone bila. Ne pratim mnogo F1 zadnjih 5-6 godina.
A ni on se ne bi koristio da ne valja.
To je samo argument onome ko kaze, da "ako si Schumacher, ABS i TC te samo usporavaju" :lol::lol: