Plin u autu!!!

Plin u autu!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
vozio sam ladu rivu na plin.. ide ko flak nisam ni znao da je plin dok mi drugar nije reko a vozio sam je prije 100 puta na benzinu

nema razlike ko kaze da ima neke velike ja ja bem !

Ovo je ta lada.. a snimak je u gradu pici oko 140kmh : )
http://www.youtube.com/watch?v=uPYMfkfNcTo
 
de ljudi ako može da pojasnite šta vam znači taj sekvent, planiram i ja ugraditi plin u auto koje uzimam. ako može neki link gdje je to sve pojašnjeno
 
Super Moderator
evo isjecak iz bihamk auto:
Prepravke motornih vozila i prebacivanje rezima rada motora s benzina na plin u Bosni i Hercegovini je u ILEGALI!............ Razlog ovakvoj situaciji je taj sto u nasoj zemlji ne postoje institucije koje ce se baviti certificiranjem i uvjetima koje organizacije za certificiranje vozila moraju ispuniti...
 
ilegalno može biti samo nešto što je zakonom zabranjeno. ja koliko znam ova oblast uopšte nije zakonski regulisana, prema tome ne može biti ilegalno samo zato što nije zakonom uređeno.
 
evo jedan članak iz nezavisnih

Auto-gas: Nestručnost koja može koštati glave
Datum: 15.09.2008 23:03
Autor: Dragan Sladojević
Zbog stalnog rasta cijene tečnih goriva sve više je onih vozača koji se odlučuju u svoj automobil ugraditi uređaje koji omogućuju pogon na plin. Vlasnici vozila tvrde da je ovaj način pogona znatno jeftiniji, te da je cijena goriva previsoka da bi ga svi mogli kupovati.

Međutim, mali je broj onih koji vode računa o tome koliko je pogon na plin dobro rješenje sa bezbjednosnog aspekta i da li postoje mehaničarske radnje koje neovlašteno ugrađuju uređaje za ovu vrstu pogona automobila.

U Ministarstvu privrede, energetike i razvoja RS kažu da je krajem 2005. godine zbog poskupljenja nafte i benzina dostavljeno više zahtjeva za dobijanje ovlaštenja za ugradnju auto-plinski instalacija na motorna vozila za pogon na tečni naftni gas.

Ovo ministarstvo u saradnji s MUP-om u decembru iste godine za deset preduzeća izdalo je privremena rješenja o ispunjavanju uslova za obavljanje predmetne djelatnosti. Nakon toga nijedno preduzeće nije dobilo ovo rješenje.

"Preduzeća koja su dobila rješenja, između ostalog, donijela su dokaze da posjeduju opremu, kadrove i prostorije za obavljanje djelatnosti, metodologiju rada s pobrojanim tehničkim propisima i standardima koji regulišu ovu oblast, te ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s ovlaštenim proizvođačem rezervoara i instalacija", rekla je Dragana Kalabić, pomoćnik ministra privrede, energetike i razvoja RS.

Ona je dodala da su u skladu s izdatim rješenjem preduzeća obavezna prilikom obavljanja odobrene djelatnosti voditi propisanu dokumentaciju i evidenciju, te klijentima izdavati dokumenta na osnovu kojih će registrovati motorno vozilo modifikovano na tečni naftni gas, kod nadležnog organa MUP-a.

"Prema našim saznanjima, postoji više nelegalnih i primitivnih radionica koje samoinicijativno i na improvizovan način ugrađuju auto-gasne instalacije na motorna vozila. Međutim, postoje opasnosti i posljedice koje mogu nastupiti u saobraćaju prisustvom vozila na kojima je nestručno i nelegalno ugrađena auto-gasna instalacija. Aktivnosti u vezi s kontrolom ugradnje nelegalne opreme u nadležnosti su Ministarstva saobraćaja i veza", kazala je Kalabićeva.

Prema riječima Nataše Kostić, pomoćnika ministra u Ministarstvu saobraćaja i veza, preduzeća, ustanove i druga pravna i fizička lica kada proizvode, održavaju, popravljaju, prepravljaju i puštaju u saobraćaj vozila, uređaje, rezervne dijelove i opremu, dužni su da to čine prema uslovima propisanim za bezbjedno učestvovanje u saobraćaju.

"Pojedinačno proizvedena, prepravljena ili u najviše slučajeva popravljena vozila prije puštanja u saobraćaj moraju dobiti sertifikat od strane organizacije ovlaštene za sertifikovanje vozila. U maju tekuće godine u "Službenom glasniku BiH" objavljeni su pravilnici o sertifikovanju i homologaciji vozila", kazala je Kostićeva.

Ona napominje da objavljeni tekst Pravilnika o sertifikaciji vozila i uslovima koje organizacije za sertifikovanje vozila moraju ispuniti i Pravilnika o homologaciji vozila, dijelova, uređaja i opreme nije usaglašen s prijedlozima članova radnih grupa iz RS.

"Predložili smo Ministarstvu komunikacija i transporta BiH da se u što skorije vrijeme održi sastanak radnih grupa za izradu ovih pravilnika radi izmjena u duhu istaknutih primjedaba i da ne provode proceduru izbora stručnih institucija prije nego što ovi pravilnici budu usaglašeni i podržani od nadležnih ministarstava", dodala je Kostićeva.

Ona ističe da vozila kojima su uređaji za pogon na plin ugrađeni u inostranstvu prilikom uvoza u RS prije registracije moraju dobiti atest od radionica koje su ovlaštene za ovu djelatnost.

Đorđe Milišić, direktor "Unisa", Instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara u Palama, smatra da je u RS ugradnja uređaja za plin sa bezbjednosnog aspekta zadovoljavajuća.

"Naše preduzeće ovlašteno je za ugrađivanje uređaja za pogon plinom i da onim preduzećima koji to nisu izdaje ateste. Da bismo dobili ovo ovlaštenje morali smo ispuniti uslove kao što su registracija preduzeća, posjedovanje odgovarajuće opreme i alata za ugradnju, određen broj kadrova za ovu djelatnost, vlastiti ili iznajmljeni prostor, ispravnu metodologiju ugradnje i drugo. Smatram i da preduzeća koja nemaju rješenja o ispunjavanju uslova za obavljanje djelatnosti ugradnje plina takođe korektno obavljaju ovu funkciju, a dokaz za to je i činjenica da je u posljednjih nekoliko godina bilo svega dva-tri slučaja da zbog nekvalitetne ugradnje uređaja za plin kod nas nisu dobili atest. Niti jedan slučaj nismo imali da je bila 'divlja' ugrađena oprema", kazao je Milišić.

On je dodao da bi dobro bilo da što prije budu usaglašeni i od nadležnih ministarstava podržani pravilnici o ovoj djelatnosti.

"Pomalo je nelogično to da jedno preduzeće koje je licencirano za ugrađivanje plin-uređaja samo sebi na te uređaje daje atest i pri usaglašavanju ovog pravilnika trebalo bi se povesti računa i o tome", rekao je Milišić.

Prema njegovim riječima, u ovom preduzeću ne praktikuju davanje atesta plin-uređajima koji su ugrađeni u inostranstvu, a zatim vozilo uvezeno u BiH, ali, kako kažu, ukoliko to prije registracije vozila zahtijeva MUP, preduzeće da svoje mišljenje.

Milišić naglašava da je zbog poskupljenja tečnog goriva sve veći broj vlasnika automobila koji se odlučuju u svoje vozilo ugraditi uređaje za pogon plinom.

U servisu "Auto-vagen" iz Prijedora, koje nema licencu za dodjeljivanje atesta za uređaje koji su ugrađeni prije registracije vozila, kažu da ugrađuju kvalitetne italijanske dijelove, koji imaju proizvođačev sertifikat.

"Za prethodne tri godine, koliko se bavimo ovom djelatnošću, nismo imali nikakve probleme s inspekcijom. Svi uređaji koje smo ugradili prije registracije vozila bez problema su dobili ateste od preduzeća koja su za to ovlaštena. Što se tiče ove problematike na nivou BiH, smatram da samo desetak preduzeća kvalitetno odradi posao u vezi s ugradnjom plina. Dosta radionica to radi ne poštujući brojna pravila, dosta je onih koji ovu djelatnost obavlja po 'šupama'", rekao nam je Vinko Vujković, vlasnik ovog servisa.

On dodaje da su vlasnici automobila nerijetko izmanipulisani u vezi s porijeklom dijelova, tako da se nerijetko koriste i ugrađuju poljski, turski i bugarski dijelovi koji su znatno manje kvalitetni u odnosu na, na primjer, italijanske.

"Međutim, što se tiče sigurnosnog aspekta, mišljenja sam da sa te stane vlasnici vozila nemaju razloga za strah, jer se do sad pokazalo da nije bilo ugrožavanja putnika i imovine zbog plin-uređaja. Svi znaju da je plin po ovom pitanju znatno sigurniji od benzina", zaključio je Vujković.

Jedan od vozača iz Banjaluke, koji je plin-uređaje u svoj automobil marke opel omega ugradio prije dvije godine, smatra da on i njegovi saputnici kada je sigurnost tokom vožnje ili u slučaju eventualnog udesa nije ugrožena.

"Uređaje sam ugradio u jednom od banjalučkih preduzeća, koja su ovlaštena za njihovo ugrađivanje, a kod njih sam dobio i atest. Od tada nisam imao nikakvih tehničkih problema, odnosno kvarova ovih uređaja na automobilu. Mislim da je pomalo neligično to što preduzeća koja ugrađuju plin mogu sama sebi nakon toga izdati atest, a sa druge strane, što se tiče moje sigurnosti, ne smatram se ugroženim", rekao je on.
 
VW_freak je napisao(la):
sta vi mislite o tome... da li vam je to ok?? al recimo gledajmo ove skuplje sisteme tj. sekvente!!! jer sad svako auto gotov zahtjeva taj sistem ubrizgavanja plina...

plin je TITO - TITA MI !!!


imam ga u bmw-u ( 318-ka kockica ) preko godinu dana


prvi ja sam bio skeptican i imao sam one glupe strahove i pretpostavke- samozapaljenje, bomba u autu, steti motoru i jos mali milion ovakvih ili onakvih razloga

KRIVO !

Evo nakon godine dana i predjenih 150-200, pa cak i do 300 km skoro svakog radnog dana, plin mi se pokazao kao najbolja investicija u autu, bez obzira kolika je cijena ugradnje

ja sam svoj platio 650 maraka, zato sto je stari motor, a ovaj sequent ide na novije masine sa plasticnim granama i sad mu ugradnja kosta negdje oko 2000 maraka, ali bez obzira- dugorocno se strasno isplati

1000% provjereno

snaga motora:

istina je da gubi malo snage na visokim obrtajima i nije "to to", ali uvijek je tu pri ruci onaj lijepi prekidac koji vas vraca na benzin, gdje na dohvat ruke imate svu snagu svog motora na raspolaganju

i najbitnija stvar- pridrzavajte se savjeta majstora, koji je toliko jednostavan i toliko bitan- ne budite "glupi" kao ja

savjet glasi:

"PALI NA BENZIN, KAD SE UGRIJE NA RADNU TEMPERATURU PREBACI NA PLIN"

zlatno pravilo koje nisam ispostovao, bio sam "prepametan"...

bez obzira

PLIN JE TITO !

ljubi majka
 
Član
VW_freak je napisao(la):
zdravko je napisao(la):
ja sam samo iznijo svoje misljenje
i otkad se nevozi na plim auto radi ko urica (naravno poslje generalke :)

ma naravno svak ima svoje misljenje samo naprijed!!! posatvio sam ovu temu sam da cujem misljenja a ne da ubijedjeujem ljude;)

E ti si mi trebao!

Posto ti radis u Viba-i (moderatori molim vas ne brisite ime firme nek raja zna) volio bih da mi nesto pojasnis ili koji od tvojih sefova.

De mi reci ko vam je odgovoran za ugradnju i odrzavanje plina kao i za to s kim se prica u vasoj firmi kad se uzme kes a ne napravi se nista. Ta akcija, prodaja magle za pare obicnom potrosacu se zove prevara ili varanje te je kaznjivo djelo!

Burazu mi je u avgustu ugradjen sekvent, kostalo 1660 maraka ja mislim sve i dan danas auto ne radi kako treba, nekad ne moze nikad da radi na leru a u zadnje vrijeme samo trza, ne gasi se, da bi danas ispalo kako ne znate sta je. Auto radi lose i na plinu i na benzinu otkako ste mu ugradili plin. Auto 3 mjeseca ne radi i ne mozete da ga dovedete u red a vise od 1600 maraka su placene na vrijeme.

Rasulo u servisu na Husinu i to kako se ne zna ko pije a ko placa da ne spominjem i slanje od jednog do drugog majstora.

Kako to da uzmete nekome tolike pare i zajebajete se? Vas moral i savjest me ne zanima, interesuje me ko je odgovoran i znate li napraviti to za sta ste uzeli pare i jos jedno pitanje jel moguce ostaviti vam auto da se ucite na njemu svoj zanat a dobiti nekog suzukija da se covjek koristi dok vi ne zavrsite ono za sta ste uzeli pare.

Ocekujem odgovor u nadi da ce se to rijesiti na jedan fin i poslovan nacin!

Pozz

Damir
 
Dobro ne postoji institucija koja moze dati legalitet,a kako onda
ASA i jos neke kuce ugradjuju plin???ASA ima naravno dozvolu za rad,ali
ima i radic i ostali i sad u cemu je razlika???Razlika je samo u povjerenju...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top