Super Moderator
Ma slobodno ali vi fakat svjetala nemate, govorim o puntu 2 sa onim kao nekim lecama i alfi 156, 147. Ono je da Bog sacuva.
boga mi ja imam 147 i ne znam o cemu pricas
Ma slobodno ali vi fakat svjetala nemate, govorim o puntu 2 sa onim kao nekim lecama i alfi 156, 147. Ono je da Bog sacuva.
Daj mi napismeno taj dio zopsa, koliko lumena i sl?homologacija je udovoljavanje normi i propisa neophodnih za ispunjavanje uslova pojedinog trzista prilikom uvodjenja novog modela na trziste ili polovnog vozila pa tako imas tipsku i pojedinacnu, dalje homologacija nije ta koja bi trebala tretirati pitanje dodatne opreme na vozilu nego certifikacija uskladjivanje sa propisima i normama.
zobs u izmjenama i dopunama tretira ksenon svjetla i ono sto moraju imati, jacina u lumenima diktira to sta mora imati vozilo sa ksenon farovima, u zavisnosti od istih aut nivelacija pa i peraci farova su odredjeni, nova buba ima ksenon svjetla a nema ni perace ni nivelaciju.
itekako je moguce vani platiti kaznu za nesto sto kod nas nije definisano ili na sta se blagonaklono gleda, divlji ksenoni su nesto zbog cega se skidaju tablice sa automobila i to po sistemu na slepi do granica EU ili vracanje u prvobitno stanje plus 100 EUR kazne.
Probaj uci u EU sa automobilom koji je spusten van granica tolerancije, a ciji smo i mi potpisnici, pa ces vidjeti sta se desava u tom slucaju....
Bh je potpisnica silnih konvencija u skladu sa istima konkretno u ovom slucaju ece norme govore o broju lumena i klasifikaciji farova, euro norma nije norma motora nego i toga ako te bas zanima.Daj mi napismeno taj dio zopsa, koliko lumena i sl?
Takodjer, gdje pise da skidaju tablice naplacuju kazne i sl.. Ja sam ulazio u hr sa zakucanim golfom pod koji nije mogla tena stati, izbaceni tockovi nista..
U hr osobe koje nemaju 5 god vozacku ne mogu vozit auto jace od 75kw. Jel to znaci da ljudikoji iz bih ulaze u hr imaju vozacku manje od 5 god a jace auto od 75kw placaju kaznu? Objasni mi malo molim te valjda znas o cemu pricas..
Sta znaci spusten van tolerancije, ko to mjeri? Kako ce dokazat da ja na autu nisam fabricki imao xenone? Imam sociva i aftermarket set koji je propisno ustiman..
Kako ne ugrozava saobracaj ako neko ko nije dovoljno iskusan vozi brz auto? Taj zakon ima vise smisla nego ova dva za koje ste se vas dva uhvatili (xenoni u lecama bez peraca i nivelacije ili spusten auto)..nOKe, meni to što pričaš i ima i nema smisla. Aftermarket xenon se smatra da ugrožava učesnike u saobraćaju, i po nekoj logici bi trebalo da te može kazniti u drugoj državi iako si ti legalan u svoj. A to od 75kw se može gledati tako da to ne ugrožava saobraćaj, kao i recimo zatamnjivanje stakala.
A vrlo lako se može dokazati da nemaš fabričke. Ako nemaš perače to je odmah znak. Može se i provjeriti u kabini da li imaš ručnu nivelaciju farova.
Ja bas imam tog Punta mk2 i imam bolja svjetla od 90% vozila,al dobro ipak su unutra morimoto projektori
AJa evo javno nabijem svakog majmuna koji stavlja xenone u golfa keca,dvojku, trojku, cetvorku sa ili bez projektora, jettu, fiata punta, passata pijacara dvojku trojku, i uopste svako auto prije 2000 godine!!! Usput nabijem i ove sa alfama 156, 147, fiatima punto sa ko fol nekim lecama projektorima, vi svjetala ko da nemate!. Vi ste smrt na cesti!
I ja se pridružujem javnom nabijanju,onako općenito,čisto radi redane samo sa Fiatima,već sa svim autima koje je nabrojaoNabijemo i mi tebe sa Fiatima koji imamo bolja svjetla nego ti! Javno naravno
propisi na nivou BiH postoje. zobs u clanu 6 kaze ovako:Ljudi moji ja to sve znam sto vi pricate, ali se to ne provjerava!! To sto ti pricas za njemacku je meni smjesno jer poredis nebo i zemljum. Drzava koja ima uredjen zakon koji propisuje certificiranje tuv i upisivanje svake modifikacije u saobracajnu koju masinski inzinjer provjerava i potpisuje, gdje smo mi tu? Kakve konvencije, kakva provjeravanja? Ja stojim iza toga da oni tebe mogu kaznit ako stavis to nesto na autu koje je regano u njemackoj. Ali, ako prodjes tehnicki pregled sa autom kakvo je sa xenonima dtaklima puknutom sajbom ili sta vec to se smatra da je auto ispravno i imas vazeci dokument koji ti dokazuje tehnicku ispravnost vozila u drzavi kojoj je auto registrovano. Ja dok ne vidim da su nekom pisali kaznu ne vjerujem. Opet ponavljam, ima.pravo da ti zabrani ulazak u drzavu ili da te "pegla na granici" ali da ti napise kaznu za nesto sto u tvojoj drzavi nije propisano a negdje drugo je, dajte dokaze..
Btw: prozor- hocu odredbu zopsa gdje tacno pise nemoj mi tih politickih odgovora, ubjedjujes me u nesto sto nije tako, ne vrijedjaj mi inteligenciju molim te!