Član
jebi ga ja u klin ti u plocu.Pitam te za certifikaciju tj ovlastenoj organizaciji ili pojedincu koja moze da da sud da li nesto moze proci ili ne, da li je u skladu sa zakonom ili ne, da li je nesto uradjeno propisno ili ne. Ako moze zabraniti, moze i odobriti - logicno.
Prepravkom sijalice ne mjenjas svojstvo fara, mjenjas eventualno boju svijetla tj intenzitet (ako uzmes xenon 4300 ne moze niko provalit dok ne otovri far i izvadi sijalicu), jos manje oblik automobila (procitaj jos jednom sta si napisao)..
Ako u zakonu pise "pojedinacno proizvedena, prepravljena ili vecem obimu prepravljena vozila" onda mora biti i kategorizacija prepravi, a ne samo PREPRAVLJENO I TO JE TO..
Zakoni i jesu da se tumace, napravljeni su tako da ih tumacis, slobodno ili ne, izricito su propisani ali de mi reci kako ces tumacit zakon koji nema neke tacno odredjene propise / okvire ?
postoji organizacija ali ista mora opet u skladu sa ece normama nesto odobriti, nije to proizvoljno moze ne moze reko majstor hamdo...
prepravkom sijalice mijenjas svojstvo fara u smislu da si narusio nesto sto je fabrika napravila...
kategorizacija prepravki ti je data ovdje:
http://www.centar-motor.com/centar-motor.com/Certificiranje.aspx#.VQArC46Ox3M
zakon je jasan, dao sam ti prikaz od cega krece, zobs, pa pravilnik o certificiranju, pa katalog izmjena, zadnja karika i najvaznija su policija (zaduzena za kontrolu na cesti i sankcije) i tehnicki pregledi koji mogu kontrolisati u datom trenutku postojece stanje.
ako ti ovo nije jasno ja ne znam o cemu da pricamo, svaki policajac bilo prasinar ili saobracajac, uz preduslov poznavanja propisa bi te mogao voditi na vandredni tehnicki pregled radi xenon sijalica, druga je stvar sto se kod nas socijalni mir kupuje svime pa i tim, i cinjenica da 90% nadleznih organa u praksi zaduzenih za provodjenje zakona ne zna o tome sta pise u istom.