Vijesti iz F1

Vijesti iz F1

Član
ebe lud zbunjenog :lol: iz dana u dan ovo stavrno postaje komplikovano i dosadno
Krivo Mosley-u kako je FOTA slavila njegovu odluku i sad prijeti da ce ostati poslao i pismo Montezomolu kao neku opomenu hehheh
 
Početnik
glupi Fasista...:icon_evil:


da se ne snima kakav film u F1,ovo ne lici na stvarnost..:icon_rolleyes:
 
Član
Rossi ipak u Ferrariju?

Višestruki motociklistički Svjetski prvak Valentino Rossi mogao bi se ipak naći u Ferrarijevom bolidu u sezoni 2011. Naime, na nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji Maxa Mosleya i Berniea Ecclestonea, Ferrarijev predsjednik Luca di Montezemolo objavio je novinarima da u dio sporazuma o miru u F1 kući ulazi i eventualna mogućnost nastupa momčadi na utrkama s tri bolida.

Ukoliko dođe do takvog raspleta višestruki MotoGP prvak Valentino Rossi spreman je uskočiti u Ferrarijevo sedlo i karijeru nastaviti u Formuli 1. Rossi je prethodnih godina u više navrata testirao Ferrarijeve bolide i trenutno ima važeći ugovor s Yamahom koji ističe krajem 2010. godine.

Ako se situacija između FIA-e i FOTA-e doista tako rasplete da Ferrari 2011. nastupi s tri bolida, tada je izgledna opcija da će u jednom od crvenih bolida sjediti Valentino Rossi.
 
Član
Mosley ponovno kuha vatru

"Načinili su veliku pogrešku i zaplesali na mom grobu prije nego što sam pokopan. Sad sam pod pritiskom da se ponovno kandidiram." Tim riječima uzvratio je Max Mosley šefovima pobunjenih momčadi, prvenstveno Ferrarijevom predsjedniku Luci di Montezemolu koji ga je neki dan uvrijedio i još jednom Britanac pokazuje da mu je taština ispred svega.

Naime, Mosley tvrdi da velik broj članova krovne automobilističke organizacije traži od njega da se ponovno kandidira za mjesto predsjednika FIA-e, a on jadan je pod pritiskom i ne zna što mu je činiti. Mosleya su povrijedili pobjednički pokliči iz tabora FOTA-e i sada ponovno prijeti da će im pokazati tko je pravi gazda.

"Ja doista iskreno želim prestati. No, ukoliko će doći do velikog konflikta s proizvođačima automobila, primjerice unutar FOTA momčadi, tada je neću odustati. Učinit ću sve što je u mojoj moći, jer nije u mojoj prirodi da bježim od borbe", grmi Mosley. Čini se da se saga oko Formule 1 nastavlja i dalje...
 
Član
Vettel dobio svoju tribinu

Nova zvijezda Formule 1, Sebastian Vettel, na skorašnjoj domaćoj utrci u Njemačkoj dobit će svoju počasnu tribinu. Nakon što je prošle godine pobijedio u Monzi, osnovna škola koju je Vettel kao klinac pohađao promijenila je ime u njegovu čast, a sada ga ponovno očekuje priznanje.

Naime, Nürburgring će ponuditi gledateljima specijalni "Sebastian Vettel GP" paket koji uključuje propusnicu za cijeli vikend i smještaj na tribini koja je dosad nosila jednostavnu oznaku T6, a odsad se zove po 21-godišnjoj njemačkoj vozačkoj zvijezdi.

Da Nijemci znaju odati priznanje svojim vozačima potvrđeno je još 2007. godine kad je jedan od zavoja na Nürburgringu nazvan po višestrukom Svjetskom prvaku Michaelu Schumacheru.
 
Član
Zabrana nadolijevanja goriva ipak od slijedeće sezone

Iako će se ovogodišnji tehnički pravilnik Formule 1 primjenjivati i u slijedećoj sezoni, određene novine ipak stupaju na snagu naredne godine. Na famoznom prošlotjednom sastanku FIA-e i udruge FOTA dogovoreno je da aktualni tehnički pravilnik i nadalje vrijedi, no pojedine promjene su neminovne.

Naime, momcadi su već počele razvijati bolide za slijedeće sezonu u kojoj je trebala biti uvedena zabrana nadolijevanja goriva tijekom utrke, a upravo oko toga vrti se razvoj kompletnog bolida. Veći spremnik za gorivo osnova je od koje se kretalo prilikom dizajna bolida za 2010. godinu i mnogi su već dosad razvili bazični koncept nakon kojeg slijedi samo nadogradnja i finaliziranje cjelokupnog dizajna.

Odustajanje od zabrane nadolijevanja goriva značilo bi za većinu momčadi golem korak unazad, ali i dodatni financijski trošak koji u ovom trenutku ne odgovara niti FIA-i niti FOTA-i. Tako će po svemu sudeći aktualni pravilnik ipak doživjeti promjene, a nagađa se da zabrana nadolijevanja goriva neće biti jedina novina.
 
Član
Hoće li Alonso doista u Ferrari?


Prema napisima u brojnim medijima Fernando Alonso će na Velikoj nagradi Italije biti inauguriran u novog člana Ferrarija, a naravno čelnici talijanske marke pobijaju takve tvrdnje. U španjolske medije procurila je informacija da će u petak 11. rujna uoči Velike nagrade Italije u Monzi, Fernando Alonso službeno biti predstavljen kao član Ferrarija za 2010. godinu, no kao i uvijek puno je upitnika iznad takvih tvrdnji.



Glavni problem u cijeloj priči koja (ne)pije vodu je činjenica da oba aktualna Ferrarijeva vozača, Felipe Massa i Kimi Raikkonen, imaju važeće ugovore i za narednu sezonu te bi jedan od njih morao dobiti "pedalu" iz talijanske momčadi. Španjolci tvrde da je cijela priča istinita i to potkrepljuju tvrdnjama da će Ferrari sredinom studenog napraviti svoju feštu za obilježavanje kraja sezone u Valenciji jer se na taj način žele zahvaliti novom sponzoru španjolskom Santanderu koji će ih u 2010. godini pratiti, a u paketu sa Santanderom navodno ide i Alonso.

Upravo na Ferrarijevom "World Finals" eventu kao gost iznenađenja trebao bi se pojaviti Fernando koji će za tu prigodu ipak biti u civilnoj odjeći jer mu aktualni ugovor s Renaultom traje do 31. prosinca. Naravno, Talijani odbacuju takve tvrdnje i kako kažu ne žele gubiti svoje vrijeme komentirajući raznorazne spekulacije koje nemaju veze s realnošću.
 
Član
ALGUERSUARI NOVI REZERVNI VOZAČ RED BULLA

Red Bull Racing danas je potvrdio kako će prvak britanske Formule 3, Jaime Alguersuari, zamijeniti Brendona Hartleya na poziciji rezervnog vozača momčadi.

19-godišnji Španjolac će tijekom nadolazećih utrka pratiti aktivnosti austrijske momčadi, sudjelovati na tehničkim sastancima i pratiti radio komunikaciju, ali i ono najvažnije, zamijeniti redovnog vozača u slučaju da taj spriječen nastupiti na utrci.

"Uz zabranu testiranja tijekom sezone, Red Bull ulogu trećeg vozača promatra kao dio svojeg programa Mladih vozača, koji vozaču omogućava praćenje aktivnosti F1 timova tijekom Grand Prix vikenda, sudjelovanje na tehničkim sastancima i slušanje radio komunikacije između boksa i bolida," pisalo je u Red Bullovoj izjavi. "Hartley, koji je tijekom prve polovine godine imao uživati u ovakvom iskustvu, sad će se usredotočiti na svoj vlastiti trkaći program u europskoj F3 seriji."
 
Član
VN Japana odustaje od Fujija

Japanska Toyota navodno je odustala od organizacije utrke SP Formule 1 na stazi Fuji sljedeće godine. Rastući troškovi i veliki gubici na svjetskim tržištima očito su Toyotu pritisnuli do te mjere da mora preispitati brojna sportska ulaganja. I dok odustajanje od nastupa u Formuli 1 nije jednostavno opozvati zbog sponzorskih i dobavljačkih ugovora Toyota je posegnula za ograničavanjem izdataka u druge sfere sportskih aktivnosti.

U sljedećoj sezoni japanska utrka Formule 1 po svemu sudeći neće se održati na stazi Fuji, koja je u Toyotinom vlasništvu već će domaćin utrke biti Hondina staza Suzuka.
 
Član
FORMULA 1 U BUGARSKOJ?

Priče o mogućem dolasku Formule 1 u Bugarsku, koje su bile aktualne krajem prošle godine, mogle bi se pokazati istinitima već idući tjedan.

Predsjednik bugarske motociklističke federacije, Bogdan Nikolov, izjavio je za novinsku agenciju Reuters da je šef organizacijskog odbora pozvan na predstojeći njemački Grand Prix, gdje bi sa šefom Formule 1, Berniejem Ecclestoneom, trebao popričati o planovima održavanja V.N. Bugarske.

"Plan smo predali već prije nekoliko mjeseci i Formula One Management ga je uzeo u obzir," rekao je Nikolov. "Prema predlošku, Bugarska bi mogla potpisati ugovor o održavanju utrke Formule 1 između 2011. i 2015. godine, a postoji i klauzula produženja ugovora do 2020."

Staza na kojoj bi Bugari ugostili Formulu 1, tek treba biti izgrađena. Za sada je samo poznata lokacija, koja se nalazi nedaleko od grada Plevena.
 
Član
Bernie nastavlja osvajati svijet

Po svemu sudeći sljedeća zemlja koja će "pasti" pod teškom, eurima punjenom čizmom Bernija Ecclestonea bit će Bugarska, koja bi utrku mogla "dobiti" već 2011. Ecclestone će se s predstavnicima bugarskih autosportskih institucija sastati u Njemačkoj u sklopu okupljanja na Velikoj nagradi Njemačke sljedećeg vikenda na Nurburgringu.

Ugovor o projektu utrke za VN Bugarske mogao bi biti potpisan upravo u Njemačkoj, a pokrivao bi razdoblje od 2011. do 2015. godine uz mogućnost produljenja. U sklopu pregovora s Ecclestoneom utvrdit će se i način financiranja izgradnje "state of the art" staze u Bugarskoj.
 
Član
Upitni kriteriji odabira novih F1 ekipa

Prema zasad neimenovanim izvorima momčadi koje su kandidirale za uvrštenje na listu sudionika u narednoj sezoni morale su pristati na korištenje Cosworthovih motora. Time se dodatno produbljuju kontroverze oko izbora triju ekipa koje će sljedeće sezone biti dio startnog "grida", posebice jer su među kandidatima bila i velika imena automobilističke povijesti, poput Prodrivea i Lole. Umjesto njih "koncesije" su dobili US F1, Manor i Campos.

"Rečeno nam je da za ulazak u F1 u 2010. moramo potpisati trogodišnji ugovor s Cosworthom, koji je trebao postati naš dobavljač motora", tvrti neimenovani izvor britanskog Daily Telegrapha. "Naša je momčad bila u poziciji osigurati motore bilo kojeg od tri vodeća dobavljača (Ferrari, Mercedes i Renault), no 'stavljeno nam je na znanje' da je jedini dobavljač o kojem nam se 'isplati' razmišljati - Cosworth", tvrdi drugi izvor.

U FIA-i tvrde kako je Cosworth doveden kao neovisni dobavljač kako bi nove momčadi bile sigurne od diktata velikih kompanija, no nema govora o prisiljavanju novih ekipa da potpišu ugovore o motorima upravo s Cosworthom.

I dok nezadovoljne ekipe koje nisu dobile mjesto u F1 i dalje tvrde da je izbor novih momčadi proveden po poslušničkom i političkom ključu u Cosworthu se "prave Englezi" i odlučno negiraju bilo kakve obavezne ugovore s novim momčadima.

FUJI NAPUŠTA KALENDAR

Čelnici Fuji International Speedwaya danas su službeno potvrdili kako u budućnosti više neće organizirati utrke Formule 1.

Iako su planovi za "dijeljenje" V.N. Japana sa Suzukom već bili započeti, vlasnici staze su se zbog globalne ekonomske krize odlučili odmaknuti od Formule 1.

"S obzirom na ozbiljno pogoršanje poslovnih uvjeta i tek nekoliko znakova brzog ekonomskog oporavka, odlučili smo da bi nastavak održavanja japanskog Grand Prixa bio iznimno težak," pisalo je u izjavi.

Odlaskom Fujija, nad budućnost V.N. Japana postavljen je veliki upitnik. Suzuka ima ugovor za organiziranje utrke ove godine, a hoće li postojeći ugovor biti produžen, ostaje za vidjeti.


DE LA ROSA U CAMPOSU?


Pedro de la Rosa mogao bi napustiti McLaren, te se iduće godine vratiti utrkivanju s novom F1 momčadi, Campos Meta 1, tvrde glasine.

De la Rosa je, uz Marca Genea, Roldana Rodrigueza i Javiera Ville, jedan od nekoliko kandidata za redovnog vozača Španjolske momčadi.

S druge strane, švicarski mediji spominju Natachu Gachnang, F2 vozačicu, kao potencijalnu treću vozačicu Campos Meta 1 momčadi.
 
Član
Hitler ugrozio budućnost VN Njemačke

Pregovori koje su predstavnici njemačke pokrajine Baden-Wurttemberg trebali voditi s Bernijem Ecclestoneom ovog vikenda propali su zbog Bernijeve navodne "opčinjenosti" Hitlerom. Naime, sada već slavni Ecclestoneov intervju britanskom The Timesu u kojem veliča Hitlerovu sposobnost vođenja, no na nespretan način ne uspijeva dovoljno jasno osuditi njegove zločine, naišao je na brojne osude i glasne kritike. Očekivana bujica prosvjeda nije zaobišla niti njemačke političare, pa su čelni ljudi spomenute njemačke pokrajine otkazali sastanak koji se trebao održati ovog vikenda na Nurburgringu, a kojem je cilj bio nastaviti pregovore o budućnosti Velike nagrade Njemačke.

Vlada Baden-Wurttemberga je, naime, nedavno objavila kako će ukinuti financiranje održavanja utrke za VN Njemačke u Hockenheimu, što Ecclestoneu nije u interesu te su ubrzo održani uspješni sastanci i činilo se da je rješenje nadohvat ruke. Utrke za VN Njemačke bi se u slučaju uspjeha pregovora nastavile održavati u Hockenheimu i Nurburgu naizmjence.

Hoće li Bernie uspjeti uvjeriti svoje sugovornike da su njegove ocjene Hitlerovog lika i djela pogrešno protumačene pokazat će vrijeme. U međuvremenu, pitamo se je li slučajno da su oba ključna čovjeka u svijetu Formule 1, dakle Bernie i Max, potajno ili javno opčinjeni idejama nacizma ili barem načinima na koji su nacisti "vodili stvari". Max svoje opsesije rješava u zatvorenim sobicama s bičem u ruci Bernie je "narodski čovjek" pa lupeće po novinama. I dok sve moguće i nemoguće udruge i institucije diljem svijeta urlaju na Bernija pitamo se zašto se s mnogo manje pompe i buke govori (ili preciznije, ne govori) o zločinima današnjice, kojima svjedočimo iz dana u dan?
 
Član
KAKO MOSLEYEV DUH VRATITI NATRAG U BOCU?

Ukoliko se uskoro ne dogodi čudo, svi mi ćemo se još dugo u budućnosti sjećati 2009. kao godine u kojoj je jedan čovjek uništio Formulu 1, onu sjajnu i zanimljivu seriju utrka u kojoj se najbolji vozači svijeta međusobno natječu u najbržim automobilima svijeta na najvećim stazama svijeta. Netko sa zrncem pameti u glavi reći će: kako je moguće – ako je stvarno tako dobra – da takvu stvar uništi jedan čovjek? Moguće je. Kad netko ima taštinu i ego napuhane do patoloških razmjera, gotovo je sve moguće.

Max Mosley progutao je puno neuspjeha u životu. Najprije je, u pedestima, kad je još bio tinejdžer, pokušavao pomoći revitalizaciji političke karijere svog oca Oswalda, zloglasnog fašističkog vođe britanske čvrste desnice iz vremena prije Drugog svjetskog rata. Nakon završetka rata, kojeg je proveo u kućnom pritvoru zbog doskorašnjeg otvorenog prijateljevanja s Adolfom Hitlerom, Mosley senior pokušao je na britanskoj sceni oživjeti – istina u ponešto razblaženom obliku i bez crnih uniformi i visokih kožnih čizama – ultradesničarsku političku opciju. No, predratna je stigma, i otvorena averzija Britanaca prema isturenoj bradi i podignutoj ruci, pretvorila te pokušaje u kompletni fijasko.

U šezdesetima je Max uspio diplomirati pravo, ali zapravo se je vidio kao političara umjerenije, ali još uvijek konzervativne orijentacije. I opet je famozno prezime učinilo svoje, i satrlo sve ambicije još u začetku. Utjehu je Max potražio tamo gdje je mislio da se upjeh može lakše kupiti, u automobilističkim utrkama. Upornost i mnoštvo funti doveli su ga čak do Formule 2, ali pokazao se izuzetno lošim i netalentiranim vozačem, pa se krajem 1968. ostavio volana i preorijentirao u menadžera.

U sprezi s nekolicinom kompanjona osnovao je grandiozno najavljivanu novu F1 ekipu, March, ali i ta se operacija ubrzo nasukala na neutemeljenim ambicijama i bazičnoj, nepatvorenoj šlampavosti, pa je sve završilo nakon nekoliko godina financijskim i rezultatskim bankrotom.

Do svoje četrdesete, dakle, Max Mosley nagutao se mnoštva neprijatnih pljuski na svim mogućim planovima, pljuski koje bi zacijelo prizemljile ego i razmaženijeg i netalentiranijeg čovjeka nego što je to on. Ali, imao je sreću da se zbog svoje fantastične slatkorječivosti i ekstrovertnosti (a možda i zbog površne sofisticiranosti uvjetovane zacijelo mitom o zaokruženom obrazovanju) dopao Bernieju Ecclestoneu, koji je upravo tada, krajem sedamdesetih, bio u velikom poslovnom naletu prema poziciji nedodirljivog vođe nove, televizijskim pravima suludo obogaćene, Formule 1. Ecclestone je Mosleya počeo koristiti, i nastavio to činiti sve do danas, kao svoju produženu ruku, kao lutka kojeg je gurao (premda za to nikad nije trebalo osobitog napora) pod sjaj reflektora i na visoke političke funkcije unutar FIA-e. Koliko god je Ecclestone doslovno stvorio Mosleya, toliko mu se ovaj mnogostruko odužio u gaženju svega na putu i grabežu svega dostupnog pri tom procesu, niti ne pokušavajući prikriti očiti deficit moralnih obzira. Gotovo kolateralni proizvod ove sprege ambicija današnja je Formula 1, najglamurozniji, najbogatiji i najbeskrupulozniji sport na planeti.

Sve do prošle godine operacija Ecclestone-Mosley funkcionirala je bez ijedne štucavice, a onda se Mosley spotakao o ljigavu aferu s prostitutkama i nekom londonskom podrumu. Na kratko, vrlo kratko, čak je i Ecclestone od njega digao ruke. Izgledalo je da Mosley naprosto mora, usred takvog skandala, pasti. Ali, sinu starog Oswalda toliko se omilio život na vrhu FIA-e da je jednostavno odbio odstupiti. Statuti FIA-e (i onjega samog kreirani) toliko su komplicirani da jednostavno nije nimalo lako srušiti velikog gazdu ukoliko se njemu ne ide. Malo suptilnim ucjenama, malo umješnim i beskrupuloznim lobiranjima, malo koječim drugim (što ne bismo ovdje smjeli navesti ukoliko nam se ne ide na sud), tek Mosley je uspio nagovoriti članstvo FIA-e (koje uglavnom s Formulom 1 nema blage veze) da mu izrazi puno povjerenje. I tako je Mosley preživio. Naravno, Ecclestone je ubrzo promijenio ploču i podržao starog pajdaša, objasnivši kako svatko u privatnom vremenu može raditi što ga je volja.

I tako smo došli do najnovijih događaja. Kronologiju ovog što je upravo još jednom zakuhao Mosley sada nećemo ponavljati. Nakon što ga je Ecclestone još jednom vrlo javno poklopio u Parizu 24. lipnja i praktički natjerao da pojede onu stvar i praktički prizna kapitulaciju FOTA-i, Mosley je cijelu stvar prespavao, i onda se njegov sumanuti ego odlučio još malo ritati. Najprije je optužio FOTA- u da mu "pleše na grobu" i počeo se poput poludjelog utopljenika hvatati za mizerne semantičke interpretacije iz FOTA-ine komunikacije s medijima nakon – naizgled – sklopljenog mira u Parizu. Svatko normalan vidio je da se radi o jednostavnom slučaju užasno nekvalitetnog gubitnika. Ali, gubitnika koji još uvijek sjedi u svojoj fotelji prvog čovjeka FIA-e.

I onda se navečer 7. srpnja dogodilo nešto o čemu svjetski mediji – za sada – ne znaju puno, ali o čemu ćemo ovjde iznijeti neke detalje. Mosley je članicama FOTA-e poslao e-mailove u kojima ih obavještava da, suprotno FIA-inoj publiciranoj odluci iz Pariza 24. lipnja, osam ekipa iz te organizacije (Ferrari, McLaren, BMW, Toyota, Renault, Red Bull, Toro Rosso, Brawn) nemaju potvrđeno mjesto sudjelovanja u svjetskom F1 prvenstvu 2010. Sutradan, na sastanku svih ekipa (uključujući i tri nove ekipe, plus Williams i Force Indiju) u Nürburgringu FOTA-ini su predstavnici eskplicitno pitali Charlieja Whitinga (FIA-inog tehničkog delegata) da im garantira da su njihove prijave čvrste kao što je obećano u Parizu. Ovaj je nakratko otišao na konzultaciju s Mosleyem. Vratio se i rekao da tako nešto ne može garantirati. Nakon toga su se predstavnici FOTA-e pokupili i napustili sastanak.

Dakle, sva bajanja o nekakvim neslaganjima oko tehničkih pravila i financijskih detalja priče su za malu djecu. Mosley, jednostavno, nije izdržao. Predomislio se i onu figu koju je držao svo vrijeme u džepu dok je glumio kapitulaciju sada je odlučio i javno pokazati. Kao što lani nije mogao priznati poraz premda ga je cijeli svijet vidio bez gaća i čuo kako broji na njemačkom, tako ni sada nije uspio obuzdati svoju pravu narav i priznati samom sebi da ga nitko ne želi.

Što će biti sada? Za početak, pravi vlasnici Formule 1 danas, kompanija CVC (čiji je izvršni direktor Ecclestone) posve su flipnuli nakon farse iz Nürburgringa i sada inzistiraju da svih 13 ekipa u današnjoj Formuli 1 potpiše finalni i definitivni ugovor (koji bi onda bio osnovica za novi Concorde ugovor) do petka, 10. srpnja! Naravno, ovo se čini nemogućim, ali u Formuli 1 dešavale su se i čudnije stvari.

Ecclestone sada, u svakom slučaju, ima zanimljiv zadatak: mora smiriti bossove iz CVC-a prije nego se okrenu protiv njega i mora povampireni duh Maxa Mosleya nekako vratiti natrag u bocu iz koje je tako nekontrolirano izmilio. U vrijeme kad i sam ima nemalih problema zbog vlastitih medijskih eskapada i nekontroliranih izjava o prijatelju Mosleyeva oca, možda smo svjedoci i najvećeg iskušenja u karijeri Bernieja Ecclestonea. Preživi li ovo iskušenje, Formula 1 ima šansu da opstane. U protivnom, odlazi u povijest.

Mladen Jergović(F1-hr.com )
 
Top