Član
Al_Galone je napisao(la):Jassmin je napisao(la):HONEY je napisao(la):guster je napisao(la):Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, naime, udovoljilo je zahtjevima za povećanje cijene tehničkog pregleda koja je do sada iznosila 45, odnosno 50 KM ako se uzme u obzir i cijena fotografiranja automobila na tehničkom pregledu.
koliko shvatam iz ovoga, tih recimo 7% koliko ce mozda poskupiti, ce se odnositi na ovih 50 maraka za sam tehnicki pregled
ne odnosi se na citavu cijenu placanja registracije (koja recimo bubam, iznosi nekome 600 maraka) ili ?
Tako sam i ja shvatio, i to nije strašno, ali ja se bojim da to iskoristi država, osiguravajuća društva pa da dignu za 7 % na ukupan iznos...
Baš kao što se dogodilo sa uvođenjem PDV-a, umjesto da se digne za 7 posto na postojećih 10 posto, oni digli za 17 % cijene...
radim u osiguravajucem drustvu i nema nista od dizanja cijena osiguranja i drugih stavki,
znaci ovo se samo odnosi na cijenu tehnickog pregleda.
A vjerovatno ste upoznti da se uskoro pocinje primjenjivati bonus/malus sistem,
znaci sada svi imamo polise osiguranja sa 50% popusta,ukoliko se skrivi udes placa se 100% i onda svaka godina bez udesa koji ti skrivis dobijas po 5% popusta.
Bonus/malus sistem se u RS primjenjuje od 2008. godine. I ide 10%popusta svake godine
Promijenis osiguranje i opet imas popust od 50%, tako vecina radi...
Zbog toga postoje knjige štetnika i osiguravajuća društva su obavezna da ih razmjenjuju i provjere prije pisanja polise da li se osiguranik nalazi u knjizi štetnika
Ako napišu polisu sa popustom a trebali su 100% kazna je oko 5000KM za osiguranje.