muha je napisao(la):jes iso na dyno sta kaze sprava koliko cega ima auto
vidim temp ulja nije dosla blizu 100 pri ovakvom maltretiranju sto je pohvalno za motor , ovo je stari S62 jel ispod 1l/1000km ulja?
d3j4n0v1c je napisao(la):jbt fino ide ovaj diesel ,
svaka casti druze, RESPECT
orienz je napisao(la):Koje ulje sipas?
orienz je napisao(la):Kaze ti ovaj moj drug da uvijek mjeris ulje kad je vruc motor ..tj. da prije mjerenja zagrijes auto dobro i pustis da radi u mjestu jedno 2-3 min, da bi izbacio ulje u karter iz cilindara tako da bi ti mjerenje bilo tacno..onda ugasis motor i mjeris posle najvise minut-dva.
Vrlo je moguce da ti mjerenja nisu tacna i da sipas previse ulja i da on to samo izbacuje na auspuh, mislim da tvoj motor ima "dry sump" uljni sistem a tu ti je vrlo zaj*ano dobiti tacna mjerenja
Ni jedan motor ne smije da trosi ulje, postoje samo tri razloga zasto bi ulje nestajalo...karike popuste, ventili popuste ili ti je PCV sistem (ukoliko ga imas, a trebalo bi) negdje gubi ulje, znaci ne ide nazad u motor...
orienz je napisao(la):Ulje ne gori ...tj nista ne gori bez prisustva kiseonika...a unutar motora nema O2 tako da moze izgoriti jedino ako dospije unutar cilindra ili se izbaci na auspuh ...sto ne bi nikako smjelo da se desi. Svaki auto koji trosi toliko ulja ce izbacivati plavkast dim na auspuh... to mozes primjetiti , posebno zimi kad je hladno.
Mjeris kad je vruc al pusti ga nek radi na leru 4-5 minuta, onda ugasi pa izmjeri ulje...ne znam ako se ti osjecas da je ok sto trosi toliko ulja onda mada ja mislim da je to previse...pa ti ne moras ni da mjenjas ulje, samo sipaj hehe
ps: veci motori bi trebalo manje da se griju nego manji motori
trizex je napisao(la):Vala Orienz branio sam te kad su te banovali, al' sad ga vec valjas.....ako nijedan ne trosi niti kap, zasto onda proizvodjaci specifiraju pa i do LITAR na 1000 km da je normalna potrosnja?
Jebes motor koji ne trosi ni kapi od izmjene do izmjene, taj je meni odmah sumnjiv.....