Kupovina auta-benzinac?

Kupovina auta-benzinac?

Izvinjavam se autoru sto cu mu se na tren malo posrat na temi ali me itekako zanima, a vidim da se neki ovdje vise razumiju u BMW od mene...iskljucivo Col3 :)

Zanima me ovaj odnos oznake i stvarne kubikaze motora kod BMW-a? Prije je to bilo jel, ako je 530 onda je motor zaista 3.0 ili ako je 320onda je motor 2.0? Sad je kod vecine modela to izvan sinhronizacije pa imamo na X6 i 3.0 i 3.5 i 4.0 koji su svi 3.0 motor samo se razlikuju po jacini. Col3 upravo spomenu E46 318i a motor 2.0 te ovaj sestak 320i a motor zapravo 2.2. Jesam li polupao loncice ili je do nekog momenta u historiji BMW-a oznaka zaista bila u skladu sa stvarnom kubikazom, pa su u neka doba promijenili politiku?

To se promjenilo u novim serijama kad je nastupio "downsizing" i izbacivanje većine motora iz ponude. Danas imaju dva 4 cilindraša turbo, jedan 6ak turbo i jedan 8ak turbo i guraju ih u sve moguće modele, samo mijenjaju oznake.
 
Član
Audi 1.8t ,octavia 1.8t provjereni motori ide ispod 10l grada . 207 za te pare mozes i rc uzeti . 147 bih izbjegavao benzinske motore potrosaci a i ne idu nesto. Opel corsa gsi ili cak opc. Ne znam drug sta hoces od auta precizniji budi? Oblik limuzina hot hatch manuelac automatik...
 
Pa vidi ono sto ja hocu ide od 8-10 000 € a s obzirom da mi je prvo auto u Njemackoj osiguranje bi me izaslo jos oko 2000€ tako da mi je to ipak previse.Hatchback ili limuzina nije mi toliko bitno,samo mi je bitan izgled auta al to je vec nesto subjektivno.Iz istog razloga bih volio izbjeci sportske modele jer je za njih skuplje i osiguranje. Octaviu ne bih,audi vec moze proc i taj 1.8t svi hvale.
Sta je sa Focusom 2 (prva verzija) i Astrom H,koji su njihovi benzinci ok? Moze proci i Vectra cuo sam da ima neki dobar benzinski motor 2.0 ili 2.2 ne sjecam se...
 
Član
Prijatelju, ako hoćeš da si miran i rahat što se kaže, gledaj uzet ili švabu ili japanca sa atmosferskim benzin motorom. Nemoj bježat ni od Honde ni od Nissana koji su extra auta (čak sam i sam razmišljao o kupovini Accorda prije 2 godine). Čuvaj se malih kubikaža sa pun konja jer su to motori koji su jako opterećeni (pogledaj probleme sa Polom 1.2TFSI i servisne intervale, da te dragi Bog sačuva, to je 150.000 i u smeće ili posegni duboko u džep)
Accord od 2003 god imaš sa 2.0 ivtec i nekih 115kw i 2.4 ivtec koji sam ja gledao sa 140kw. Strašni auti, dobar izgled, koliko se sjećam kada sam ih istraživao nisu pokazali neke probleme. Kako kažu auta za ljude koji ne vole mehaničare :D O opremi da ne pričam, japanci su priča za sebe.
A Nissan sam imao priliku u Americi vozati, radilo se o modelu Altima coupe 2008 god, sa 3.5S motorom i automatskim mjenjačom. Auto je u prosjeku trošio 10-13 litara a ima 270KS. Tada sam čuo i za njihove 2.5 motore koji su odlični. Vidim nema ih puno u nas ali ko ih ima hvali ih te se 2007 može vrlo povoljno dobiti. Osobno da sada idem u kupovinu auta uz taj budžet išao bih na japanske atmosferce jer je to sigurno najbolji izbor. Kvalitetni, jaki, pouzdani, drže cijenu, bogata oprema. Jedina mana im je izgled koji stvarno nikada nije ima neki prolaz na našem tržištu iako ih se u Njemačkoj može dosta naći i to po dosta povoljnim cijenama.
 
Od Japanaca u okviru ove cijene mi se nista ne svidja to ti je ko sa zenama,kad ne ide ne ide,moze imat zlatnu :-D Ne znam za taj 1.2 ali 1.4 tsi je kod nas dosta popljuvan a ovdje ih ima nevjerovatno puno i ne vidim nikakve probleme sa njima?
Cudi me da se ne javljaju ford i opel fanovi ili nemaju konja za utrku :p
 
Protegni se jos malo ako te zanima auto koje kod domacina bilo a ne kod handlera ima moj rodjak u Dortmundu auto za tebe u pitanju je audi a6 2.0 Turbo sa sedmostupanjskim automatik mjenjacom full opremom ako si zainteresovan javi se dobi ces broj ;)
 
Za A6 nisam zainteresovan jel dolazio taj motor u A4?
Gledao sam i vectre C 2.2 GTS prije redizajna,jel zna neko nesto vise o tom motoru?
 
Član
Ma zapucaj u salone polovnih koje ne drži Hasan ili Mile i izaberi auto koje se tebi svidi i koje prolazi tehnički...
 
Pa tako cu i uraditi imat ce auto min. godinu dana tehnicki s tim da mene interesuju motori,da ne guta 13-14l,da nema nekih velikih mana ali kad vidim raznovrsnost ponude ovdje i sta ljudi voze izgleda da ne postoji los motor,samo los vlasnik
 
Evo mene opet sa nekim pitanjima... Razmatrao sam dosta modela i po svemu sudeci najvise cu dobiti ako kupim bmw e46 ( motori od 1.8 do 2.5), medjutim naletio sam i na nekoliko povoljnih modela e90 (1.8 i 2.0) cak i sa m opticom,naravno modeli prije redizajna.Iskreno vise me privlaci ovaj e90 pa bih volio da cujem kako su se pokazali ovi benzinci 1.8 i 2.0 i da li su oba sa 4 cilindra?Cuo sam da ima i neki si model koji se nije bas pokazao pouzdanim i zanima me sta znaci si kod bmw-a? Eto volio bih da cujem i vasa misljenja,za sto bi se vi odlucili e46 do 6000€ ili e90 do 8500€
 
Član
Kad vec gledas BMW, nabaci jos malo pa uzmi F30, vidim da ti nije velika razlika izmedju 6 i 8.5K eura tako da tu je to negdje.
 
Top