allroad je napisao(la):pa dobro faya al samo ti sanjaj o M5 sa automatic mjenjacem il kakvom bjesnom 550i sa steptronic mjenjacem :lol:
edoze je napisao(la):allroad je napisao(la):pa dobro faya al samo ti sanjaj o M5 sa automatic mjenjacem il kakvom bjesnom 550i sa steptronic mjenjacem :lol:
ovi automatici,steptronici i ta cuda (svi bez manualnog kvacila)su sad bolji od manualca po performansama (procitao sam negdje da enzo preko polugica mijenja brzinu za 150ms,znaci teoretski skoro 7 puta u sekundi,iako je neizvodljivo,al et,teoretski)...i sta neko sa manualcem moze protiv toga...automatik je udobniji,bio sam u X5,gas do poda,promijeni brzinu,nisam ni osjetio,da nisam cuo po zvuku,ne bi ni znao,automatik je...al je merak malo razradit lijevu nogu,zanimljivije auto vozit...a uostalom,ne voze ljudi sta je bolje,nego na sta su navikli...
allroad je napisao(la):pa upravu si da je bolje razradit lijevu nogu i manualni je sigurniji i sta ti ja znam... al to zanimljiviji i nisi upravu.. jako je zanimljivo vozit tiptronic mjenjac puno zanimljivije od manuala samo sto je manual bas ono race fazon :lol:
DSG salta brzinu za cini mi se oko 100ms... ima dosta clipova na youtube automatic vs manual meni zanimljivo sve sam ih pregledo :lol:
Faya_M5 je napisao(la):@allroad: kao prvo, M5 ima u izvedbi s klasicnim 6-stepenim mjenjacem, kojeg bi ja uvijek uzeo, prije onog "cuda tehnike" 7-stepenog SMG-a (ili kako mu je vec naziv) sto brzine mijenja za basnosnovnih 20 ms na najbrzem rezimu rada...dzaba kad nema meraka s medjugasom, kad ga u nizu puknem, pa ja kontrolisem kolko ce trznut i to...nema toga, tamo sve elektronika radi...
isto i ono za automatski parking...pa meni se merak parkirat, ne bi to nikad uzeo...ti svi mjenjaci su izmisljeni za one koji ne znaju vozit, sam ti automatic potice iz amerike (citaj, pravljen za glupe amerikance)...dok je manual, manual, nikad nece izac iz upotrebe...
tibor987 je napisao(la):Iskreno meni ova natezanja oko manuelni vs automatik ista prica kao i dizel vs benzin :icon_biggrin:
the_sibi je napisao(la):Faya_M5 je napisao(la):@allroad: kao prvo, M5 ima u izvedbi s klasicnim 6-stepenim mjenjacem, kojeg bi ja uvijek uzeo, prije onog "cuda tehnike" 7-stepenog SMG-a (ili kako mu je vec naziv) sto brzine mijenja za basnosnovnih 20 ms na najbrzem rezimu rada...dzaba kad nema meraka s medjugasom, kad ga u nizu puknem, pa ja kontrolisem kolko ce trznut i to...nema toga, tamo sve elektronika radi...
isto i ono za automatski parking...pa meni se merak parkirat, ne bi to nikad uzeo...ti svi mjenjaci su izmisljeni za one koji ne znaju vozit, sam ti automatic potice iz amerike (citaj, pravljen za glupe amerikance)...dok je manual, manual, nikad nece izac iz upotrebe...
M5 E39 je bio sa manualnim i nikada sa SMG III, M5 E60 je samo sa SMG III i nikada nije imao manualni mjenjac.
Da se provozes jednom u BMW sa SMG mjenjacem, znao bi da ima medjugas i da je vrijeme na stazama od M3 SMG II u svakom slucaju bolje nego od M3 manualni - sasvim logicno.
I nije fer tako u sirinu reci da je automatik za one koji neznaju voziti. Mislim da neigra mjenjac glavnu ulogu dali neko vozi dobro ili lose.
PS: Nisu svi automatik-mjenjaci isti, tako da se nemoze tako lako porediti svi automatik-mjenjaci vs. manualni..
PPS: I automatika mogu ja da saltam manualno