Hulkenberg najbrži na drugom danu u Barceloni
Hulkenberg u posljepodnevnim satima skinuo Alonsovo najbrže vrijeme
Najbrže vrijeme na drugom danu ovotjednih testiranja u Barceloni je postavio Williamsov vozač Nico Hulkenberg, a alijedi ga Fernando Alonso u Ferrariju, koji je najbrže vrijeme dražao do podneva i kojeg je postigao simulirajući kvalifikacijske uvjete.
Hulkenberg je većinu prvog dijela dana proveo vozeći duže stintove, a posao je odradio bez problema. Do podneva je odvozio dva stinta, od kojih je jedan bio dugačak 19, a drugi 27 krugova.
U posljepodnevnim satima, dok se većina drugih momčadi koncentrirala na simlaciju utrke, Williams se odlučio simulirati kvalifikacijske krugove, usljed čega je Hulkenberg i postavio svoje najbrže vrijeme od 1:20.614.
Premda dan nije završio s najbržim vremenom, Ferrarijev vozač Fernando Alonso ima razloga za zadovoljstvo jer je tok dana odvozio ukupno 134 kruga, čime je zaključio svoj predsezonski pripremni program.
Alonsov je na početku dana imao problema s elektronikom, no Ferrarijevi mehaničari su brzo osposobili F10 s kojim je izišao na stazu. Prvi dio dana je proveo simulirajći kvalifikacije, prilikom čega je postavio osobno najbre vrijeme od 1:21.487, da bi se nakon toga prebacio na simuliranje utrke. Sesiju je završio nekoliko minuta prije kraja, nakon što je se zaustavio na stazi.
Schumacher i Hamilton nisu vozili leteće krugove
Pedro de la Rosa je imao još jedan solidan dan u BMW Sauberu, a njegovo najbrže vrijeme iznosi 1:20.973.
Španjolca slijedi Vitantonio Liuzzi u Force Indiji koji je imao četvrto najbrže vrijeme, a jedno mjesto iza njega je Sebastian Vettel u Red Bullu koji je popravio jučerašnje Webberovo najbrže vrijeme, premda je dan završio ranije zbog problema s mehanikom.
Vettel je u posljepodnevnim satima vozio dva stinta, od kojih je jedan dio bugačak 29, a drugi 33 kruga, nakon čega je stao na stazi.
Nezapaženi tijekom današnjeg dana su bili bivši svjetski prvaci, Michael Schumaher i Lewis Hamilton koji su dan završili sa sedmim odnosno osmim najbržim vremenom.
Schumacher je testirao novi aerodinamički paket na svom Mercedesu, ali tijekom dana nije vozio leteće krugove, što vrijedi i za Lewisa Hamiltona.
Na radaru se nije pojavljivao ni Robert Kubica, koji je tijekom dana kompletirao ukupno 53 kruga, a imao je deveto najbrže vrijeme.
Virgin Racing uspio popraviti bolid
Borbu su ponovno vodile i dvije nove momčadi, Lotus i Virgin Racing, a brži je bio Lotusov vozač Jarno Trulli, premda je tijekom dana izazvao dvije crvene zastave.
Unatoč najsporijem vremenu, razlog za zadovoljstvo ima i Timo Glock budući da je danas ipak uspio voziti, što je bilo neizvijesno nakon izljetanja kojeg je tijekom jučerašnjeg dana imao njegov momčadski kolega Lucas di Grassi.
Rezultati testiranja:
1. Hulkenberg Williams-Cosworth (B) 1:20.614 99
2. Alonso Ferrari (B) 1:20.637 134
3. de la Rosa BMW-Sauber (B) 1:20.973 114
4. Liuzzi Force India-Mercedes (B) 1:21.056 90
5. Vettel Red Bull-Renault (B) 1:21.258 125
6. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari (B) 1:21.571 104
7. M.Schumacher Mercedes GP (B) 1:21.689 85
8. Hamilton McLaren-Mercedes (B) 1:22.152 93
9. Kubica Renault (B) 1:24.912 53
10. Trulli Lotus-Cosworth (B) 1:25.524 70
11. Glock Virgin-Cosworth (B) 1:25.942 52
José Maria Lopez: Pogriješio sam što sam im vjerovao!
Peter Windsor napokon je priznao svojemu prijatelju Carlosu Reutemannu da novac koji je argentinska vlada unaprijed platila za Lopezov ugovor neće moći biti vraćeni, a ugovor neće biti ispoštovan. Sada, kada je došlo vrijeme polaganja računa izgleda da je jedini cilj momčadi USF1 bio onaj da ga se «upakira» argentinskoj vladi. Još prije mjesec dana ugovor s Lopezom bio je objavljen na velika zvona u Buenos Airesu, gdje su se u Casa Rosadi u društvu s predsjednicom Cristinom Kirchner zatekli Lopez i njegov budući poslodavac Peter Windsor. Od vlade su trebala stići tri milijuna dolara, od ukupno sedam koje je Lopez jamčio momčadi. Investicije američke momčadi bile su izuzetno niske, a Peter Widsor s posebnim se nadahnućem pohvalio kako je već potrošeno 600.000 dolara u strojeve, no s tim je novcem danas moguće kupiti tek nekoliko strojeva za izradu pojedinih dijelova. Bila je to možda i svojevrsna najava budućeg bankrota, s obzirom na sumnje koje su mnogi iskazivali od samog objavljivanja programa Formule 1. Sumnje su pojačane u trenutku kada je postalo jasno da Ken Andersson ima samo tehničko-konzultantski ured, a Chad Hurley (jedan od osnivača YouTubea) gledao je na Formulu 1 samo kao na sredstvo za pravljenje, a ne na trošenje novca. Ne samo što je to bio najavljeni bankrot, već i najavljena farsa, s obzirom da je FIA odabrala momčad USF1 na štetu već postojećih i djelujućih realnosti poput Epsilon-Euskadija. Bez jednog sponzora i stvarnih proizvodnih mogućnosti iza sebe, nedostaci i nekonzistentnost programa izbijali su na površinu dan za danom. Windsor je pregovarao s Jacquesom Villeneuveom, De La Rosom i podastro je ugovor Brunu Senni, ali se u Charlotti nije događalo ništa. Pa i za slike šasije širene internetom mnogi tvrde da se radi o jednom starom projektu koji je Ken Anderson imao u ladici. U rujnu je FIA poslala dva inspektora u Charlottu kako bi se doznalo što se tamo zapravo događa, no njihova izvješća bila su pozitivna. Za razliku od njih Ecclestone je već u Singapuru govorio: «Ne vjerujem da će Campos i USF1 biti na startu sljedeće godine. Ne čini mi se da imaju potrebne resurse i kasne u svemu». USF1 postat će najvjerojatnije još jedan jednosjed-duh, kao što se već ranije dogodilo s Falconom u Indy seriji, projektu koji je toliko htio Michael Kranefuss, a koji nikada nije prerastao fazu modela u jednoj virtualnoj tvornici. I ova je momčad za svoje sjedište odabrala Charlottu gdje možda struji dobar zrak za snove.
Onaj tko je najviše izgubio u čitavoj priči jest upravo Lopez. Još prošloga studenog izgledalo je da će snovi 26-godišnjeg Argentinca i bivšeg Renaultovog test-vozača postati stvarnost. Njegov ulazak u Formulu 1 i potpis ugovora s momčadi USF1 popraćen je nacionalnim zanosom kojemu je realnu podlogu stvorila i argentinska vlada. «Od tog trenutka razmišljao sam samo o tjelesnoj pripremi i ni o čemu drugom. Prošlog studenog bio sam u sjedištu momčadi, potom sam se vratio u Argentinu kako bih priveo kraju posao zajedno s onima koji su me podupirali u ovoj avanturi, a veze s momčadi zadržao sam dugim telefonskim razgovorima».
Početkom veljače Lopez je otišao u Austriju kako bi dovršio program tjelesne pripreme i prošao je Charlottom kako bi pozdravio momčad. «U studenom sam vidio tvornicu, zaposlenike, nacrte automobila i sve mi se činilo na mjestu. Kada sam se vratio u Argentinu rekli su mi da će automobil biti spreman polovinom veljače i vjerovao sam im. No kada sam početkom mjeseca ponovno stigao u sjedište vidio sam da je sve u zaostatku i počeo sam se brinuti. Shvatio sam da postoje problemi». Lopez nikada nije htio komentirati situaciju koja se poprilično zakomplicirala, no ipak je izjavio novinarima Autosprinta: «Moram se okrenuti oko sebe».
Kada se krajem 2007. vratio u Argentinu (poslije isteka ugovora s Renaultom F.1), s velikom skromnošću prihvatio je angažman u tamošnjim utrkama turističkih automobila. Vozio je za momčad bivšega vozača Victora Rossa koji je 1981. nastupio i u jednoj utrci europskoga prvenstva Formule 3 u Silverstoneu, završivši je na 22. mjestu. Lopez je u velikom stilu pobijedio u prvenstvu i postao poznat diljem domovine: «Paradoksalno, oduvijek sam vozio u Europi i tek posljednjih godina Argentinci su me vidjeli u akciji. Upitali su me što tu tražim, a ja sam ponavljao da sam zadovoljan što vozim u utrkama turističkih automobila, no svi su inzistirali: vozač poput tebe mora se probiti u Formulu 1 i vratiti u Europu. To su govorili i bivši vozači Formule 1 poput Norberta Fontane i Estebana Tuera».
Rosso, Lopezov otac i skupina prijatelja započeli su s dugim i teškim poslom traženja sponzora, i začudo u manje od dvije godine uspjeli su stvoriti pul sponzora te priskrbiti potporu argentinske vlade koja je s naklonošću gledala na eventualni ulazak jednog nacionalnog vozača u Formulu 1. «Sve mi se činilo O.K. No sada ne mogu razočarati sve ove osobe koje su mi pomogle. Moram pronaći mjesto u Formuli 1 i time dati smisla povjerenju koje su mi ti ljudi dali. Dopadala mi se USF1, no ne bih bio nezadovoljan i kojom drugom momčadi, pod uvjetom da postoje solidni planovi».
Govoreći o tehničkoj strani, Lopez se osjeća potpuno spremnim da odgovori na eventualni poziv iz «cirkusa». «Ne želim izgledati samouvjereno, ali vjerujem da je moj posljednji problem forma. Tjelesno sam na vrhuncu i nedavno sam u Austriji dovršio posljednje pripreme. Osjećam se spremnim i mentalno, vjerujem da sam prilično sazrio i da imam prave godine za nastup u Formuli 1. Znam da će netko započeti bolje od mene, ali sam siguran da će biti i onih kojima će ići lošije. Danas je najveći problem zadržati jasnu viziju u velikoj konfuziji koja vlada uoči početka prvenstva. Čekamo jer imamo ugovor i dali su nam jamstva. No sada nedostaju dva tjedna do početka prvenstva i raspoloživo vrijeme doista je kratko».
Stefan GP kritizira US F1
Stefanova oprema čeka u Bahreinu
Srpska momčad Stefan Grand Prix, koja još uvijek nema mjesto na gridu, je na svojim internetskim stranicama objavila kopiju računa kojeg im je ispostavio DHL, što znači da je njihov kontejner s opremom stigao i spreman čeka u Bahreinu.
Još su objavili i "da sljedećeg tjedna medijima otkriti svoj Stefan F1 bolid, što će biti posljednji dokaz da bi trebali biti na gridu u Bahreinu."
Tko će odgovarati u slučaju da jedno mjesto ostane prazno u Bahreinu?
Iako su baštinici Toyotinih motorsportskih operacija i tehničke opreme, situacija u kojoj se srpska momčad nalazi još je uvijek nedefinirana. S obzirom da opcija proširenja grida nije realna ni u najluđim snovima, SGP bi se u svjetsko prvenstvo Formule 1 mogao uključiti jedino preko papirologije propale američke momčadi US F1, ili u slučaju da u FIA-i postoje osnove i volja da se US F1 oduzme mjesto te da se nakon toga raspiše novi natječaj.
"U slučaju da ne dobijemo priliku natjecati se u Bahreinu, a da se pritom jedna od momčadi ne pojavi, netko bi se trebao naći u neprilici objasniti zašto nam se svima to dogodilo," stoji još u Stefanovom službenom priopćenju.
SGP kritizira US F1
Srbi su se posebno referirali na virtualnu američku momčad US F1, koja ovih dana puni novinske stupce i koja svakim danom sve više šokira razmjerima prevare, laži i manipulacija kojima su se služili kroz posljednju godinu dana.
"Sanjari iz Sjedinjenih Američkih Država će trebati objasniti svoje akcije, budući da namjerno slabe poziciju Formule 1 sanjajući savršeni svijet i bajke o uspjehu," oštar je Stefan.