Whitmarsh: MP4-25 jednostavno nije dovoljno brz
Direktor Vodafone McLaren-Mercedesa, Martin Whitmarsh je priznao da njihov MP4-25 ipak nije dovoljno brz, nakon što su na današnjim kvalifikacijama u Bahreinu zaostali iza Red Bull Racinga i Ferrarija.
Kao što je Hamilton ranije sugerirao, Whitmarsh je također potvrdio da MP4-25 ima deficitarnu aerodinamiku, a probleme im stvaraju i neravnine na stazi.
"Moramo biti realni," rekao je. "S obzirom na činjenice koje smo vidjeli danas, čini se da ovdje ne zaslužujemo pobjedu, ali to ne znači da nećemo pokušati. Samo smo realni."
"Mislim da sam cijelo vrijeme na testiranjima govorio da je jako teško vidjeti što drugi zapravo rade. Razlika između punog i praznog spremnika je pet sekundi zbog čega je nemoguće bilo što konkretno reći. No, s pravom situacijom smo se upoznali na kvalifikacijama."
"Danas smo shvatili da svojim vozačima nismo dali najbolji bolid, ali vidjet ćemo što možemo napraviti kao momčad. Možda samo ovdje nemamo dovoljno downforcea, posebno u središnjem dijelu staze. Moramo vidjeti kako ćemo napraviti svoj posao."
"Mislim da neće biti iznenađenja. Uvijek smo znali i realno očekivali da bismo mogli biti u ovoj poziciji. No, dođete s ambicijom i ciljem da pobijedite. Mi smo sigurno došli s tim pretpostavkama, ali ambicija se nećemo odreći. Vidjet ćemo kako će stvari ići."
Button misli da je MP4-25 bolji u uvjetima utrke
Situaciju u McLarenu je komentirao i Jenson Button koji misli da se momčad za koju vozi još uvijek može za puno toga boriti.
"Mislim da će naš bolid u uvjetima utrke puno bolje funkcionirati i mislim da ćemo imati bolje rezultate nego na kvalifikacijama," optimistično je najavio.
"Kad se bolidi napune gorivom, vidjet ćemo drugačiji poredak i to će samo stvari učiniti još uzbudljivijim. Meni je, osobno, iznenađujuće vidjeti da je Red Bull tako brz. Jučer sam pričao s Markom Webberom i on je znao da će biti brzi na kvalifikacijama, dok za utrku nije bio tako siguran. Ali, opet, možda mi nije rekao cijelu istinu!"
"Baš su me iznenadili. Znali smo da će Ferrari biti brz jer im je brz bio i svaki krug kojeg su odradili od početka zimskih testiranja. Dakle, znali smo da će oni biti tako konkurentni, a pomalo sam iznenađen Felipeovim vremenom koje pokazuje da mi ipak trebamo još malo ubrzati svoj bolid."
"Čak i s bolidom kojeg sada imamo možemo biti još brži. Ja sam na trećem treningu bio prilično zadovoljan bolidom, premda to ne vrijedi i za kvalifikacije. Isprobali smo nekoliko različitih stvari, stvari koje možemo promijeniti za utrku, što je dobro. Ali, imao sam problema s balansom," zaključio je.
Alonsu drago što je Ferrari potvrdio svoju formu
Na press konferenciji nakon kvalifikacija za Veliku nagradu Bahreina, Fernando Alonso je izjavio da mu j drago što je trećim mjestom potvrdio konkurentnu formu Ferrarijevog F10.
"Vrlo sam sretan i to je očigledno," rekao je. "Puno je pitanja na koja moramo odgovoriti na prvoj utrci. Zima je bila dugačka, a razlike u gorivu vrlo velike zbog čega na testiranjima i jučerašnjim treninzima nikad niste mogli znati što vam rade suparnici."
"Bili smo uzbuđeni zbog prvih ovosezonskih kvalifikacija. Nas dvojica smo među prva tri, što znači da imamo vrlo konkurentan bolid. To smo i mislili, ali morali smo to i nekako potvrditi. Ovo je bio sjajan, doista sjajan dan i mislim da je jako lijep osjećaj konačno shvatiti da se možete boriti, što niste znali sve do kvalifikacija."
Alonso želi bodove na utrci
Nakon trećeg mjesta na kvalifikacijama, Alonso je rekao da će na sutrašnjoj utrci pokušati osvojiti veliki broj bodova.
"Nikad ne znate kako ćete krenuti u novo prvenstvo koje se vozi po novim pravilima, a ja sam uz to promijenio i momčad. Sve mi je super ispalo i ovo je vrlo dobar start. Sada smo u jednakim uvjetima, kvalifikacije s praznim bolidima pokazuju prave potencijala, a današnje su pokazale da mi imamo dobar bolid."
"Bit će nam vrlo važno osvajati bodove već od prve utrke."
Ferrari nema fiksiranu strategiju za utrku
Alonso je rekao i da Ferrari za sutrašnju utrku nema fiksiranu strategiju budući da će, tvrdi on, fleksibilnost biti ključna za ovu godinu.
"Ne znam kakvu ćemo imati strategiju, ali morate biti dovoljno fleksibilni da biste razumjeli utrku, situaciju i ulazili u boks kad je to potrebno. To nećemo odlučiti ranijim planom, nego ćemo biti fleksibilni i odgovarati na situaciju," zaključio je.
Massa zadovoljan drugim mjestom
Ferrarijev as, Felipe Massa je i zadovoljan svojim povratničkim kvalifikacijskim nastupom u Formuli 1 u kojem je pokazao da nije izgubio ništa od svoje brzine.
Drugo startno mjesto kojeg je danas izborio je još impresivnije ukoliko se u obzir uzme teška prošlogodišnja nesreća, nakon koje je slijedila dugačka pauza.
"Prije svega, čestitam Sebastianu koji je napravio sjajan posao za prvu utrku ove sezone," rekao je Massa. "Lijepo je ponovno se utrkivati, biti konkurentan i ići u pravom smjeru. Sretan sam što sam se vratio nakon onako teškog perioda."
"Utrke sam gledao preko televizije, ali puno je uzbudljivije biti u bolidu. Dobro sam se razvijao, testirao sam, vozio karting i super je što sam sada opet ovdje."
"Ako pogledate na sve što nam se događalo, ovo je dobar start. Pozitivno se osjećam jer imamo drugo i treće mjesto. Red Bull i neke druge momčadi su jake i utrka će biti teška, no sretan sam što ću se boriti na vrhu poretka."
Optimizam za sutrašnju utrku
Massa, kojeg od Vettela dijeli zaostatak tek nešto veći od desetinke, je rekao da se dobro osjeća u novom F10 te da misli da će biti jak na sutrašnjoj utrci.
"Mislim da smo jučer napravili dobar posao pripremajući se za duge stintove. Koristili smo obje gume koje smo i mijenjali. Mislim da smo na pravom putu, ali vidjet ćemo sutra što će biti."
"Puno je toga što će se dogoditi na utrci, moramo čekati. No, uistinu sam optimističan," zaključio je.
Sebastian Vettel iznenađen pole positionom
Sebastian Vettel je priznao da je iznenađen pole positionom kojeg je dana izborio za start Velike nagrade Bahreina, inače prve ovosezonske utrke.
Unatoč iznenađenju, dvadesetdvogodišnji Vettel je zadovoljan brzinom koju je RB6 danas demonstrirao.
"Ovo je veliko iznenađenje," rekao je. "Na zimskim testiranjima nitko nije mogao biti siguran u svoju poziciju. Bilo je jasno da su četiri velike momčadi prilično jake, ali i vrlo izjednačene."
"Iskreno, jučerašnji dan je bio jako težak za nas jer nismo odvozili onoliko kilometara koliko smo htjeli. Imali smo dugu noć, a najmanje su spavali mehaničari koji su bili odlučni i koji su se nastavili truditi od početka ovog jutra."
"Znao sam da imamo sjajan bolid, ali bilo je očito da najprije moramo složiti sve kako treba."
"Kvalifikacije su prošle prilično glatko," nastavlja. "Vrlo, vrlo sam sretan što sam na pole positionu jer dečki zbog ovoga nisu puno spavali prošlog mjeseca. Napravili smo puno testova u malo vremena i došli ovdhe u Bahrein, gdje su svi pokazali koliko su zapravo jaki. Biti prvi ovdje je jako lijep osjećaj."
Utrka je i dalje nepoznanica
U zaključku izjave, Vettel je rekao da nakon kvalifikacija ne slijedi nužno pobjeda na utrci, a još je jednom rekao i da ne zna tko će imati najbolji bolid u uvjetima utrke.
"Mislim da nitko ne zna što će se sutra dogoditi, ali moglo bi biti vrlo uzbudljivo ili vrlo dosadno," objasnio je. "A ja se baš nadam tom posljednjem! Želim mirnu utrku i mi bismo na kraju htjeli opet biti na ovoj poziciji."
"Prvi dio utrke će biti krucijalan, ali nema više tajni, jedino morate paziti na gume. Opet kažem, nitko od nas ne zna što očekivati sutra," zaključio je.