Koja rasprava
Sto se mene tice, jest da rijeci malo preoptimisticno djeluju, al ako lik zna sta radi, mozda i uspije. Vidim da i Kvocic ima prste u ovom projektu, po tome sudeci, skupili su najbolju HR ekipu za aute. A ima i tamo likova sa strasnih znanjem. Npr. ovaj Kvocic je jos pocetkom 90-i pravio mjenjace i djelove ovjesa za Deltu koja je nastupala na svjetskom rally prvenstvu :icon_biggrin: Vidim razvijaju i cjevastu sasiju, ekstra stvar. Ja mu zelim svu srecu, nek proba lik ako moze sta napraviti. Mozda i uspije, i da ne uspije znat ce da je probao i opet ce njemu ostati taj auto, jedini od svoje vrste. To je opet velika stvar...
To sto timovi ljudi tamo negdje nemogu napraviti nesto slicno, meni licno ne znaci mnogo. Par puta se vec dokazalo da samo 1 pametan covjek moze cudo napraviti u odnosu na sve ostale. Sjetite se samo Adrian Neweya u Formuli 1 i njemu slicnih, Toyota je imala najveci budzet, xxx strucnjaka pa u 140 trka nisu nijedno prvo mjesto osvojili. A ovdje lik da par ideja, razvije bolid sa 2 puta manjim budjetom i taj bolid rastura u F1. I to je dokazao vise puta. Djabe ti 100 fakulteta i svo nauceno znanje, ako nemas nesto vise u glavi da osmislis nesto novije, naprednije i bolje.
A sad sto se tice izvora napajanja i baterije koja se nemoze potrositi, moze bit da je ubleha, a mozda i stvarno ima, samo je pitanje koliku snagu daje i koliko je to iskoristivo. Davno sam citao da su francuzi jos prije nekih 50-ak godina napravili sat koji radi na zrak. Par tih satova su izradili i dali na poklon odredjenim ljudima i ti satovi jos i danas rade (nije to mali rucni sat, nego onaj veliki sobni). Kako na zrak? Kazu ima u satu posebna zatvorena "komora", u kojoj je pomjesano nekoliko plinova. Uglavnom, sa promjenom temperature, ti plinovi proizvode energiju. Ako se dobro sjecam, dovoljan je pad ili porast temperature za samo 1 stepen C i vec to daje satu dovoljno energije da radi citavu sedmicu. Druga stvar, nedavno sam dobio jedan Renault sat, koji radi potpuno na vodu. Ima 3 ampulice u sebi, u njih vodu naspes (iz cesme, obicnu) i one stvaraju energiju za rad. Nakon 2 mjeseca potrosio je jednu sestinu vode, pa smo mu malo dosuli i radi i dalje ok. Vjerovatno to nebi davalo dovoljno snage za pokretanje neceg snaznijeg, al radi na malim stvarima. Pa sjecate li se nuklearnih podmornica? To je gotovo neistrosiva energija, samo nije toliko razvijena, a i bila bi preopasna za neku siru upotrebu.