lov2xlr8 je napisao(la):
ma skocio bi i ja negdje gdje cu i ja i instruktor imati padobran atestiran i relativno nov,naravno i rezervni u istom stanju,a u bosni da skacem ne bi,mozda ljudi imaju novu opremu i sve super,ali opet ne bi,naici ce neka bdualetima sa privatnim avioncicem i pokupit nas obojicu,kad nase nebo je jos uvijek poljana po kojoj moze svako da ore
Dajte ljudi, pa sta je s vama? Zar uvijek moramo crniti svoje bosance u bilo cemu, u ovom slucaju padobranstvu, a da pri tome 99% vas ne zna nista o tome osim sa TV-a? Cemu to uopste?? Ja sam od svoje 16 godine u avijaciji, tj. sada vec 8 godina, i znam po nesto o tome. Imam dozvolu sportskog padobranca, sportskog pilota i radim kao kontrolor letenja na sarajevskom aerodromu. Licno znam sve ove momke iz BL, od predsjednika kluba pa do najnovijeg clana kluba. I za njih imam samo rijeci hvale, kako u profesionaliznmu i pristupu onome cime se bave pa nadalje.. I ne samo za ove momke nego i padobrance i klubove iz Prijedora, Bihaca, Livna.. Od rata pa do danas u BIH su se desile samo dvije nesrece, i to i jedna i druga ljudski faktor, tj. glupost. Oba momka su bili super, profesionalni padobranci sa preko 2-3 hiljade skokova.., i tad kad su pomislili da znaju sve i da se mogu zaje.avati.., tad i dodje do nesrece. I jedan i drugi su poginuli jer nisu postovali minimalnu visinu za otvaranje kupole (padobrana) vec su isli ispod te visine da bi imali koju sekundu slobodnog pada vise i eto gdje ih je to dovelo..
Dalje, kod nas zracni prostor jos od 1994 nije velika poljana, nit ore kako ko hoce..
Zracni prostor je podjeljen u klase i u zavisnosti od klase zracnog prostora zna se ko i kako moze letiti. U zracnom prostoru gdje se odvijaju padobranske aktivnosti izdaje se NOTAM (obavijest koju dobije ama bas svaki avion (pilot) koji leti kroz/kraj podrucija na koje se odnosi obavijest) i takva padobranska zona je NO FLY zona.., tako da osim aviona/helikoptera koji baca padobrance ne leti nista osim ptica.
Doticni padobranski klub iz BL do sada je obucio preko 200 novih padobranaca, a u ponudi imaju i ove "turisticke" skokove.., tacnije 2 vrste. Ove tandem skokove sa 3.000m gdje skacete sa instruktorom i imate oko 50 sec slobodnog pada pri cemu postizete brzinu od oko 200km/h i barem sto se mene tice predstavlja ultimativno iskustvo/zadovoljstvo. A u ponudi je i samostalni skok, tj, sa "gurtnom" - uzetom cije je jedan kraj fixiran u avionu a drugi za mali padobrancic koji izvlaci glavnu kupolu nakon izlaska iz aviona. No za ovo po mom misljenju treba imati malo veca mu-da u odnosu na prvu varijantu.. Skace se sa 1.000m, a slobodnog pada ima 6-7 sekundi.
Cijena za tandem je oko 400KM, u sta ulazi kratka obuka prije skoka, kombinezon, zastita oprema, resursi aviona, gorivo, instruktor, pilot koji upravlja avionom i sl.. Da, 400KM nije malo u danasnjim uslovima, moze se utrositi na razne nacine.., od placanja racuna, kupovine novog branika, izduva, intercoolera i sl.., ili si mozete priustiti nesto sto cete pamtiti dok ste zivi.., a dobijete i video snimak skoka.., pa se mozete hvaliti curama..
A evo i koji klip.., pa koga interesuje...
Evo na ovom klipu su momci iz Banja Luke.., ima i iskusnih.., a vjerujem da cete sami prepoznati novajlije po kiselom umjetnom osmjehu. Momak kojeg vidite na vratima aviona koji ga i navodi u zonu skoka i sl., je jedan od najiskusnijih padobranaca u BIH iako je mlad i jedan od tandem instruktora, a ujednom na ovom klipu mozete i vidjeti kako funkcionise sistem sa gurtnom..
http://www.youtube.com/watch?v=rqrpqeL9EOI
Dalje, takodje Banja Luka (jako dobar klip)
http://www.youtube.com/watch?v=y5wluXEx4s8&feature=related
I evo slike mog prvog tandem visinskog skoka sa 4.000m pred pocetak AFF (Accelerated free fall) obuke u Ceskoj.
Eh eto.., pa ko voli nek izvoli...