Član
nermin suljagic je napisao(la):OggyBoy je napisao(la):nermin suljagic je napisao(la):buhahahahahaa,s cim ljudi poredak prave...
A de nek mi masinac kaze jel ima veze ako izmedju dva lancanika stavis lanac od metar ili od 20cm(recimo da ima je odnos prenosa 1:12)dali ce se promijeniti odnos prenosa???
Ja druze imam inzinjera masinstva u kuci,imam dosta dobro opremljenu radionicu medju ostalog i strug,i znam da 0,1mm moze predstavljati probleme kod odredjenih stvari...
U tvom konkretno slučaju sa zupčanicima možda i nema veze ako voziš bajk, ali...
Ima veze ako dolazi do širenja materijala koji međusobno ne smiju imati tolika odstupanja od mjera ako bi ta odstupanja ugrozila pravilan i nesmetan rad nekog sklopa, u ovom slučaju motora. Naravno, usled zagrijavanja, materijal se širi i daje veće mjere, ali sve te mjere imaju neke svoje tolerancije, a ovdje je izgleda slučaj da taj lanac onda izlazi iz okvira tih tolerancija i to predstavlja problem. Ako je samo to problem, onda treba vidjeti zašto se to dešava i preomijeniti materijal, uzeti neki kvalitetniji koji će zadovoljiti standarde i to je to.
Jbg, mašinstvo traži preciznost, baš veliku preciznost, ali i ta preciznost ima svoje tolerancije, ne može ni svaki dio biti identičan, ali je bitno da je u okvirima tolerancije.
Npr, šta sam napravio ako uradim rupu fi105H7, a kontrolni čep NE IDE prolazi kroz nju? Teško, ali prolazi.:icon_question: A jako je mala tolerancija.
Kad smo već zapeli za taj Cee'd, ko od vas je sjeo u njega i vozio se da može da ocjeni sa tolikom sigurnošću da ne može da prismrdi Gnojfu usranom, pogotovo ovaj novi? Koreanci su bili plastični, smrdili, lupkali, tuckali,..., ali ta vremena su prošla, htjeli vi to priznati ili ne. Bacajte pare na to usrano ime VW, pametni će da voze nešto povoljnije i uživaju u tome, a ne u polovnom Gnojfu serije 4 sa kurbla prozorom i bez klime, naravno, plaćenim bar par "'iljada" više od Opela, Forda, Renoa i sl.
sve se siri na motoru podjednako(uslov=napravljeno od jednakog materijala),predpostavljam da su lancanici i lanac od istog materijala jer u suprotnom bi se glodili vremenom,a i ako ima odstupanja u sirenju,tu dolazi u igru zatezac koji zateze lanac kao sto je to slucaj kod zupcastog remena a i najprostije kod bicikla...ovo uslovno receno preskakanje lanca se moze desiti samo ako zatezac nije u funkciji...jel se moze ovo oggy smatrati odgovorom?
Ne mora značiti da je od istog materijala jer su to sve sklopovi od više dijelova, samim tim sam prilično siguran da nije od istog materijala. Što se tiče zatezača, valjda bi trebalo da ima tu neku funkciju, ali zašto onda opet to "malo" širenja od par stotih dijelova mm predstavlja problem? Inače ne gotivim VW i njihove dizel motore, ali sam totalno suprotnog mišljenja za benzince i čudi me da ne žele da pokušaju da otklone taj kvar, ako uopšte postoji i nije neki šupljak oko kojeg i mi šupljiramo?!
Npr, juče zapazih ovo vozilo u Laktašima, samo mnogo ljepše izgleda jer su zatamnjena stakla i bolje felge i još par detalja, taman pomislim još jedan čađavac, ali kad sam vidio TSI, zaljubih se u vozilo, samo zbog motora:
Lexillium je napisao(la):Realno
ti nisi realan
Gdje ces bolan porediti po slikama full opremljenu Kiu i Golfa 6 standardne opreme???
I to ko ti kaze da za istu cijenu mozes dobiti full Kiu i slabo opremljenog Golfa,taj ti laze !
I na kraju kad ulozis novac u Golfa npr. i u Kiu,poslije 10 godina ekploatisanja,vidis taj kvalitet i razliku u istom...
Realno, Kia 1.4 je 21.490KM, a Gnojf je 26.990, ako sam dobro pročitao. Realno, za ovih 5.5k KM, šta još može stati u Kiu?