ok nisam ja reko da on ima 150ks tako kazu fino sam napisao. ne znam cemu sprdancija to za chip na novu mapu.
evo malo podatak preuzetih sa www.vector-tuning.hr
Zašto proizvođač nije sam predvidio povećanje snage?
U principu ideja o Tuning-u preuzeta je od samih proizvodača automobila. Naime danas imamo na tržištu ponude vozila sa istim motorom (npr VW Golf 1,9 TDI Pumpe düsen) kojima se snaga motora mijenja od 100 Ks do 150 KS ovisno o modelu (100KS, 115KS, 130KS, 150KS). Povećanje snage mijenja se samo promjenom softwera u ECU (centralnom racunalu), odnosno drugačijim načinom upravljanja motora (vrijeme i količina ubrizgavanja). Između ostalog proizvođači novijih generacija vozila od 1998. g koriste tkz. adaptivne softwaren u ECU koje po potrebi mijenjaju za pojedinu seriju vozila.
Da li se zbog Tuning-a skraćuje vijek motora?
Tuning-om se povećanje snage postiže optimaliziranjem rada motora i korištenjem tolerancije različitih dijelova motora, a ujedno se ne ulazi u granicna područja rada agregata. Prema dosadašnjim iskustvima raspon iskoristivosti disel motora ide do 60 % od početnih vrijednosti. Kod normalne upotrebe vozila i redovite zamijne ulja, redovitih servisa vijek trajanja motora se ne smanjuje.
Ne znam sta je smjesno.
kada mi je lik i KOMELA mapirao auto, bolje je islo do 100 bez oct mi je trebalo 12-13sec. sa oct-om 10,5-11sec. sada ide ispod 10...
pozzzz...
meni su rekli da ima sad ...ks ja nista ne tvrdim u prvom postu sam napisao da bi na valjke samo to chip na novu mapu nisam ni ja vjerovao ali... nema veze.