SM chip tuning je napisao(la):
hakkler je napisao(la):
hm...hm...ove gore krivulje mi se ne čine baš sjajne...a moment tek?
Po meni prenagli porast momenta i snage...s naglim izražemim padom nakon 3800..rpm i onda porastom?
Svaki motor može izdržat povečanje 30-80 ili 100 % snage bez problema. Vozač određuje pravila igre koliko čemu trajat..a i remap je bitan.
Kvarovi koji mogu nastati su: skračenje vijeka kuplunga u odnosu na stock,problemi s poluosovinama koje nisu predviđene za tu snagu.Grijanje turbine...itd.
Recimo da je omjer 40(chip):60(vozač)
Za umjereno chipanje do 20-40% snage nije potreban nikakav down-pipe ,auspuh ili KN dok za dizanje iznad toga (stage2) svakako.
Ova krivulja je extra dobra na malu stock turbinu,pa zar nevidis na motor na 4500 obrtaja ima 115ks a standardno na 4500 obrtaja ima 80 ks.
nemoguce je na malu turbinu odrzati pritisak u visokim obrtajima a da se turbina neunisti,ovo je extremno dobra kriva i veoma dobro uradjen remap.
Katalizator ako je zacepljan unistava motor i treba ga skinuti,ako nije zacepljan netreba ga dirati.Funkcija mu je ekologija.
Pa za dizlo nije potrebno ganjati do 4,5 soma okretaja i više...nije to benzinac..i tako večini moment i snaga pada več nakon 3800.
Ova krivulja pokazuje veliku explozivnost i prenabrijani moment što za utjehu nosi hebene performanse
al i veliko opterečenje za tetu lamelu,poluosovine itd.
Iznosim samo svoje mišljenje pročitajući stotine postova i razgovarajući s ljudima koji su prešli s chipom i preko 100 000km.(isto tako koji su prošli samo 20tkm pa su za početak mijenjali cijeli kuplung set+zamašnjak itd)
U cijeloj toj priči naravno glavni faktor je driver.
Al ako "krvotok" nije kak treba u motoru... posljedice nisu baš jeftine.
Meni je trebalo dosta dugo da se odlučim na chip..(ista pitanja koja je i kolega postavil u naslovu teme) al čovjek koji ju je složil chip skidam kapu.
I naravno nisam osobno htio ići dalje od 30% jer je to potraživalo sve ove elemnte koje ste naveli (KN,down-pipe,spuh+ onda kočnice da zauzdaju tu snagu i naravno ovjes):icon_confused:
Ak se hočeš vozit sigurno....:icon_biggrin:
evo kako je krivulja ispeglana kod mene...
a tu su gubici ili ti dobici
I K&N daje samo više zraka...ko orbit žvake ,a u očekivanju ergele konja... to čisto zaboravite...izmjereno na valjcima kod kolege....čak je i imal bolji rezultat sa stock filterom:lol::lol::lol: za o,1
al je zato sound puno ljepši i placebo efekt odaziv na gas s KN-om :lol: