bez brige, par nas u BIH ima znanje da napravi motore nista manje trajnijima i kvalitetnima od njihovih. uostalom vidjet cemo koliko ce ovaj moj trajati, i jos se tuce i tuci ce se veliki shootevi nitra po njemu.
sto se tice mehanike motora sada smo i mi u BIH u stanju nabaviti kvalitetne dijelove, od klipova i klipnjaca, do sarafa glave motora, itd.
jednako i za sistem napajanja gorivom, ubrizgavanja, sistema paljenja, te mapiranja motora (kod mene MegaSquirt programabilna elektronika), itd.
e sad kvaka je sto oni sve dijelove mislim vec imaju na stanju za svaki motor koji se ide tunirati, dok ja recimo moram "izmisljati" rjesenje za sve. pa sam morao rucno praviti i variti prednji posebni kruti nosac motora, dodatni hladnjak vode, hladnjak ulja, pa sam usisna crijeva motora morao slagati rucno, pilati i variti cijevi, dio crijeva mi je bio od debele i protkane gume (predvidjene za temperaturu i tlak) i gle cuda, ta guma mi explodira na utrci (teoretski nemoguce da je 2+ bar to moglo raskinuti, ali ok), pa onda opet idem praviti metalna crijeva i tu da se ogradim od mogucnosti pucanja...itd.
dok te jace firme mislim da imaju na stanju rjesenje za sve od toga, od naprijemjer nekih super jakih crijeva koja se savijaju i ne pucaju (valjda) i izgledaju sminkerski, do vec napravljenih usisnih grana za recimo 16V Turbo motore, itd.
a ja da bi nabavio tu granu, ili crijeva, moram googlati 3 noci, potrositi brdo mobitela na zvanja onda, uplacivati, porucivati robu.. upasivat to onda itd.
znam za onoga golfa 2 4motion iz njemacke, sto je na Grobniku ove godine odvozio 10.2 sec.
motor 3.2 je u njemu, sa 2 GT30 turbo-punjaca. nista kovano u motoru, sve serijski. samo deblji dihtung glave da se smanji kompresija. pretpostavljam da ima pumpu benzina tipa bosch044 ili tako nesto, velike injektore, odgovarajuci FPR, vec pripremljenu usisnu granu za turbo, ispusnu granu, ispuh, itd, mapiranje na kraju i to je to : - )
navodno ima oko 600ks na 1.7 bar tlaka.
znam da je platio neku ogromnu sumu novca HGP-u (racunam u desetcima tisuca €), realno kad se pobroje dijelovi koji su stavljeni na auto (naprimjer da ih ja sada sebi nabavljam, mislim na pumpe, grane, turbine), ne vrijedi sve ni 30% od te sume. al eto, valjda oni daju garanciju, atest, usisnu granu na kojoj pise HGP
, te imaju vec testirane dijelove sto se tice svih sitnica, tako da je sansa minimalna da se potkrade neki propust koji se moze desiti kad obican covjek rucno to radi. al opet, previse novca.