RE: Asteroid - Lagano pocinjemo ...
Evo, lagano se pocelo sa pripremnim radovima ... pa da napisem koju ...
Pristupili smo rastavljanju motora i ispitivanju situacije i imali smo sta i vidjeti ...
Baksuza kao sto sam ja nije nista drugo moglo ni zadesiti. Naime, stanje koje smo zatekli je sljedece ...
- Glava pukla na svakom cilindru izmedju izduvnih ventila i svjecice, a to se desilo najvjerovatnije kada je stari turbo zakovao i uzrokovao fatalno pregrijavanje glave. Onda se ispostavilo da su nam te pukotine u glavi zadavale hrpu glavobolja prilikom mapiranja i ustimavanja software-a za novi turbo jer je tuda motor gubio pritisak i stalno je sistalo na iberlauf, a nismo mogli skontati sta je uzrok tome (eto, sad znamo). Zbog tih varijacija u pritisku dolazilo je do nenormalnih opterecenja na klipnjace i dvije su savijene i jedan klip ima napuknuce, a na stublini prvog cilindra postoji i poveca parnica koja zahtijeva i obradu bloka na prvu specijalu.
Sve to i nije neka velika steta jer je motor ionako trebao ici na specijalu zbog kovanih klipova, ali ovo sa glavom mi nije bilo u planu. Ali tu u pricu ulazi kolega AJDIN sa spasonosnom informacijom da ima glavu za z-LET i da je spreman da mi je "pokloni", jer ne znam kako drugacije da objasnim smijesno nisku cijenu koju mi je rekao, ovom prilikom mu HVALA do neba.
Danas su moja i njegova glava poslane u Zagreb kod gospodina Pavicica na ispitivanje i obradu i sklapanje, a onda idemo dalje na obradu bloka i pripremu za ubacivanje kovanih klipova i klipnjaca i zamjenu svih lezaja, semeringa i dihtunga, tako da cemo na kraju dobiti prakticno nov motor za Asteroida.
Kod Muhe iz AutoTuninga (Caraudio.ba) su narucene gewinde KW Inox V1, stizu krajem februara...
Pricao sam i sa lakirerom, rekao je kad izvadim motor da mu dovezem auto, pa da konacno i kos motora bude ofarban u boju auta, a i kompletan auto ce se nanovo farbati
Radovi ce teci kako se bude imalo para, a update ce biti redovan.
Evo sad malo slika ...
A onda nastupa Dr. Basta...