Uh teme interesantne
Cao raja nisam bio na forumu odavno nema se vremena jebi ga
Vidim da ovdje postoji dosta zbunjenja oko vrste motora iz vag grupe i oko njihove kvalitete i snage koju izbacuju
Da nebih puno pisao i davio mojim objasnjenjima ja mislim da trenutno a i unazad nemoze se izdvojiti najbolji ili najgori motor bilo to vag grupa ili opel ili pug/citroen itd
Ima dobrih i losih u svakim vodama
Sad iz iskustva, ako uzmete golfa dvicu gti 16v i golfa 4 gti 1.8t recimo 150ks verziju i stavite ih na valjak da potvrdite da su masine ok i da proiizvode snagu sa kojom su izasli na trziste
Ja sam imao i jedno i drugo auto i mogu vam reci da bih izabrao golf2 gti 16v od ta dva auta i da je u 90% slucajeva dvica brza og golfa 4 150ks
To se svakodnevno dokazuje i na 402m gdje stanndardne dvice 16ke pretezno pobjedjuju 4ke
Golf 2 16v prosjek 14-16 sek
Golf 4 1.8t 150ks prosjek 15-16.5
Ali sad na temu 1.8t masine da je najbolja nije ali da je smece to je samo smijesno
1.8t je izbacena sa 150 konja zbog mnogobrojnih razloga da nam treba 20 stranica ovdje da to ispisemo
Smece na 1.8t masini je standardni K03 turbo i mapa sa kojom je ta masina izbacena na trziste
Lako je izvuci 200+ ks sa obicnim remapom
Ali masina kao masina je pretezno dobro napravljena i extra izdrzljiva do oko 350ks u standardnoj formi, ali zavisi i do koda masine jer ima puno razlike, radilice, klipovi a najvaznije dimenzije usisa na glavi motora
Najslabiji dio su dvodjelni ventili koji ne podnose velike obrtaje i pritisak u masini
Ali i masine od ostalih proizvadjaca imaju svoje vrline a i mane i nivo snage koje se mogu iz njih izvuci bez zamjene djelova su tu i tamo isti ko i 20vt, neki malo vise neki puno manje
Ali dokaz kvalitete dizajna 20vt vag motora su da je iz dobro slozenog motora moguce izvuci preko 800ks!
Moj kolega u kupu Euro Sport Compacts 402m utrke trenutno ima golf2 4x4 Haldex 1.8t sa 760ks bez nitra, i jos nijednom nije stucnuo ali je slozen majstorski i veoma skupo