ja imam 2 auta s plinom, imam volva v40 turbo 200ks i bmw e46 318i sa 2.0 motorom,143ks
u mene je kombinacija zavoli-tomaseto, na oba vozila... odrzavanje nikakav bauk, imas svako 10-15000km promjeniti veliki filter koji je 20km, ovaj obicni je pravilo svako 5000km,al mozes uvijek svako 1000 sam otvoriti i propuhati ga ili zamjeniti, jer ionako kosta samo 3km... sve mozes sam promjeniti, a u servisu da oba promjenis ti je 30km, to ti je sve od odrzavanja...
ako je jace auto bilo bi dobro i bolje dizne,mene su zajebavale vise puta,al pod garancijom pa su mjenjali, i bitno je da je dobra mapa, tj. da je auto unaprijed dobar, kod turbo motora svaka sitnica moze prouzrokovati gubitak snage, tipa razna crijeva,vakumi i sl. i onda kada se na to postima plin, ti taj problem rijesiti odmah auto drugacije radi i valjalo bi prilagoditi mapu plina, takav problem sam ja imao, losa mapa, a cesto sam radio oko motora i nisam stimao kako treba i na kraju mi je otisla klipnjaca, ili je zastekala dizna neka,ili je mapa losa,ostalo problema nema,kad ga ustimaju samo pali i vozi i pazi da ti je sve ostalo na motoru ispravno ,jer ti od tog plin ovisi...
bitno je da su i dobre svjecice,jer cestooo bude problema kao sto je gore Dzeni naveo, a ljudi nisu probali ni svjecice promjenuti, znaci prvo je bitno da ti je na benzinu ispravan,a na plin imas dizne,rasplinjac i mapa...
zimski uvijeti ista stvar kao i ljetni,samo autu treba malo vise da se zagrije, on automatski prebacuje na plin kada se radna temp digne na 40C°, zimi ga ja nastimam na 30, uglavnom kroz 2-3 min se ugrije dovoljno da prebaci na plin,zavisi od auta do auta, bmw-u mi treba nesto sitno vise nego na volvu, uglavnom valjda nsi takav tip da zbog 1km palis auto, a naravno sve vise se isplati jer prebaci na plin,pogotovo u gradskoj voznji gdje se vise grije, tako da je opet isplativo
isplativost u odnosu na diesela je velika, ja sa bmw-om ljeti otvorene za 15km znam preci 200km normalne voznje, skontaj ako trosi 7l plina to ti je hajmo reci 8.5km na 100km (ljeti plin padne na 1km, zimi do 1.30km, al zaokruzit cemo da je prosjek 1.20km), dok projsjecni diesel takve voznje uzme hajmo reci 5.5L (2.30km), jer mogu i ja bmw kad vozim ko pezioner spustit na 6-6.5L, tako da ti diesela dođe oko 12-13km, sto je znatna razlika vec na 100km,a ne tek na vecoj kilometrazi... volva necu racunati jer je on cesce pod gasom,al prosjecna potrosnja mi je 12L sto je hajmo reci 14.5km, racunaj da je auto 200ks, dok diesel te snage i voznje prosjek nije sigurno ispod 7L sto je opet minimum 16-17km, a nemozes porediti voznju i zvuk benzinca sa nekim čađavcem... kako god racunaj da je od svega ovog navedenog plin vecinom jeftiniji, a diesel skuplji...
ugradnja plina ti se isplati vec na oko 6000km, tada si vec na pozitivnoj nuli sto si ulozio i presao te se onda samo vozis jeftinije i jeftinije, ja sam ga ljeti isplatio za 2mj. vec... kako god moja preporuka za ugradnju jer mozes voziti znatno jace auto, s vecim gustom i manjim troskovima za manje novca,jer logicno je da je obicni benzinac mnogo jeftiniji za odrzavati nego neki diesel,a cijene servisa plina imas gore,tako da ako i prelazis puno gosidnje te nemoze kostati vise od 50km,a ako toliko prelazis onda si drasticno ustedio na gorivu
Bitno ja da nađes pumpu gdje dobar plin i to je to, ja stalno sipam na Hifi i prilicno sam zadovoljan
Ja sam radio u Darkom-u u Sarajevu, te jos 3 auta od rodbine vozio,uz njega bih ti preporucio Njegosa jer sam cuo da dobro radi, rodak je isto kod njega ugrađivao