Pa moras se sloziti opet bez obzira na sve da je puno lakse i jeftinije da se otvori firma i nauci chip tuning u Njemackoj nego u Bosni.Ja imam puno saradnika u cijelom svijetu i znam kako je vecina pocinjala,oni imaju neke agencije za podsticaj koji mogu lako da iskoriste i to nije klasican kredit,to mnogo pomaze u opremanju i nabavci jer to vracas kako napredujes poslovno,prvih godina nista ne moras ni vracati pa kako ide posao tako vracas a kod nas te ubije odmah da nemozes ni da se oporavis,takodje da ne pominjem sto kod njih na kraju godine mozes umjesto da platis porez na dobit te pare da ulozis u posao i firmu i da ti se otpise velika vecina,znaci sav alat,sve masine i aparate mozes da kupis od poreza na dobit,kod nas naravno to ne treba ni pominjati.
Oni uz sve te povlastice koje imaju, opet jefininije kupuju opremu od mene,ja sve placam u prosjeku 30 % skuplje od njih,a imam nize cijene od njih svih,problem je sto sam iz Bosne i Hercegovine, i da zivim vani puno lakse bi mi bilo,ALI uz sve to NIKAD nebi zivio vani iz mnogo drugih razloga i istinski smatram i bez ikakve ironije i zeze da je ovde najbolje za zivot (nije po standardu,nije po zaradi,ali su ljudi puno bolji,puno je vece drugarsto i puno je bolja raja)
Ovde si postavio jedno odlicno pitanje
"Sad ide jedno laičko pitanje,kad si vec spomenuo gorivo.Znaci neko u EU napravi super mapu na ''super'' gorivu.I ta mapa ok radi dok je super gorivo,cim bi to auto natankao u BiH,znaci li to da je mapa taraba,odnosno da nece raditi kako treba? Znaci li to da moze imati kao posljedicu masu negativnih pojava,pocev od nemirnog rada pa do bacanja u safe mod? I obratno,mapa iz BiH pravljena na losem gorivu,kad se naspe ''pravo'' gorivo da poludi?"
Evo ostacemo konkretno na 1.8 t VAG motoru,ta elektronika u verziji ME7.5 je veoma napredna i jako komplikovana za tuning ali su mogucnosti ogromne.Kad se radi mapa vani oni nemaju problem sa gorivom i mape momenta paljenja se prave agresivno jer bolje gorivo to podnosi bez problema a time snaga ide gore.Taj sistem ima 3 kontrolu rada u relanom vremenu kad motor ubrzava gleda AFR,EGT i knock,taj trostruki sistem moze da se ugasi ali to niko ozbiljan ne radi,moze da gasi ponesto ali sve nikako.Kako je paljenje napravljeno na dobro gorivo sve je to bilo uredu,knock je bio miran,EGT u granici normale i kriva izgleda ok.
Kad taj isti motor dodje kod nas,na nase gorivo,onda knock se javlja odmah,ECU vraca paljenje da zaustavi knock,onda opet ga vraca na zadano paljenje pa onda opet knock se javi pa opet vraca i tako stalno.Kad god se javlja knock povecava se i EGT a onda ecu dalje dalje obara AFR da sacuva motor.
Ishod svi ovih radnji je da snaga bude puno manja nego da se napravljeno sve na manje agresivno paljenje !!!
MTM nece da radi turbo benzince iz exYu jer imaju puno reklamacija i popravljanja.
Ja sam mjerio mnogo auta,koja su radjena vani na dobro gorivo,pa kad dodju kod mene na to gorivo bude snaga ok,kad naspemo nase gorivo i mjerimo snaga je mnogo manja.
Da ne govorim sta mi se sve desavalo na trkackim motorima i nasem benzinu,zato vecinu tih auta pravim na E85 i benzin sve manje i koristim,jedino oni koji vani kupuju pa onda moze.
Dalje si pitao
"Kada kazem za visoke cijene,pod tim mislim za optimum mape.Uzeo ja tvoju ili bilo koju drugu mapu,ja ne znam sta mi dodje u njoj.Auto ne ide na valjke da bih ja bio siguran sta je to ustvari.Znaci tvoja mapa kosta 300 eura,mapa drugog tjunera 150 eura. Ni u jednom slucaju auto ne ide na valjke,znaci samo ispade tvoj rad skuplji u odnosu na drugog? "
Ti placas SM mapu 300 eura jer to ti je garancija da turbo nije pojacan za 50 %,da ti kvacilo nece otici za 1000 km,da ti ecu nece biti zakljucan,da nece biti safe modova,gresaka,da ces uvijek moci vratiti orginal,itd.
Ti kad dobijes mapu i kad je izmjeris i kad dobijes +30 ks opet nije isto da li si dobio +30 ks za 0.2 veci boost ili si dobio +30 ks za 0.7 bara veci boost,to je velika razlika bez obzira sto snaga moze biti ista ili slicna.To je razlika izmedju SM optimuma i nekih mapa gdje ne znas sta ustvari imas.