Može se i propisno održavati van ovlaštenog servisa. Ti očigledno imaš viška para pa možeš bacati. Ovlašteni servis je porez na budale.
Budala si.
Prolazim i jedno i drugo i znam sta govorim. Imam 17 godina starog Mercedesa kojeg odrzavam kod "prijatelja" i uvijek majstoru ja moram napominjati sta da pregleda. Nema nikakve check liste. I kod svakog kod kojeg sam bi bilo je tako. Jednostavno kad dodjes gleda te kao fukaru koja je dosla da jeftino prodje. Pa mu onda moras napominjati da ti naspe Mobil 1 a ne neko INA-MOL stanje. Tako kod svakog.
Elem, auto staro tri godine vozim u ovlasteni servis. Auto staro 17 godina ne. To je tako. Jos nesto sto mnogi zanemaruju a to je da se na novijim autima, kod Volva pogotovo, izmedju ostalog uvijek uradi update softvera. To je softver koji nadzire sigurnosne sisteme CitySafety, BLIS, ABS, DSTC, ESP,... module koji nadziru rad motora, automatskog mjenjaca... a koje proizvodjac stalno nadogradjuje i unapredjuje. I to ti ne moze niko uraditi ko nije ovlasteni servis a narocito ne onaj Strong Auto Posteno odrzavanje auta kosta.
Kako, brate, dijelovi za Volvo "Made in Germany" kad je Volvo švedski auto?! Valjda treba "Made in Sweden".Dijelovi koje konkretno ugradjuje ovlasteni servis su Made in Germany.
Imaš li ti dokaz da je tolika razlika? Račun ili barem predračun pa da uporedimo.Ko ti je kriv što ne znaš naći dobrog majstora.
Pošto ne kontaš, evo ti primjer. Litar Total ulja platim 14km u Motorexu, koji je ovlašteni prodavac tog ulja, potvrdio ovlašteni distributer za BIH, a isto ulje u servisu je 30km litar, dakle porez na budale.
Evo cijena iz DE:
Litra "original" volvo 0w30 dodje oko 22€ , u taj 1.6 ide 4l = 88€
Filter zraka = 20€
Filter ulja = 17€
Filter klime = 58€ (vjerovali ili ne)
Filter goriva = 69€
Znaci ca. 250€ sa svim origigi dijelovima
www.skandix.de
Kako brate kožna sjedišta za Peugeot, Citroen, BMW, VW grupacija, Ford, Opel a prave se u Visokom (Made in BiH).Kako, brate, dijelovi za Volvo "Made in Germany" kad je Volvo švedski auto?! Valjda treba "Made in Sweden".
Evo ti vlasnička struktura PSA Grupacije:Nije čak ni švedski sada, nego kineski.
Nisam pristalica ovlastenih, ali auto do 5 godina starosti nebi nigdje drugo nego kod ovlastenog...
Jer slobodni majstori jednostavno nemaju dovoljno iskustva s novijim modelima. Pogotovo egzoticima kao sto je Volvo kod nas.
A u pravu je ovo za update software.
Volvo cesto nudi update, poboljsanja. Cak za mog 15 godina starog S60 imaju poboljsanja. Nazalost samo ih ovlasteni sa Vida/Dice moze ucitati.
To je ta magla koju prodaju ovlasteni, sta nadograde malo pa auto ako je islo 100-0 42m poslije nadogradnje na 35m staje
Imaš li ti dokaz da je tolika razlika? Račun ili barem predračun pa da uporedimo.
Ulje Shel Helix Ultra 0w30 koje sipa ovlašteni Volvo servis košta ~27KM po jednom litru koliko košta i u Engleskoj tj. 13,90 funti. Ja imam dokaz da razlike u cijeni nema.
Ovoliko sam i ja, osim ulja, platio originalne dijelove (OEM), plus satnica, plus PDV. I ja kada bih odbio PDV (koji ti vjerovatno ne plačaš jer ne dobiješ račun) prošao bih jeftinije. Ali zato, probaj ganjati svog majstora kad ti nešto zajebe. Kod njega imaš garanciju ali na riječ. Nadam se da nikada nečeš doći u iskušenje da vidiš koliko je "jaka" ta garancija.
Zelim uporediti cijenu u ovlastenom u koji si ti isao, a izgleda da nisi bio 10 godina, i cijenu u Motorexu. Ne znam da li je Motorex i postojao prije deset godina.Porediš cijene u dva ovlaštena. Tako i treba, da im bude cijena ista, razlike mogu biti zbog pdv.
Garancija kod mog majstora je bolja nego u ovlaštenom. Pismena i svaki put račun. A bolja je jer je duža. Je*em ti kad meni ovlašteni da godinu dana garaciju na bilo šta kod njih a meni majstor dvije, a kod njega čisto da se zna održavam 10 godina dva auta što govori o njegovom kvalitetu.
A što se tiče tog dokazivanja razlike u cijenu, imaš telefon, pa zovi i raspituj se.