Motor otvoren, zatečeno stanje vrlo zadovoljavajuće. Klipovi k'o klipovi, garavi, ali mojoj sreći nikad kraja kad sam vidio stubline. Na slikama se možda i ne vidi, ali kad sam ovo sve pobrisao i odmastio, nema šanse da skontam dokle je išla kompresiona karika, jednostavno nema tragova nikakvih, ni na jednom cilindru ni jedne jedine parnice i ogrebotine, ma milina. Zbog zatečenog stanja sam odlučio da se isplati promjeniti sve i sastaviti jer ga vjerovatno ni ja neću moći ubiti nikad, motor perfekcija.
Zbog toga smo glavu odnijeli stručnjacima, 16 novih ventila po mom izboru, čekanje skoro 2 mjeseca na ventile, pa tek onda sastavljanje glave, ali dobro. Čekanje se isplatilo, rezultat je:
Dihtung, naravno, zna se koji:
Malo krša po gepeku:
Onda čišćenje, odmašćivanje i tako to:
Ovdje su prvi i četvrti, pa drugi i treći dovedeni do mrtve tačke da se vide stubline, ali izgleda da to slika ne može dovoljno dočarati, ali se vidi šta sam pričao.
Dihtung postavljen:
Glava:
Naravno, nisam poklopac stavio na ovakvu glavu, valja to usijati da Sunce oči izbije od odsjaja:
http://bhtuning.com/attachments/imag0329-jpg.50036/?temp_hash=30709b2f93f6c5925b5c31b2f57c51d6
Poklopac glave, bregaste, hidropodizači, sve rastavljeno, sređeno i vraćeno na svoje mjesto:
Na žalost, nisam uslikao kako je izgledalo poslije čišćenja i poliranja, ruke su toliko bile prljave da nisam mogao ni uzeti telefon u njih.
Uglavnom, poklopili smo glavu, to dođe ovako:
Dalje nisam slikao, ostao je poklopac, dekl, dihtunzi usisa, izduva, remenice, zupčasti, ufazivanje, pa poklopac, ostalo remenje i paljenje.
Nisam snimio klip prvog paljenja zato što sam ga ja palio iz auta, a i smetnuo sam skroz. Uglavnom, akumulator je bio poprilično prazan pa sam dovezao jedan auto pored, spojio kablove, dao kontakt i zaverglao. Sastavio je momentalno, malo groktao, dok su se hidropodizači napunili uljem to se sve smirilo i kreće ravnomjernost rada sve više i više. Pošto je radio neko vrijeme, sve OK, ugasio sam ga, stavio poklopac zupčastog, upalio opet na neko vrijeme, provjerio rashladnu tečnost, dosipao koliko treba, ugasio opet. Onda sam spojio alternator, pumpe, kompresor i ta sranja, upalio i čekao prebacivanje na plin. Čim je prebacio na plin, ugasio se jadnik, zaboravio kako to izgleda poslije par mjeseci, nije bilo pritiska, a igrom slučaja tog momenta je naletio i momak što mi je radio plin pa smo se malo ismijali. Naravno, upalim ga ponovo, prebacio je na plin bez problema i radi perfektno.