Vijesti iz F1

Vijesti iz F1

Član
Što je najgore pokazaće u kako lošem stanju je F1 sad očitaće im svima lekciju,čuj Baton prvi pa taj čovjek ništa nije pokazao u 10 godina koliko vozi...
 
Početnik
bolidi prave vozače vozačima...:icon_rolleyes:

dzaba sto Baton nije nista pokazao,ima bold dobar---
 
Nico Rosberg napokon je priznao da je za slijedeću sezonu vrlo izgledna opcija prelaska u momčad McLarena. Mladi Nijemac kojem krajem ove godine ističe ugovor s Williamsom u više je navrata povezivan s McLarenom, no tek sad konačno je progovorio i otkrio da je kombinacija McLarena i Mercedesa uistinu primamljiva te što je još važnije realna.

07hocv.jpg


Na upit novinara Independenta postoji li mogućnost da mu u narednoj sezoni momčadski kolega bude Lewis Hamilton, 23-godišnji Nijemac odgovorio je: "McLaren je velika momčad, a Lewis i ja znamo se puno godina, i uistinu postoji takva solucija. Znam kako sam se uspoređivao s njim i lijepo je vidjeti kako on može voziti, no nisam zabrinut da se natječem s njim. Razmišljam o svojim opcijama, no trenutno je Formula 1 u velikoj zbrci i ponekad se pitam gdje mi to k vragu idemo? Nevjerojatno."

Ipak, Rosberg ne odbacuje mogućnost niti daljnjeg produženja ugovora s momčadi u kojoj je pokazao sav svoj potencijal i talent. "Williams je također realna opcija i trenutno pregovaramo, a moj cilj je da vozim najbolji mogući bolid i pobjeđujem u utrkama. Trenutno sam zadovoljan tu gdje jesam."
 
Član
Vernes_AMG je napisao(la):
ja mislim da Schumi se ne bi dobro snasao u ovim bolidima ....

Ne dijelim tvoje misljenje ... Vecina danasnjih vozaca, a pogotovo ovi "novi klinci" do ove godine nikada nije vozila bolide sa slick-ovima i redukovanom aerodinamikom, a Schumi na tom polju ima dooosta iskustva.
To sto on nije vozio ovogodisnji bolid jeste mali nedostatak, ali je od samog pocetka aktivno ucestvovao u njegovom razvoju, a ima 20 dana da sjedi u simulatoru i da trenira, kad vec ne moze da trenira na stazi...
Mozda ce ovo vrijeme koje je izostao sa staze usporiti malo njegove reakcije, ali on je, dopk je vozio, ionako donosio pola sekunde po krugu, tako da ce sada stvari biti izjednacene ...
Mislim da ce njegovo iskustvo biti njegova velika prednost, samo ako ga godine nisu pomalo stigle ...
U svakom slucaju bice zanimljivo i bice dobro vidjeti kralja ponovo na stazi!
 
Član
emir_89 je napisao(la):
Sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, 40-godišnji Nijemac Michael Schumacher, objavio je u srijedu da je pristao zamijeniti Felipea Massu do kraja sezone..

Samo napred Schumi! Jedva cekam Valensiju i starog sampiona.
 
Član
Grosjean uskače na Piquetovo mjesto


Iako zasad još uvijek nije ništa službeno potvrđeno, francuski vozač Romain Grosjean trebao bi zamijeniti Nelsona Piqueta u Renaultu. Aktualni GP2 vozač, ujedno i Renaultova rezerva, Romain Grosjean, prvi je na spisku kandidata i označen je kao zamjena za Nelsona Piqueta koji je navodno još u Mađarskoj dobio "otpusno" pismo iz francuske momčadi.

Takve tvrdnje dodatno je podgrijala činjenica da je Flavio Briatore napustio Hungaroring u trenutku kad je Alonso odustao, iako je mladi Brazilac još uvijek bio u utrci. Grosjean očekivano u ovom trenu ne želi potvrditi da je postignut dogovor, no kaže da je spreman za ulazak u Formulu 1.

"Da, mislim da sam spreman. Ako dobijete šansu naravno da ćete reći da. Bolid je sve bolji i mislim da će uskoro biti gotove i ostale dorade na njemu i čini se da dolaze dobra vremena za momčad Renaulta."

FIA optužila odmetnike za BMW-ov odlazak


U priopćenju izdanom nakon BMW-ove objave odlaska iz Formule 1 FIA je priznala da nije iznenađena, a šefove ekipa okupljenih u FOTA udrugu optužila je za opstrukciju uvođenja mjera za smanjenje troškova. "Da nije bilo izravnog onemogućavanja uvođenja novih mjera za smanjenje troškova u Formuli 1 od strane određenih ekipa i njihovih čelnika situacija u kojoj još jedan proizvođač napušta Formulu 1 mogla je biti izbjegnuta", stoji između ostalog u FIA-inoj reakciji. FIA nadalje navodi da je BMW-ov potez bio očekivan obzirom na gospodarsku situaciju u svijetu u kojoj veliki proizvođači ne mogu unedogled ulagati ogromna sredstva u sport poput Formule 1, a istovremeno im opstanak ovisi o optimizaciji proizvodnje, ukidanju radnih mjesta i sličnim vrlo ozbiljnim i drastičnim zahvatima. U FIA-i se nadaju da će mjere rezanja troškova ipak spriječiti daljnji odljev velikih marki iz Formule 1 te istovremeno privući nove momčadi i njihove ulagače.

Nove momčadi, možda, ali velike marke, po svemu sudeći, u Formuli 1 ne vide platformu za promociju svojih proizvoda i djelatnosti. Ubuduće bismo tako umjesto Ferrarija, BMW-a, Toyote, Honde (već otišla), Renaulta mogli gledati ekipe imenima vezane uz nekakve financijske, investicijske konglomerate i kojekakve privatne ekipe. Činjenica je da bi isti možda na stazi priredili pravi spektakl, ali ipak Formulu 1 vidimo i kao igralište velikih marki.
 
Početnik
ODREĐEN DATUM SASLUŠANJA RENAULTOVE ŽALBE

FIA je danas potvrdila datum održavanja saslušanja Renaultove žalbe pri Međunarodnom žalbenom sudu u Parizu.

Saslušanje žalbe na odluku suspendiranja francuske momčadi iz predstojeće V.N. Europe u Valenciji, održat će se 17. kolovoza u 10:00 sati. Presuda bi trebala biti objavljena već dan kasnije, tijekom poslijepodnevnih sati.

Podsjetimo, Renault je kažnjen zbog kršenja dva članka sportskog pravilnika tijekom incidenta koji se dogodio nakon Alonsovog prvog ulaska u boks tijekom V.N. Mađarske. Suci su zaključili kako Renaultova ekipa bila svjesna da prednji desni kotač na Fernandovom bolidu nije bio ispravno montiran, te da nije obavijestila vozača o problemu, iako se vozač obratio momčadi putem radija sumnjajući na puknuće gume.

Massina karijera nije ugrožena

Osobni liječnik brazilskog vozača uvjeren je da će se potonji vratiti na stazu jer se vrlo dobro oporavlja od ozljeda koje, po svemu sudeći, nisu bile tako teške kao što se isprva činilo. Massa je jučer "skinut" s intenzivne njege i aparata, razgovara s posjetiteljima i nije pretrpio ozljede lijevog oka.



"Proveden je niz ispitivanja reakcija i refleksa i svi rezultati su izvrsni. Felipe razlikuje lijevo od desnog, njegova percepcija dubine i udaljenosti nije narušena i to su odlične vijesti. Lijevo oko uspio je otvoriti i dokazati da mu vid nije oštećen, iako je oko još uvijek nateklo. Uspio je razgovarati i odgovorati na pitanja na engleskom, portugalskom i talijanskom što znači da niti u kognitivnom području nije došlo do problema", otkriva Massin liječnik Dino Altmann.

Šef Ferrarija Stefano Domenicali također je obišao Massu u bolnici i razgovarao s njim na talijanskom. Altmann je ustvrdio da Massa nije pretrpio gubitak pamćenja, jer je jedino čega se ne sjeća samo izlijetanje. Domenicali smatra da je dobro da je Massa "prespavao" vlastiti sudar.

Naposlijetku, Domenicali je Massi poručio da ga njegovo mjesto u momčadi čeka: "Rekao sam mu da je njegov bolid još uvijek njegov te da će biti spreman kada se Felipe odluči za povratak na stazu".
 
Početnik
SCHUMACHER ZADOVOLJAN TESTIRANJEM

Michael Schumacher je izjavio kako je zadovoljan jučerašnjim testiranjem dvije godine starog F2007 bolida na Mugellu.

"Sjajno je vratiti se na stazu s F1 bolidom, čak i ako se radi o bolidu iz 2007. godine iz F1 Clienti odjela, sa slickovima koji se obično koriste u GP2 seriji," rekao je Schumacher. "Nakon nekoliko krugova, bio sam u mogućnosti postavljati konzistentna vremena po krugu i sretan sam s performansama. Sada moramo vidjeti kako će se moje tijelo i mišići ponašati tijekom idućih dana."

Sedmerostruki svjetski prvak je odvezao 67 krugova i postavio najbolje vrijeme od 1 minute i 23.736 sekundi, što je 0.245 sekundi bolje u odnosu na najbolje vrijeme koje je Felipe Massa postavio za volanom ovogodišnjeg F60 bolida tijekom testiranja u siječnju.

POTPISAN NOVI CONCORDE SPORAZUM

Međunarodna automobilistička federacija, FIA, danas je objavila kako je potpisan novi Concorde sporazum, kojim bi se budućnost Formule 1 trebala osigurati do kraja 2012. godine.

Trogodišnji sporazum potpisali su FIA, Bernie Ecclestone i svi timovi, izuzev BMW Saubera koji je najavio odlazak iz sporta po završetku aktualne sezone. Prema saznanjima britanskog tjednika Autosport, njemačkoj je momčadi, za koju se još uvijek ne zna hoće li biti prodana trećoj strani, dan krajnji rok do 5. kolovoza za potpisivanje sporazuma.

FIA je također potvrdila kako su timovi postigli konačan dogovor o smanjenju troškova, o kojemu se raspravljalo u Parizu 24. lipnja ove godine, a prema kojemu bi se troškovi natjecanja trebali smanjiti na razinu iz ranih 90-ih godina prošlog stoljeća.

Schumi pod istragom



Međunarodna automobilistička organizacija provest će istragu oko testiranja koje je Michael Schumacher odradio početkom ovog vikenda. Naime, nakon testiranja u Mugellu pojavile su se špijunske fotografije bolida koji je Schumi vozio, a na njemu su navodno bile montirane Bridgestoneove slik gume. Schumacher je naknadno izjavio da je istina da su na bolidu bili slikovi, no ne oni koji se koriste u Formuli 1, već u GP2 prvenstvu.

Problem je u tome što je testiranja bolida, guma i aerodinamičkih dodataka tijekom sezone strogo zabranjeno, a glasnogovornica FIA-e potvrdila je da je krovna automobilistička organizacija zabrinuta takvim ponašanjem te da će sprovesti istragu.
 
Član
e jest ta FIA dosadna , testiranje bilo sa Kimijevim bolidom iz 2007 ( uopšte nije isti kao danjašnji ) još slikovi bili iz GP2 serije to su totalno druge gume
neka puste covjeka da testira


Massa: "Vozit ću ponovno"


Felipe Massa priznaje da može biti sretan što je uopæe živ nakon teškog udesa, no jednako tako najavljuje skori povratak Formuli 1. U prvom intervjuu danom nakon buðenja iz kome i oporavka od teških ozljeda glave, 28-godišnji Brazilac rekao je da se ne sjeæa da ga je u kvalifikacijama za Veliku nagradu Maðarske u kacigu pogodila èelièna opruga.

"Ne sjeæam se nièega vezano uz nesreæu, no zasigurno æu ponovno voziti utrke", izjavio je Massa za britanski èasopis News of the World. "Nesreæa je bila izrazito nesretna, no ja znam da sam sretan što sam uopæe živ. Kad sam se probudio nisam znao zašto sam u bolnici i poèeo sam skidati sve cjevèice sa sebe, a moj brat me je pokušao zaustaviti, tako da smo se odmah posvaðali."

Massa æe danas napustiti budimpeštansku vojnu bolnicu i otputovati u Brazil na kuænu njegu, a u subotu su ga došli posjetiti njegova zamjena u Ferrariju Michael Schumacher i Jean Todt.

Srbi tuže FIA-u :D:D

Srpska kompanija koja s momčadi "Stefan Grand Prix" nije dobila zeleno svjetlo za ulazak u svijet Formule 1, tuži FIA-u Europskoj Komisiji. Britanski Daily Telegraph donosi priču o srpskoj kompaniji AMCO koja stoji iza momčadi "Stefan Grand Prix", a nakon što nisu postali jedna od tri momčadi koje će se od slijedeće sezone nadmetati u Formuli 1, odlučili su zbog toga tužiti međunarodnu automobilističku organizaciju Europskoj Komisiji.

Naime, Srbi tvrde da su izgubili na natječaju isključivo zbog toga što nisu potpisali ugovor s Cosworthom za opskrbu motorima, za razliku od momčadi Manor, USF1 i Campos koje imaju ugovor s ovim uglednim neovisnim proizvođačem motora. Priča ide dalje, pa tako šef srpske kompanije Zoran Stefanović kaže da su im u FIA-i sugerirali da se okrenu neovisnim proizvođačima motora, a ne velikim igračima u Formuli 1 jer je u to vrijeme predsjednik FIA-e Max Mosley bio u ratu s većinom uglednih marki koje imaju F1 momčadi. Glasnogovornik FIA-e priznao je da su prioritet imale momčadi koje motorima opskrbljuju nezavisni proizvođači, ali samo zbog toga da se izbjegne monopol, odnosno da svega dva ili tri proizvođača rade motore za cijelo F1 društvo.

Srbi kažu da su nove momčadi izabrane po političkim, a ne sportskim kriterijima i čini se da će Europska Komisija još imati pune ruke posla oko Maxa Mosleya i njegove družine.
 
Član
Sauber spašava BMW?

Nekadašnji vlasnik momčadi i sadašnji manjinski dioničar Peter Sauber pokušat će održat momčad BMW-a na životu. Peter Sauber uz pomoć direktora BMW-ovog motorsport odjela Maria Theissena pokušava pronaći čarobno rješenje za opstanak BMW Sauber Formula 1 tima čiji vlasnici su nenadano najavili povlačenje sa staza na kraju ove sezone. 65-godišnji Švicarac prodao je 2005. godine svoju momčad njemačkom proizvođaču, a pritom je zadržao 20% dionica i svojevrsnu konzultantsku ulogu u timu.

Vjeruje se da bi BMW mogao krenuti putem Honde, odnosno da bi svojevrsni Ross Brawn mogao spasiti momčad koja je u protekle četiri godine pokazala itekakvu snagu u Formuli 1. "Učinit ću sve što je u mojim mogućnostima. Nažalost, ne mogu učiniti čuda i sigurno više neću biti šef momčadi. Problem je što imamo malo vremena i na brzinu moramo pronaći rješenje. Rekao sam ljudima u momčadi da ću iskoristiti sve svoje kontakte, ali ne mogu ništa garantirati. Ja sam savjetnik u BMW-u, ali na kraju jedino oni odlučuju o budućnosti."

Ipak, nakon crnih misli Sauber je ponudio optimizam te vjeru da momčad BMW-a može opstati u Formuli 1, jer kako kaže tijekom njegovih 17 godina u Formuli 1 rješavao je i puno teže probleme.

Par pitanja Felipeu Massi


Netom prije odlaska iz maðarske vojne bolnice u kojoj se oporavljao od nesreæe s kvalifikacija za VN Maðarske Felipe Massa odgovorio je na nekoliko pitanja u svom prvom obraæanju javnosti nakon udesa.


Kako se osjeæate? Sjeæate li se nesreæe?

Pomalo je èudan osjeæaj. Znam toèno što se dogodilo, pogodila me opruga koja je ispala s Rubensovog bolida. Znam da mi se nešto dogodilo, ali u trenutku kada se to dogodilo nisam osjetio ništa. Rekli su mi da sam izgubio svijest u trenutku kada se opruga zabila u kacigu te da sam potom izletio u zaštitnu ogradu, nakon èega sam se dva dana kasnije probudio u bolnici. Nièeg se ne sjeæam i zato su mi naknadno morali objasniti što su sve lijeènici radili, tj. da su me stavili u induciranu komu. Kada sam vidio Roba Smedleyja upitao me sjeæam li se Rubensa, ali zadnje èega se sjeæam je da sam bio iza Rubensovog bolida na kraju brzog kruga u drugoj rundi kvalifikacija, iza toga u sjeæanju "rupu". Teško je objasniti. Sada se osjeæam mnogo bolje i želim se što prije oporaviti i vratiti za upravljaè mog Ferrarija.

Želite li nekome uputiti zahvale?

Prije svega, zahvaljujem bogu. Zatim bih želio zahvaliti lijeènicima na stazi i u bolnici AEK koji su puno uèinili za mene. Zahvalio bi i mom osobnom lijeèniku Dini Altmannu koji je s mojom obitelji stigao iz Brazila i bio meni i njima nezamjenjiva pomoæ u zadnjih nekoliko dana. Takoðer želim zahvaliti svima koji su mi pisali i molili za mene, nadajuæi se da æe sve biti u redu. Toliki su mi ljudi pisali, èak i oni koji ne prate Formulu 1 poslali su mi želje za brzim oporavkom i svima im hvala. Uèinio bih isto to da se udes dogodio nekome drugome, molio bih za njega i želio bi sa se što prije oporavi.

Koliko Vam je pomoglo prisustvo Vaše obitelji u Maðarskoj?

Jako sam vezan uz svoju obitelj. Uvijek su mi bili podrška i oslonac tijekom moje karijere, u pobjedama i porazima, u najtežim trenucima. U Budimpešti je na utrci bio samo moj brat Edoardo, ali nakon nesreæe stigla je i Raffaela, moji roditelji i sestra. Znam da su mnogo pretrpjeli i zahvaljujem im na svemu. Istovremeno želim zahvaliti još jednoj obitelji, obitelji Ferrari. Bili su divni, pomogli su nam i stvarno je velika stvar biti dijelom te ekipe.

Koja Vam je prva želja po povratku u Brazil?

Želim doæi kuæi, vidjeti da je sve kao što je bilo prije. Dosta se toga dogodilo u zadnjih par dana i sada se samo želim vratiti normalnom životu. Najveæe želje su mi vratiti se u formu i raditi svakodnevne, obiène stvari.

Neko vrijeme Vaš bolid æe voziti Michael Schumacher, imate li kakav savjet za njega?

Michaelu ne trebaju moji savjeti! On je meni dao mnoge savjete i upute tijekom moje karijere kada smo zajedno nastupali. Zna pobjeðivati, zna voziti i stvarno je velik èovjek; u Ferrariju su povukli dobar potez kada su bolid dali fantastiènoj osobi kao što je Michael. Siguran sam da æe svi biti sretni kada ga ponovo vide na stazi. Iako se nadam da æu se vratiti u Ferrari i na utrke što je prije moguæe.
 
Član
Tri momčadi protiv Schumachera

Obje Red Bullove ekipe i Williams odbile su udovoljiti zamolbi Ferrarija da se Michaelu Schumacheru dopusti testiranje ovogodišnjeg Ferrarijevog bolida prije povratnièkog nastupa u Valenciji krajem mjeseca. Prvi èovjek Red Bullove armade, Dietrich Mateschitz kazao je da 19-godišnjem Jaimeu Alguersuariju isto tako nije bilo dopušteno testirati Toro Rossov bolid prije debitantskog nastupa u Maðarskoj: "Kada smo FIA-u zamolili da se Jaimeu odobri testiranje naš je zahtjev odbijen, pa ne vidim razlog da se takvo testiranje odobri sedmerostrukom Prvaku svijeta".

U Red Bullu su dodali da su prezadovoljni Alguersuarijevim debijem, pa su uvjereni da Schumacher ne bi trebao imati problema priviknuti se na ovogodišnji Ferrarijev bolid F60.



nisam neki pakleni navijač Schumachera ali ovo je bezobrazno, trebaju čovjeku dati da testira ipak je sada drugačiji bolid :icon_mad:

Piquet otpušten iz Renaulta

Momčad Renaulta "zahvalila" se Nelsonu Piquetu na dosadašnjim uslugama, a mladi Brazilac uzvratio je verbalnom paljbom. Nakon što je dobio "otpusno" pismo iz Renault F1 tima, mladi Brazilac oštro je napao svoju sad već bivšu momčad tvrdeći da mu je vrijeme provedeno u Renaultu najgori period karijere te da se sad napokon osjeća spokojno.

"Dobio sam obavijest iz Renault F1 tima o njihovoj namjeri da mi ne dozvole da nastupam više za njih. Jasno je da sam s velikim razočaranjem primio takvu vijest. No, istovremeno osjećam veliko olakšanje da je napokon došao kraj najgoreg perioda u mojoj karijeri i da sad mogu nastaviti dalje i opravdati reputaciju pobjedničkog vozača. Ja sam momčadski igrač i barem desetak ljudi s kojima sam radio u karijeri posvjedočit će o mom karakteru i talentu, osim osobe koja je imala najveći utjecaj na moju karijeru u Formuli 1", obrecnuo se Piquet na Flavia Briatorea koji mu je menadžer, a prema njemu je imao odnos neželjenog djeteta i nužnog zla.

"Nikad mi nisu bile potrebne prijetnje da postignem rezultat. U 2008. godini upisao sam 19 bodova, završio na pobjedničkom postolju na drugom mjestu i bio sam najbolji debitant od svih Brazilaca u povijesti Formule 1." Ove godine Brazilac je potpisao ugovor po kojem će imati ravnopravan tretman u momčadi ako do sredine sezone osvoji minimalno 40% bodova koje ostvari Fernando Alonso. "Usprkos tome što sam vozio s Fernandom koji je dvostruki Svjetski prvak i odličan vozač, bio sam uvjeren da ako imamo iste uvjete s lakoćom mogu ispunjavati ugovor, no nažalost obećanja se nisu ispunila. S novim bolidom napravio sam 2002 testna kilometra za razliku od Alonsa koji je napravio 3839 km. Svega tri dana kad sam testirao bilo je suho, a Fernando je imao samo jedan kišan dan. Ja sam testirao težak bolid i s teškim gumama gotovo uvijek prvi dan kad je staza spora, a Fernando je vozio lagani bolid s mekim gumama i po idealnim uvjetima. Nisam dobio šansu da se pripremim za kvalifikacije i da ostvarim dobar rezultat."

Piquet nastavlja s optužbama dalje pa tvrdi da je Alonsov bolid brži po krugu 0,5-0,8 sekundi i da je nemoguće u takvim uvjetima pokazati talent. Ujedno, za svog dosadašnjeg menadžera Flavia Briatorea kaže da je njegov krvnik koji ga je gotovo uništio. U Renaultu zasad šute na optužbe, a Piquetovo mjesto najvjerojatnije će zauzeti test vozač Romain Grosjean.
 
Top