Sauber spašava BMW?
Nekadašnji vlasnik momčadi i sadašnji manjinski dioničar Peter Sauber pokušat će održat momčad BMW-a na životu. Peter Sauber uz pomoć direktora BMW-ovog motorsport odjela Maria Theissena pokušava pronaći čarobno rješenje za opstanak BMW Sauber Formula 1 tima čiji vlasnici su nenadano najavili povlačenje sa staza na kraju ove sezone. 65-godišnji Švicarac prodao je 2005. godine svoju momčad njemačkom proizvođaču, a pritom je zadržao 20% dionica i svojevrsnu konzultantsku ulogu u timu.
Vjeruje se da bi BMW mogao krenuti putem Honde, odnosno da bi svojevrsni Ross Brawn mogao spasiti momčad koja je u protekle četiri godine pokazala itekakvu snagu u Formuli 1. "Učinit ću sve što je u mojim mogućnostima. Nažalost, ne mogu učiniti čuda i sigurno više neću biti šef momčadi. Problem je što imamo malo vremena i na brzinu moramo pronaći rješenje. Rekao sam ljudima u momčadi da ću iskoristiti sve svoje kontakte, ali ne mogu ništa garantirati. Ja sam savjetnik u BMW-u, ali na kraju jedino oni odlučuju o budućnosti."
Ipak, nakon crnih misli Sauber je ponudio optimizam te vjeru da momčad BMW-a može opstati u Formuli 1, jer kako kaže tijekom njegovih 17 godina u Formuli 1 rješavao je i puno teže probleme.
Par pitanja Felipeu Massi
Netom prije odlaska iz maðarske vojne bolnice u kojoj se oporavljao od nesreæe s kvalifikacija za VN Maðarske Felipe Massa odgovorio je na nekoliko pitanja u svom prvom obraæanju javnosti nakon udesa.
Kako se osjeæate? Sjeæate li se nesreæe?
Pomalo je èudan osjeæaj. Znam toèno što se dogodilo, pogodila me opruga koja je ispala s Rubensovog bolida. Znam da mi se nešto dogodilo, ali u trenutku kada se to dogodilo nisam osjetio ništa. Rekli su mi da sam izgubio svijest u trenutku kada se opruga zabila u kacigu te da sam potom izletio u zaštitnu ogradu, nakon èega sam se dva dana kasnije probudio u bolnici. Nièeg se ne sjeæam i zato su mi naknadno morali objasniti što su sve lijeènici radili, tj. da su me stavili u induciranu komu. Kada sam vidio Roba Smedleyja upitao me sjeæam li se Rubensa, ali zadnje èega se sjeæam je da sam bio iza Rubensovog bolida na kraju brzog kruga u drugoj rundi kvalifikacija, iza toga u sjeæanju "rupu". Teško je objasniti. Sada se osjeæam mnogo bolje i želim se što prije oporaviti i vratiti za upravljaè mog Ferrarija.
Želite li nekome uputiti zahvale?
Prije svega, zahvaljujem bogu. Zatim bih želio zahvaliti lijeènicima na stazi i u bolnici AEK koji su puno uèinili za mene. Zahvalio bi i mom osobnom lijeèniku Dini Altmannu koji je s mojom obitelji stigao iz Brazila i bio meni i njima nezamjenjiva pomoæ u zadnjih nekoliko dana. Takoðer želim zahvaliti svima koji su mi pisali i molili za mene, nadajuæi se da æe sve biti u redu. Toliki su mi ljudi pisali, èak i oni koji ne prate Formulu 1 poslali su mi želje za brzim oporavkom i svima im hvala. Uèinio bih isto to da se udes dogodio nekome drugome, molio bih za njega i želio bi sa se što prije oporavi.
Koliko Vam je pomoglo prisustvo Vaše obitelji u Maðarskoj?
Jako sam vezan uz svoju obitelj. Uvijek su mi bili podrška i oslonac tijekom moje karijere, u pobjedama i porazima, u najtežim trenucima. U Budimpešti je na utrci bio samo moj brat Edoardo, ali nakon nesreæe stigla je i Raffaela, moji roditelji i sestra. Znam da su mnogo pretrpjeli i zahvaljujem im na svemu. Istovremeno želim zahvaliti još jednoj obitelji, obitelji Ferrari. Bili su divni, pomogli su nam i stvarno je velika stvar biti dijelom te ekipe.
Koja Vam je prva želja po povratku u Brazil?
Želim doæi kuæi, vidjeti da je sve kao što je bilo prije. Dosta se toga dogodilo u zadnjih par dana i sada se samo želim vratiti normalnom životu. Najveæe želje su mi vratiti se u formu i raditi svakodnevne, obiène stvari.
Neko vrijeme Vaš bolid æe voziti Michael Schumacher, imate li kakav savjet za njega?
Michaelu ne trebaju moji savjeti! On je meni dao mnoge savjete i upute tijekom moje karijere kada smo zajedno nastupali. Zna pobjeðivati, zna voziti i stvarno je velik èovjek; u Ferrariju su povukli dobar potez kada su bolid dali fantastiènoj osobi kao što je Michael. Siguran sam da æe svi biti sretni kada ga ponovo vide na stazi. Iako se nadam da æu se vratiti u Ferrari i na utrke što je prije moguæe.