Ross Brawnu ostaje bez vozačke dozvole?
ŠEF BRAWNA GP-a, trenutačno vodeće momčadi poretka konstruktora u Formuli 1, Ross Brawn (54), suočen je s gubitkom vozačke dozvole.
Prekršaj koji je napravio, a zbog čega mu “prijeti” pješačenje, datira iz 30. svibnja, kada je Brawn snimljen kako svojim Mercedesom u blizini Okehamptona vozi 160 kilometara na sat na cesti gdje je brzina ograničena na 110 km/h.
Nije se Britanac pojavio na žalbenom ročištu, pa je njegov odvjetnik zatražio novu raspravu budući da mu je klijent izvan zemlje u jeku priprema za Veliku nagradu Europe, koja će se u Valenciji održati 23. kolovoza. Ono će biti zakazano za početak sljedećega mjeseca, kada nema utrka.
Prema zakonu u Engleskoj vozači koji su uhvaćeni u prekršaju pri kojem su vozili brže od 160 km/h osobno se moraju pojaviti na sudu i običava im se, osim u rijetkim iznimkama, izreći automatska zabrana vožnje automobila
Omršavjeli Schumacher vozi za milijun eura po utrci, dva u slučaju pobjede
MICHAEL SCHUMACHER(40), sedmerostruki svjetski F1 prvak i povratnik u Ferrarijev bolid, i dalje je prva priča elitnog auto-moto sporta.
Dogovorena su primanja koji će Nijemac primati za svoj vozački angažman. Neovisno o tomu hoće li proći ciljnom ravninom ili ne Schumacherov će budžet biti uvećan za milijun eura po utrci, osim u slučaju pobjede kada bi se jednakom svotom nagrađivao njegov uspjeh.
Inače, Schumacher je produljio suradnju s Ferrarijem u kojem obnašao posao savjetnika momčadi, a za koji prihoduje oko pet milijuna eura godišnje. Do kada nije poznato, ali ono što se saznalo o Schumacheru jest da je sedmerostruki svjetski prvak treninzima u bolidu već izgubio tri kilograma tjelesne mase, te da mu sada predstoji, tvrdi on sam, nadomjestiti ih mišićnom masom.
U “moru” dobrih vijesti za Schumachera lošu su mu pripremili iz Toro Rossa i Red Bullove momčadi, koji su se priklonili mišljenju Williamsovog tima, a koji se poziva na pravilnik prema kojemu vozači nemaju pravo testirati bolide ili voziti na simulatoru za vrijeme sezone.
Naime, španjolskom tinejdžeru Jamieu Alguersuariju (19) u Toro Rossu nedavno je zabranjeno da testira bolid u Mađarskoj, unatoč tomu što do sada nije imao prilike kružiti stazom u Formuli 1. Schumacher je to činio u Mugellu zbog čega su se Williams pobunio. Sada je našao i istomišljenike
F1 vraća se u Montreal
NAKON godine pauze kanadski će Montreal sljedeće godine ponovno biti domaćin utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 za Veliku nagradu Kanade.
Potvrdio je to šef natjecanja Bernie Ecclestone:
"Da, 2010. godine vraćamo se u Montreal. Znam da svi u F1-cirkusu obožavaju VN Kanade", izjavio je Britanac (79) za Motorsport.
Posljednje izdanje utrke u Montrealu pobjedom je proslavio Poljak Robert Kubica čija je budućnost u Formuli 1 pod znakom pitanja. Naime, momčad BMW-a sljedeće će sezone biti prodana, a upitno je tko će i hoće li uopće angažirati Kubicu na mjestu vozača.
Inače, kalendar Svjetskog prvenstva sljedeće godine izgleda podjednako kao i za 2009. Kao novi bi se domaćin natjecanja, međutim, mogla pojaviti Južna Koreja.
Ralf Schumacher: Kimi je i prije bio sporiji od mog brata, bit će i sada
RALF Schumacher, brat 40-godišnjeg povratnika u Formulu 1, Michaela, tvrdi da će Schumi u Ferrariju već u prvoj utrci zasjeniti Finca Kimija Räikkönena, svjetskog prvaka iz 2007. godine.
"Michael će 'eksplodirati' poput granate. Siguran sam da je Kimi definitivno sporiji od mog brata. Bio je sporiji prije no što se Michael povukao 2006. godine, a u međuvremenu se nije ništa popravio", izjavio je umirovljeni prosječni F1-pilot, šest godina mlađi Michaelov brat, koji je u 180 nastupa skupio šest pobjeda i 27 podija nastupajući za momčadi Jordana, Williamsa i Toyote.
"Michael će Ferrarija istog trenutka unaprijediti, tu uopće nema dvojbe. Razlog tome leži u činjenici da bolje komunicira s ljudima u momčadi od bilo kojega drugog pilota današnjice."
O Nijemcu je progovorio i Bernie Ecclestone. Rekao je da je Schumijev povratak - vijest godine.
"To je, barem što se Formule 1 tiče, najbolja vijest godine. Toliko smo ove godine proizveli loših vijesti, te se jednako takvih naslušali, da je napokon došlo vrijeme za supervijest koja će stvari donijeti u ravnotežu", izjavio je šef natjecanja dodavši:
"Oduševljen sam njegovim povratkom. Siguran sam da točno zna što radi, jer sam siguran da je okolnosti procijenio maksimalno precizno."
Massa se vratio kući: Želim što prije sjesti za volan Ferrarija!
OZLIJEĐENI pilot Ferrarijeve F1 momčadi Felipe Massa doputovao je u rodni Brazil nakon devet dana provedenih u budimpeštanskoj Vojnoj bolnici.
Ondje je morao ostati nakon nesreće tijekom kvalifikacija za Veliku nagradu Mađarske, na kojoj je poslije udarca opruge, koja se odvojila s bolida Rubensa Barrichella, u kacigu izgubio svijest i pri brzini većoj od 200 kilometara na sat udario o gumeni zid. Zaradio je tom prilikom prijelom lubanje i ozljedu lijevog oka.
Oporavak će 28-godišnji vozač nastaviti pretragama u bolnici Albert Einstein u Sao Paulu u koju je ušao u jutarnjim satima utorka, te bi iz nje u srijedu trebao biti pušten na kućnu njegu.
"Osjećam se mnogo bolje i želja mi je što se skorije oporaviti kako bih se mogao vratiti za volan Ferrarija", izjavio je Massa za službene stranice talijanske F1 momčadi, gdje je također kazao kako ne pamti nesreću:
"Pomalo je to čudan osjećaj. Točno znam što se dogodilo, znam da me opruga s Rubensovog bolida pogodila u kacigu, ali tom prilikom nisam osjetio što se događa. Rekli su mi da sam na trenutak izgubio svijest i da sam se zabio u zaštitnu ogradu, te da sam se nakon dva dana probudio u bolnici. Ničega se ne sjećam, pa su mi liječnici sve morali objasniti. "
"Ono što posljednje pamtim jest da sam bio iza Barrichella na kraju brzoga kruga u drugom sektoru, nakon toga mi je nastala praznina", objasnio je.
Prošlogodišnji doprvak proveo je nekoliko dana u iniciranoj komi i na respiratoru prije no što je pušten s intenzivne njege.
Ferrari je umjesto Masse za sljedeću utrku sezone, VN Europe u Valenciji (23. kolovoza), angažirao bivšeg sedmerostrukog svjetskog prvaka Michaela Schumachera (40).