OBJAVLJENA PRAVILA ZA 2010.
FIA je danas objavila sportski i tehnički pravilnik za sezonu 2010., koji donosi već ranije dogovorena nova pravila.
Format kvalifikacija i dalje ostaje isti, uz nekoliko novosti. Zbog povećanja broja bolida, sa 20 na 26 da budemo precizni, u prve dvije kvalifikacijske runde ispadat će 8 najsporijih vozača, dok će se u posljednjoj, trećoj rundi, boriti 10 najbržih. S obzirom da će od iduće sezone nadolijevanje goriva tijekom utrke biti zabranjeno, u posljednjoj kvalifikacijskoj rundi će vozači svoje leteće krugove moći voziti s gotovo praznim rezervoarima.
Najmanja dopuštena težina bolida povećana je na 620 kg. Do promjene je došlo zbog žalbe timova koji su u svoje bolide implementirali KERS. Povećanje minimalne težine stiglo je, ipak, prekasno, jer su se timovi već složili kako iduće godine neće koristiti KERS.
Grijači guma će, usprkos najavama, iduće godine ostati dopušteni, a bilo kakvo spominjanje dvostrukih pravila, oko kojih su timovi i FIA vodili bitku prije potpisivanja novog Concorde sporazuma, u novim pravilnicima nema ni traga.
Kovalainenu "žuti karton"
Dvojica kvalitetnih vozača krajem sezone ostat će bez posla nakon što se momčad BMW-a povuče iz Formule 1, pa su neki od osrednjih pilota drugih ekipa na svoje adrese dobili upozorenja da nisu nezamijenjivi. Točnije, najnovije i prilično javno upozorenje upućeno je McLarenovom broju 2, Heikkiju Kovalainenu. Britanski Autosport prenosi riječi šefa momčadi McLaren, Martina Whitmarsha, a koji kaže da je Kovalainen izvrstan timski igrač, ali da nije ispunio niti svoja niti očekivanja momčadi što se rezultata tiče.
"Heikki je izvrstan timski igrač, ali to nije dovoljno jer rezultatima nije ispunio svoja očekivanja niti očekivanja momčadi u ovoj sezoni. Velik broj ljudi u McLarenu želio bi da Heikki ove godine dođe do nekog dobrog rezultata čime bi osigurao svoju budućnost u okviru McLarena. Njegov cilj na predstojećoj utrci u Valenciji je pobjeda, znamo da je sposoban pobijediti", kaže Whitmarsh.
U McLarenu i dalje tvrde da nisu u nikakvim pregovorima s mogućim Kovalainenovim nasljednicima, iako se za mjesto pored Lewisa Hamiltona kandidira poveći broj pilota. Između ostalog i dvojica BMW-ovih vozača nastojat će zadržati posao u Formuli 1, a izgledan je i transfer Williamsovog mladića Nice Rosberga.
Četiri momčadi podržale Renaultovu žalbu
Momčad Renaulta primila je pisma podrške četiriju momčadi u slučaju žalbe na odluku FIA-e o zabrani nastupa na utrci u Valenciji. FIA je istovremeno objavila da je usvojila Renaultovu žalbu i dopustila ekipi nastup na VN Europe jer je prvotna suspenzija bila "neutemeljena". "Nisu postojali razlozi zbog kojih bi mogli zaključiti da je Renault u lošoj namjeri dopustio povratak Fernanda Alonsa na stazu s neispravnim bolidom", stoji između ostalog u priopćenju.
FIA je uzela u obzir i pisma Toyote, McLarena, Red Bulla i Ferrarija u kojima su dvije momčadi priznale da su nakon incidenta s Alonsom bile prisiljene mijenjati vlastite procedure zamjene guma i dolijevanja goriva.
Schumacher ipak putuje u Valenciju
IAKO JE njegov planirani spektakularni povratak u Formulu 1 propao, sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher ipak će predstojećeg vikenda biti u Valenciji, gdje se održava Velika nagrada Europe.
Nijemac će, naime, biti posebni savjetnik Ferrarijevom vozaču Luci Badoeru (38) koji je mjesto za upravljačem bolida talijanske momčadi dobio upravo nakon Schumacherovog otkazivanja povratka.
Podsjetimo, najtrofejniji vozač u povijesti Formule 1 trebao se privremeno vratiti u najelitnije automobilističko natjecanje umjesto Brazilca Felipea Masse koji je stradao u kvalifikacijama Velike nagrade Mađarske. No, bolovi u vratu, koje je zaradio pri padu s motocikla još u veljači, bili su prejaki i jedan od najiščekivanijih sportskih povrataka pretvorio se u debakl.
Schumacher će, međutim, u Valenciji ipak biti dio Ferrarijeve momčadi i to u savjetničkoj ulozi, što zapravo neće biti nikakva novost jer je, otkad je završio karijeru, više puta tijekom utrka bio u boksu svoje nekadašnje momčadi.
Massa: Ne vidim još dobro, ali vraćam se u listopadu
BRAZILSKI pilot Ferrarijeve F1 momčadi Felipe Massa izjavio je u intervjuu za brazilsku televizijsku postaju Globo da planira povratak na staze na Velikoj nagradi Brazila u listopadu: "Ne znam hoće li to biti moguće, ali nadam se da ću se uspjeti vratiti u svojoj domaćoj utrci, koja je uvijek bila posebna za mene, a možda čak i prije toga", rekao je Massa, te potom nastavio opisivati svoje trenutno zdravstveno stanje.
"Poboljšava se iz dana u dan. Još nisam 100 posto spreman i moj vid na lijevo oko još nije 100 posto kako treba biti. Sada sam na nekih 85 do 90 posto oporavka i još mi malo fali da se vratim u normalu", dodao je brazilski pilot, koji se u Brazilu oporavlja uz gledanje televizije i igranjem video igrica.
Massa odlazi na liječničke pretrage svaki tjedan kako bi se nadzirao njegov oporavak,a pregled koji će odlučiti o njegovom mogućem nastupu na Velikoj nagradi Brazila koja je na rasporedu 18. listopada, obavit će početkom rujna: "Nadam se da ću nastaviti s onime što sam radio prije ozljede. Jedva čekam da se vratim utrkivanju."
Podsjetimo, Massa je stradao pri kraju druge runde kvalifikacijskog treninga za VN Mađarske na Hungaroringu 25. srpnja. Na glavu mu je doletio odlomljeni komad s bolida Rubensa Barrichella, brazilskog vozača Brawn GP-a. Leteći je objekt rasjekao Massinu kacigu te je Brazilca ranio iznad lijevog oka, koje, srećom, nije jako oštećeno. Nakon udarca ošamućeni je vozač izgubio kontrolu nad bolidom sletjevši okomito na barijeru od guma.
"Ne sjećam se nesreće. Uopće nisam vidio što me pogodilo u glavu, nisam vidio ništa. Probudio sam se tri dana kasnije i sada znam što se dogodilo jer sam pogledao video snimku. U to vrijeme dok sam bio u bolnici nisam se bojao smrti", zaključio je Massa.