hm, nashi drotovi.. da..
shvatam da policija ima smisla, ali ja ne vidim tog smisla u 85% nashe policije. u zadnje vrijeme sam se dosta vozio u Westfieldu i policajci bi naravno veoma cesto zaustavili auto. vozac je skotshog porjekla i dosta je vremena provodio na nasim prostorima te se je naucio svadjati sa policijom radi bespotrebnih zaustavljanja. naprosto me iznenadjuje podatak da su jedino u sarajevu nas zaustavili po izgledu i poznavanju jezika inteligentniji policajci. ali na svakom zaustavljanju je isto bilo. slijedilo je pitanje:
zasto me zaustavljate?
pricate li engleski?
ne zelim da dam dokumente dok mi ne kazete zasto me zaustavljate!
po kojem zakonu me zaustavljate?
ne dam vam pasos, nisam nista pogresno uradio!
ovo covjek radi posto mu zena poznaje ovdasnje zakone jako dobro.. i ako ima problema on se na nju moze osloniti za pomoc kao advokatu..
na kraju policajci jednostavno dignu ruke i otjeraju nas. da se razumijemo ja u svoj ovoj prici samo shutim i nadam se da nas ne sankcionisu. sjecam se odgovora jednog policajca nakon pitanja "do you speak english?" kad je jadan rekao "no, no, ti german?"
hahahahahahahaha, kad tad nisam prasnuo u smjeh necu nikad!
inace jedina kazna koja mi je napisana je iznosila 100KM. mislim da je bila opravdana jer sam preticao kombi u krivini preko pune linije na mostu brzinom 140km/h.. tu su me korektno prizemljili i bez ikakvog naslucivanja za mito, kaznu napisali. svaka im cast! iznenadio sam se kako je to profesionalno sve bilo odradjeno. da, dok se to desilo vozio sam RX-8.. a drugi put sam zamalo izgubio vozacku sa RX-8 ubrzavajuci naglo preko 80 u zoni 40km/h. ali to mi je bio prvi susret sa RX-8 i naprosto nisam mogao odoljeti..
ali nakon zaustavljanja je uslijedio shok..
prilazi policajac meni, ja nasmijan od uha do uha ne mogu da se smirim. on se nasmije i zamoli me da pridjem autu. tamo drugi malo ozbiljniji gleda u mene. pitaju: Alene? fino ti ime.. moj odgovor policiji republike srpske je slijedio ovako; "sva sreca! da su mi se roditelji pitali zvao bi se mujo ili huso!" onda mi se mrak preko ociju slozi.. govore mi kolika je kazna i posljedice, a ja se smijem i samo govorim "ako bas mora onda mora.." keslam se citavo vrijeme.. nekako sam izbjegao kaznu od 300KM i suspenziju vozacke na 6mj. ubacio 20KM kroz prozor policijskog golfa 3 i rekao da je od srca i od dushe!.
tako, da sam upoznao vishe lica policije..
ali ne mogu reci da su me ikad bez nekog dobrog razloga zaustavili, osim kad je rutinska kontrola u pitanju.. ali svakako nikad nisam bio bez potbebe kaznjen! i ipak dobijem osjecaj da se radi o letargicnim ljudima koji i kad zaustave u vecini slucajeva djeluju kao da im je mrsko radili sta bilo osim zvakanja bureka i pricanja ni malo zanimljivih viceva..
GO POLICIJO!