Evo strucan text find by google, da ne bude da ja pametujem...
c/p
Vjerojatno nema vozača koji (bar jednom) nije poželio šire gume na automobilu. Na cestama često srećemo 'jurilice' s gumama za broj ili dva većim od serijskih i to je mnogima postao znak raspoznavanja, a nekima i statusni simbol. Rašireno je mišljenje da šira guma donosi bolja vozna svojstva i veću stabilnost. Naime, šira guma znači i veću dodirnu površinu i nešto širi trag kotača, čime se povećava stabilnost automobila, a niskoprofilne gume (serije 65, 55, 45,...) uz to i snižavaju težište automobila. Time se poboljšava ležanje automobila i smanjuje opterećenje gume kod sportske vožnje. Na suhoj cesti, općenito, šira guma bolje drži, auto se teže zanosi i kraći je zaustavni put.
Postoji i druga strana medalje, jer da je nema, automobili bi poput valjka imali samo po jednu veliku gumu sprijeda i straga. Koje su mane širokih guma? Povećanje dodirne površine smanjuje pritisak gume na podlogu, što je korisno kod visokih opterećenja, ali je štetno na skliskoj podlozi. Šira guma lošije drži na kiši i znatno podložnija stvaranju opasnog vodenog jastuka (aquaplanning). Široka guma više opterećuje ovjes, ležajeve kotača i upravljački mehanizam, a stvara i veće otpore kotrljanju. Zbog toga automobil na 'debelim nogama' troši više goriva i nešto sporije ide, a uz to je i neudobniji. I još jedan bitan detalj: unutrašnji i vanjski rub gume u zavoju se kotrljaju po putanjama različite dužine i zbog toga unutrašnji rub uvijek malo proklizava.
Sa širinom gume nije dobro pretjerivati, jer preširoka guma lošije drži na kiši i znatno je podložnija stvaranju opasnoga vodenog jastuka, znatno više opterećuje ovjes, ležajeve i upravljački mehanizam, a stvara i veće otpore kotrljanju
Što je guma šira, to je proklizavanje veće, jer se povećavaju razlike u obodnim brzinama. To opet znači da preširoka guma ne mora bolje držati u zavoju. Na kraju ne treba zaboraviti cijenu. Šira guma, a naročito niskoprofilna skuplja je od obične, a za montažu često traži veći i širi naplatak. A to je još jedan dodatni izdatak, posebno ako se radi o aluminijskim naplacima. Zbog svega navedenog dobro razmislite i odvagnite sve razloge za i protiv prije ulaganja znatnih sredstava u široke sportske gume. Ako kupujete šire gume, onda birajte dimenziju više, a ne dvije dimenzije više.
Primjerice, Opel Astra, najprodavaniji auto na našem tržištu, u osnovnoj konfiguraciji ima gume 195/65 R 15, a kao opcija ponuđene su 205/55 R 16 i 215/45 R 45. Dakle, ako birate širu gumu, izaberite 16-colnu. Ne samo da su svojstva, u globalu tako bolja, nego i nećete uništiti ovjes na grbavim cestama. Dovoljno je jedanput proći 17-colnim kotačima zagrebačkim Zelenim valom, kako bi se shvatilo da su 17-colni kotači neprikladni za naše prometnice. Takvi su naplaci znatno skuplji, lakše se oštećuju, a znatno su skuplje i gume. Sve ih to čini neisplativima.
-----------------------------------------------------------------------
Cisto sam momku htjeo iskreno reci da nije isto imati na autu tvornicki propisanu gumu i neku vecu za 1,2 ili3 dimenzije cak...
Tko siri dezinformacije?? hehe haha :lol: ako kazes da netko siri dezinformacije i to potvrdis samo grohotom smijeha onda ispadas poglup ili cisto nemas slike o ceme se prica, barem pojasni kako to da siroka guma ne uzima od zivotnog vijeka ovjesa i onda cemo nastaviti pricu. Ovako glupe ispade necu vise ni citati a pogotovo ne odgovarati na njih.
2 Fawaay: kolega mozes ti staviti 17" 265 na taj auto, ali imaces vecu potrosnju, brze ce ti odlaziti lezajevi i seleni, lafete i sve bitno dole.. tesko da ce ti auto proklizati i imaces manju startnu brzinu. Jedna guma te dimenzije je 600-700KM znam jer ih i ja imam, pa ti sada vidi ko siri dezinformacije i kako je jedino tesko kupiti tu felgu a kasnije nema NIKAKVIH problema.. a ako bas imas zelju voziti na tim kotacima onda se isplati, jer svaki gust se placa ali ako je gust onda se isplati..