Član
S obzirom da su teme o starim pilama neiscrpne i uvijek ima materijala, odlučih pokrenuti nešto novo-staro.
Budući klasici, koji su još uvijek moderni da bi se nazvali oldschool, ali ipak neizmjerno jednostavniji i bez suvišne elektronike i hibridnih pogona koji su temelj nasuvemenijih automobila. Ja bi ih općenito nazvao - nekakva srednja generacija ili analogni automobili ili....
ps.1 Nije bit u redanju bezbroj slika. Kratka priča (tekst) o nastanku pojedinog modela, teh. podaci ili čak neki video su poželjni.
ps. 2 Ne mora biti limited serija iako su auti koje sam naveo u primjeru sami po sebi napravljeni u malom broju.
Navest ću neke primjere, na šta konkretno mislim:
Renault Clio V6 ili 172 RS...
Ferrari F355 ili 360 Modena ili 456GT...
Opel Speedster...
Subaru STi...
Mercedes CLK55AMG ili C43 AMG...
VW Golf mk4 R32...
BMW M5 e39 ili Z8 ili Z3...
Alfa Romeo GTV 3.0 ili 3.2...
Audi S4 b5 ili A6 4.2...
Alfa 147 ili 156 GTA...
Nissan Skyline r34...
Honda NSX...
Seat Leon mk1 Cupra...
i.t.d........
Počet ću sa ovim
BMW Z8
Zaboravljen u moru novih robotiziranih M modela koji nose čak i oznaku X.
1997. je predstavljen koncept Z07, a kao inspiracija je poslužio legendarni 507 Roadster s kraja 1950ih. Doživio je trenutačan uspjeh i pozitivnu reakciju javnosti, pa je 1999. predstavljena konačna cestovna verzija
Mehanička osnova je M5 e39. A to znači da je pod haubom
S62 V8, 32v, 5000 ccm, 400KS, 500Nm.
6 brzinski ručni mjenjač + mehanička "špera"
Masa je manja u odnosu na M5, pa su s tim i performanse relativno bolje: 0-100 4.7s, 0-200 km/h 17s, 402m : cca 13s
Nije neka posebna limited serija ali je svejedno čista ekskluziva: napravljeno je 5703 komada. Danas cijene vrtoglavo rastu i već je na 200-250 000 €. Određeni dio njih je prošao kroz ruke stručnjaka iz Alpina GmbH, ali o tome ima poseban članak.
Je li zbog ovoga dovoljno klasičan ?
Orginalni hard top
Ja mislim da mu ne fali ništa osim dodatnih pogonskih elektromotora i baterija u gepeku.
Budući klasici, koji su još uvijek moderni da bi se nazvali oldschool, ali ipak neizmjerno jednostavniji i bez suvišne elektronike i hibridnih pogona koji su temelj nasuvemenijih automobila. Ja bi ih općenito nazvao - nekakva srednja generacija ili analogni automobili ili....
ps.1 Nije bit u redanju bezbroj slika. Kratka priča (tekst) o nastanku pojedinog modela, teh. podaci ili čak neki video su poželjni.
ps. 2 Ne mora biti limited serija iako su auti koje sam naveo u primjeru sami po sebi napravljeni u malom broju.
Navest ću neke primjere, na šta konkretno mislim:
Renault Clio V6 ili 172 RS...
Ferrari F355 ili 360 Modena ili 456GT...
Opel Speedster...
Subaru STi...
Mercedes CLK55AMG ili C43 AMG...
VW Golf mk4 R32...
BMW M5 e39 ili Z8 ili Z3...
Alfa Romeo GTV 3.0 ili 3.2...
Audi S4 b5 ili A6 4.2...
Alfa 147 ili 156 GTA...
Nissan Skyline r34...
Honda NSX...
Seat Leon mk1 Cupra...
i.t.d........
Počet ću sa ovim
BMW Z8
Zaboravljen u moru novih robotiziranih M modela koji nose čak i oznaku X.
1997. je predstavljen koncept Z07, a kao inspiracija je poslužio legendarni 507 Roadster s kraja 1950ih. Doživio je trenutačan uspjeh i pozitivnu reakciju javnosti, pa je 1999. predstavljena konačna cestovna verzija
Mehanička osnova je M5 e39. A to znači da je pod haubom
S62 V8, 32v, 5000 ccm, 400KS, 500Nm.
6 brzinski ručni mjenjač + mehanička "špera"
Masa je manja u odnosu na M5, pa su s tim i performanse relativno bolje: 0-100 4.7s, 0-200 km/h 17s, 402m : cca 13s
Nije neka posebna limited serija ali je svejedno čista ekskluziva: napravljeno je 5703 komada. Danas cijene vrtoglavo rastu i već je na 200-250 000 €. Određeni dio njih je prošao kroz ruke stručnjaka iz Alpina GmbH, ali o tome ima poseban članak.
Je li zbog ovoga dovoljno klasičan ?
Orginalni hard top
Ja mislim da mu ne fali ništa osim dodatnih pogonskih elektromotora i baterija u gepeku.