Novi ljubimac, SAAB 9000 turbo

Novi ljubimac, SAAB 9000 turbo

Član
Vozio Punta evo već 4 godine i odlučim se na prodaju...
Photo0128.jpg

Onda se malo bracim u potragu i nađem jedan veoma očuvan primjerak kultne limuzine. U pitanju je SAAB 9000 turbo u više nego odličnom stanju. Fascinirala me činjenica da vlasnik od kojeg sam kupio automobil je njegov prvi vlasnik i kupljen je u Njemačkoj gdje je bio salonski primjerak. Prešao je cca. 220.000 km i redovno je servisiran (dokaz je servisna knjižica kao i ostali podaci). Kaže da je to ništa za jedan SAAB, i složit ću se, a onda me iznenadio još jedan podatak da je u motoru sve kovano, poput klipova npr. i to fabrički ?! :):)
Photo0141.jpg

Maloprije sam došao kući i ovo je jedna brzinska slikica sa "tuširanja".:happy: Uskoro idu nove...
Automobil je u full opremi. Ima sve, od kožnih i grijanih sjedišta, automatske klime, električnih (svih) prozora, električnih i grijanih retrovizora, električnog šibera, pranje prednjih svjetala sa brizgaljkama i malim brisačima itd. itd. stvarno puno opreme, mrsko mi je nabrajati.
Pod poklopcem motora je 2,0 litarski turbo benzinac, a podaci iz saobraćajne govore o snazi od 143 kW tj. 192 KS. Nevjerovatan je osjećaj za volanom kao i činjenica da skoro isto vuče vozili ga 1 ili 4-om brzinom. Osjećaj brizne u vožnji se gubi zbog dosta dobre udobnosti... E sada potrošnja...
Prešao sam cca. 300 km, što čini kombinaciju vožnje po gradu i otvorene ceste. Prosječna potrošnja se kretala od 7 do 8,5 litara. U poređenju sa performansama, potrošnja je smješna! :happy::happy::happy::happy:

Uskoro više informacija i fotografija,a možda legne i "chip". Ima lijepu podlogu!:turbo:
 
Taj motor je strašan! Mislim da je u kolege Marka(Col_3) iz Mostara isti motor u njegovom V40 pa on ti može dati dosta korisnih info, u svakom slučaju neka ti je sa srećom i puno pređenih km...
 
Član
Dobro si napisao, kultni auto, bravo fkt. Nek.je sa srecom, i puno predjenih kilometara, i pozuri sa slikama :)
 
Član
Hvala svima... naravno da je ogromna razlika i to kakva... Usput, ako iko zna prodavnicu gdje bi se nešto od rezervnih djelova moglo nabaviti za saab-a neka kaže. Bit će od koristi...:)
 
Super Moderator
Predobar auto nemam rijeci! Godiste, mjenjac?? Ovaj auto mi je ostao u sjecanju dok sam bio dijete tata je imao zelenog (sad jel identican model il ne, ne znam), al cini mi se 2.3 turbo, uglavnom bio je turbo i automatic, 92-3 godina ako me pamcenje dobro sluzi i imao je sve elektricno, klimu automatsku sa displayom onim, grijanje sjedista itd sto je u to vrijeme bilo stvarno blesavo
Sto se tice rezervnih dijelova nece ti trebati, taj se ne kvari haha :)
Nek je sa srecom druze i puno predjenih kilometara zelim i da me provozas krugic jedan :)
 
Član
Super autic, zanimljiv dizajn, a posebno masina :)

A bio je nekad davno na forumu lik pod nickom Boost (aktivan je i na drugim forumima), taj lik je radio ako se ne varam u tvornickom tuning odjelu Saaba, i on je vozio Saab sa 400+ KS kao everyday autic. On zna za svaku komponentu u tom motoru koliko podnosi, te ostale specifikacije.

I motor iz onog strasnog BMW-a M3 iz Beograda, sa Saab masinom on je slagao, a taj auto ima bruku KS.
 
BHT Ovisnik
oooo pa cestitam, uzeo si vrhunski auto, da ide,ide :D prelijep je, budi siguran da ce te slusati,rođak mi ima istog u Zg,u njega je presao znatno vise i samo sipaj i vozi :) vrlo vjerovatno da su nam slicni motori ako ne i isti jer su oba istinska šveđana :D
preporucio bih ti da se ovdje prijavis na forum,znaci nije nikakva reklama na :turbo: ,nego je ovo jedini forum za skandinavska vozila u nas koji nije samo za volvo i imas nekoliko istinskih ljubitelja SAAB-a koji ce ti pomoci oko dijelova i svega
www.nordicrenegade.com
i da,mislim da je to motor kao u mom volvu redizajnu za 100ccm3 vise, u njemu su isto tvornicki kovani klipovi, ako ti je i kao moj on trpi do 400ks bez otvaranja motora,mjenjanja lamele i sl. :)
nek je sa srecom:car6:
 
Član
Danas sam malo svratio na špuru, međutim nije bilo ništa da se radi osim da se uštima prednji lijevi točak, nagib mu je bio samo na -1 stepen... ništa strašno! Nekada u leru motor ima pomalo nemiran rad, a ovaj čovjek je rekao da prilikom servisiranja nije promijenio zračni filter, pa ćemo to sutra promjeniti zajedno sa svječicama i tekučinama za kočnice i servo upravljač.
Papučica kočnice je malo tvrđa, a obzirom da nije nikada promijenio ulje, promjena bi svakako dobro došla kao i da se prozrači sistem kompletan. Usput, automobil je 1991. godište, ručni je mjenjač sa pet brzina i odlično proračunatim stepenima prenosa. Danas je vožen po gradu normalno sa nekoliko jačih startova... prosjek prema računaru nije prelazio 9 litara, računajući vožnju od kada sam ga kupio (jučer). Ja više nego zadovoljan i nastavljamo sa dovođenjem automobila u tehnički ispravan automobil, sve po redu.

Evo i nekoliko fotografija... onako usput.
DSCN0442.jpg

DSCN0438.jpg

DSCN0441.jpg

DSCN0443.jpg


BTW: ColE... hvala na savjetima, valjda se sretnemo uskoro sa puhalicama! :)
 
Top