Ja iste probleme imam,i 1mj.sam ko kurva hodo od servisa do servisa,i odusto sam.Auto i dalje trokira,slabije se odaziva na gas ali ide barem,mada je poprilicno teze vozit kroz grad i po snijegu jer zna posteno da zatrza.Sto se tice MAF senzora,to mozes provjerit na tri nacina.I meni su govorili 100% MAF.Prvo,odkopcaj utikac s MAF senzora pa provozaj vidi kako se ponasa.Drugo,izvadi usisnu granu iz senzora i odrvni cep za ulje motora,i vidi kako auto tada radi,jel se vratio stari zvuk i rad.Ako jeste,onda znas gdje trazit problem.A isto imas poseban sprej za ciscenje MAF senzora,jer on ima unutra kad skines jednu veoma osljetljivu iglicu .Ona mjeri i regulise koliko zraka treba propustit u smjesu.Ako nadjes isto auto na odpadu,zamolis covjeka da isprobas na licu mjesta..to je cas posla i vidis.Nemoj da kupujes napamet.Bolje daj covjeku na kafu da isprobas neki dio nego da ga kupis jer kosta oko 60KM-polovan.Najbolje ti je da nadjes istog na odpadu,platis covjeku i isprobaj sve sto je sumljivo..jeftinije ces i bolje proci nego da stradas kao ja.Ja sma bacio 200KM u ta nagadjanja i kur*** od majstora.Na kraju kupis sve sto kaze,i on se jednostavno okrene ,ostavi te ..jer ne zna.To nemoze popravit samouki majsotri,vec majstor koji zna koliki napon,pritisak,kolicina neceg treba biti .Jer moze ti sve raditi,a recimo ima slab napon prema nekom od snezora.Jer to nikada nece se desit da uto stane i onda trazi problem.Uvjek radi dovoljno da vozis,al da se mucis.U tome jeste problem.Dijagnostika nije tacna kod ovih starij modela svih,i normalno da oni koji ne znaju princip rada motora nemogu ni otkloniti kvar.Leptir gasa sam cistio kod majstora kupio sprej sa ciscenje kraburatora 16 KM i dobar je ( uspjeli smo uglancati da se moglo ogledati na njemu ) tako da do prljavstine nije sigurno jedino ta kalibracija ne znam da nije do toga. Muhamede kod sebe sam za sada otkrio da mi je vukao fals zrak na crijevu koje ide sa MAF senzora na usisnu granu (gumeno crijevo puklo na mjestu gdje ide selna ) Posto je kod mene dodatno problem da imam plin i to onu najgoru varijantu (kupio od neke stipse auto) imao sam problem i sa plinom isto, ali me malo majstor zeznuo, jer je pomijerao razvodnu kapu, pa sad moram prvo to da ustimam da bih mogao dalje da vidim u kom smjeru da idem. Do sada su mi trojica rekli da je MAF senzor otisao, mada mi tesko povjerovati u to, jer niti jedan nije dokazao da je zaista tako (najlakse je reci otislo kupi i da mijenjamo,a sta ako ne bude to, sta onda). Sutra idem traziti nekog elektricara da provjerim i nastimam razvodnu i provjerim bobinu dal je ok, pa cu vidjeti dalje. Ako znate vi nekog dobrog elektircara javite (samo da nije ISMAR, njega ni bog ne moze uhvatiti izgleda covjek ima telefon nikada se ne javlja na njega )
Nek ti je bog na pomoci i obavezno javi sta si radio,i jesili otklonio kvar.Nije problem u autu,kvaru..potrebno je samo imati dobrog mehanicara koji ce se zanimat za kvar.Ali gdje god ostavis auto,on uzima neka sto je brze uzet pare.Pa ako potrosi 10 sati na vozilo,i nek je sat 10 maraka platicu.Al nadji uzrok.Ovako moj druze,to ti je samo MOZDA. OVO mozda ONO.Jos sam ja iso u prave servis.I nakon toga odusto.Nemam vise zivca,a i nisam lud davat im novac za nista.Ni ja nisam prvojeravo bombinu,mada kod ovakvog kvara..simptomi su isti,a uzrok moze biti dosta toga.Jedan prijatelj je isto imao problem,iso je cak i Hrvatsku u serivs,nisu mu napravili.Nakon 4 mj,svratio je na neki otpad da kupi nesto..i objasnio je covjeku,covjek mu je napravio za 10m.Tako da..treba imat malo i srece pa potrefit na posten servis ili postenog covjeka.100 % si u pravu i sam sam prosao kroz sve to ili barem 90% toga. Ociscen je MAF senzor, leptir gasa, guma koja ide sa MAF-a na usisnu granu ociscena i dalje isti problem... samo sto je mene moj majstor usrecio diranjem razvodne pa sam sa 70 l benzina i 40 l plina uspio da pređem rekordnih 380 km... zato je sad parkiran i sutra abd odoh da nastimam razvodnu i da provjerim bobinu, pa cu onda dalje da vidim sta mi je ciniti... mozda i ta potapanja u nitro sto su tebi savjetovali da i to probam (ali prvo da otkrijem sta trebam potopiti ) u svakom slucaju ako uspijem otkriti u cemu je kvaka obavjestit cu vas.