i nesto vrlo bitno , svi psi su kanini sto znaci mesozderi , njihova probava moze preraditi skoro sve zbog jakih kiselina i bakterija koje su nastanjene u probavnom traktu , ok je hraniti psa sa hranom iz vrece ali MORATE ga bar jednom ili dva puta ( kod mene je 2-3 puta ) nahraniti mesom , e sad odabir je na vama dal' leso skuhane kosti/meso ili zivo krvavo .
oprecno je misljenje ljudi da pas postaje krvolocniji ako jede svjeze meso ili iznutrice zivotinskog porijekla , NE NE NE , pas ce vam biti zdraviji upravo zbog proteina,masti i bjelancevina koje se u njemu nalaze i koje su u stvari njegova prirodna prehrana .
napravite test ovog tipa i promatrajte sta se desava : ubijte dvoje do troje jaja ( ne kuhano , ne peceno i ne hladno iz frizidera ) preko porcije koju dajte psu ili donesite iz mesnice neki dio iznutrice ( srce , bijela ili crna djigerica ) i stavite preko bilo kojeg komada mesa pa cete vidjet sta ce prvo pojest
ili kupite pasterizovano mlijeko pa mu naspite i gledajte kako ga zaobilazi , a donesite ako imate odakle frisko mlijeko tek pomuzeno pa da vidite kako ga dere , oblize i travu okolo
ono sto vama smrdi njima je delikatesa , pas moze pojesti meso koje stoji na suncu 3 dana i koje vec pocinje da smrdi i nista mu nece biti , bolje je da pojede to nego uzegli burek ili bilo sta drugo iz kuce .
ja imam druga koji radi u mesnici i svakih 3-4 dana on sakupi ostatke koje inace bacaju , ja nabacim 10-20 KM i pas zadovoljan .
Znate li zasto pas leti za kostima ko budala ??? , probajte ga hranit ovako kako sam napisao i nece biti toliko pohlepan za njima jer ce dobijati potrebne kolicine iz ovoga , onako jadan jebe se oko koscure da izvuce kalcij koji njima treba u 3 puta vecim kolicinama nego nama .
Ne hranite psa cokoladama , slatkisima i slanom hranom i ne tako cesto ( 2-3 puta na dan ) , gledajte da ga hranite u neko odredjeno vrijeme ( ujutro ili navecer ) , npr psu od 35-45 kg je potrebano oko 500-1500 grama ( zavisi od aktivnosti ) hrane dnevno ( kvalitetne ) da bi bio sretan sit , sve preko toga je bezbotrebno debljanje i smanjuje njegove aktivnosti i naravno da ima dosta vode preko dana . Probavni ciklus psa traje oko 24 sata tj toliko mu je potrebno da preradi pojedeno , i bezveze ga je trpati sa dodatnim kolicinama . Vuk u divljini ne jede po 7 dana pa kad klepi nesto ne moze pojesti vise od 6-8 kila odjednom .
i vrlo bitno , psi su kao i macke Nockturnal zivotinje , po danu ljencare i valjaju se a po noci su aktivne osim ako im niste ubili volju za zivotom pa i po noci drinjaju