Dobih ovaj link, iako sam davno "otisao", nisam mogao presutjeti.
Kao prvo, vecina mi je uljepsala dan, ali me isto tako i iznervirala sa gomilom nebuloza.
Da se prvo podsjetimo sta je to ustvari, s jednim linkom : http://www.youtube.com/watch?v=QRiPSlx8PxA - Da ne gledate, quoatom ovo; "Probably the best car I have driven this year"
Da ne spominjem 24 sata Le Mansa, 24 sata Daytone gdje je RX-8 prije dvije godine odnijela pobjedu, a iza su ostali Porsche i mnogi drugi... I gle cuda, motor nije riknuo :lol:
Drugo, ko to u Bosni zna ista vise o Wankelu osim da je rotacioni motor, a vidim i dalje ima velika vecina ljudi koja prvi put cuje za njega... Sve to povlaci tipicne mahalske price, kako taj motor ne moze vise od 150 000 preci, a niko da se zapita zasto je to tako.
Dvije vrste ljudi postoje koje kupe RX-8. Jedni koje je kupe iz nekog desetog razloga, i oni drugi koji je kupe zbog motora.
Ovi prvi ce se zaliti, jer prvo nemaju pojma o odrzavanju, cakama i desetinama drugih stvari koje vrijede za ovaj motor. Onda kad im crkne, naravno, Mazda je kriva, a ne oni. Koliko ih je kod nas ostalo, mozda 5 komada u vrh glave ? Nek im crkavaju motori, nije mi zao, jer to auto nije za svakoga, i ne moze ga svaka kelja voziti koja bi htjela nesto jako za malo para, a da se pri tome ne ponasa prema autu kako bi trebao.
Druga vrsta ljudi, zaljubljenici, znaju kako treba postupati, kako treba rukovati s motorom, i na sta treba paziti, i normalno da ce ih auto slusati, jer za ljubav nista nije tesko valjda.
Istina, postojali su problemi sa prvim serijama s kraja 2003 i 2004 godine, no da li je iko pomislio da postoji garancija, garantni rok u kojem se zamijeni motor ? Nije niko. Mazda je tu priznala svoju gresku, i svi koji su pali na testu kompresije su dobili novi motor.
Trece, jel iko ovdje mozda prati forume aktivno vezano za Wankele ? Ne bih rekao, tako da se vase informacije vecinom svode na gluposti i price rekla-kazala. Sto mi nije cudno da su ljudi s autima iz 2004 presli preko 170 000 milja, a to je oko 270 000 kilometara ako se ne varam. Odgovor opet jednostavan, zato sto odrzavaju auto i znaju kako se ponasati prema motoru, a ne zato sto su imali srece. Pola njih bi da sipa i vozi, e pa nece moci...
Zela je dobro rekao, cemu svrha ovog auta ako ces ga kupiti i ubaciti motor od Supre ? Odma makni ono "RX" s auta i sakrij se u cosak. Jeste, prebacuju ljudi motore od Supre, a to su idioti, prebacuju i od Mustanga, no takvi su odmah popljuvani i nisu vise zanimljivi. Neces kupiti ovo auto i ostati da nemas ni za hljeba, kontati hoce li ti crknuti motor. I sta i da crkne ? Nista, ili stavis isti ili nesto jace iz Wankel serije, jer motor i jest bit ovog auta.
Ne ide kurcu ? Zato postoji nesto sto se zove tuning. Ja ne vidjoh ni jedno auto sa Toyotinim motorom da ide 6 sekundi na 402 metra, te toliko o tome da motor nema potencijala.
Na kraju, postoji nesto sto se zove oil premix, ili ti ga dodatno ubrizgavanje 2T ulja u malim kolicinama, i to radi mnogo ljudi da motor odrze sto svjezijim. Postoje i keramicke brtve za rotore, i od drugih jacih metala koji su gotovo nepoderivi, tako da i tu pada u vodu prica kako nije nista usavrseno.
Poenta je da kupujes ovo auto zbog motora, iz ljubavi prema necemu drugacijem. Nekog takvog nece zanimati zalbe drugih ljudi, nit ce misliti o tome kad bi im motor mogao riknuti.
RCat vam je sve fino dala iz prve ruke, a 70 000 za jednu godinu obara ovdje napisane nebuloze o izdrzljivosti i kvarljivosti.