Ja kad čitam neke stvari prosto ostanem bez teksta, kad neko grdi nešto što možda nikad nije vidio, već prije mene dosta ih je reklo da Golf i Zafira nisu isti rang što i ja podržavam. Razlika između konstrukcija motora Vw.a i Opele nije ista, vozila nisu ista, i mnogo toga. Trenutno je Opel jeftinij od Vw-a po servisnim intervalima prije svega zbog lanca kojeg imaju i 2.0 (74KW) i 2.2 (92 Kw) za razliku od Golfa koji to nema, i tu je razlika već u velikom servisu. Zatim kod podvozja itd itd...
Opelovi dizel motori imaju problem s elektronikom Bosch pumpe koja najčešće odilazi zbog neredovnih servisa, zaprljanosti filter goriva, i samog lošeg kvaliteta goriva, jer malo ko zna da ovi modeli nemaju pumpu u rezervoaru već sama Bosh pumpa obavlja sve i zato je jebeno upaliti ga kad povuče zrak, jer opadne tlak u sistemu i sranje. "odilaženje" Bosh pumpe može se očekivati oko 200.000 pređenih (statistika) jer je to pokazano na više već modela tako da sva priča je nepotrebna. Ono što je dobro kod Opela dalje jeste što je motor "tvrđe" urađen što rezultira da može se bez problema naći auta s 400.000 km koji i dalje imaju savršeno sagorjevanje, kad se izvade klipovi stubline su odlične itd itd..
Vw 1.9 tdi obični 66Kw je ustvari malo magare koje ima svoje mane i prednosti isto, zaista je motor ok ako se pazi, međutim veliki servis je pofino para, zatim nije rijetkost naći golfa cca 200.000 km koji već ima plavkast dim, što me prosto rasrdi, ali stvar je o već o pomenutom održavanju, no, nije nužno. Istina je da je Golf kod nas dosta cjenjeniji ali samo zbog pristupačnosti dijelova, i to je za mene sepet auto i još ako su običniji po meni drvena zaprežna kola. Istina je da i manje opada na cijeni, pa kad se gleda da čovjek gubi što manje prilikom prodaje, bolja opcija je Vw, ali udobnost je jača mi strana i to opel nudi.
Priča da Vw prelazi milion km, je prosto nemoguća misija, kod nas i ako postoji takvih modela onda ih na prste možeš prebrati i vlasnici znaju šta rade, a djelovi su isključivo org, a isto tako je i kod Opela da se ne zavaravamo. Sve u svemu stvar je ukusa o čemu se ne raspravlja i održavanja, i ne postoji loš auto samo postoji loš vlasnik.
Pozz