Evo iskustvo sa Zafirom iz prve ruke.
Kupljena prije godinu dana sa cca 170.000 km, od tada presla 40.000 km, ulje i filteri mijenjani na 10.000 km po fabrickim specifikacijama.
Zamjenjen senzor vanjske temperature (20 KM), jednom se otkacilo malo vakum crijevo sa turbine i racunar je bacao auto u safe mode (maksimum 2500 rpm), kvar otklonjen za 5 KM (na kafu majstoru, nije htio nista naplatiti) i promjenjeni grijaci (100 KM).
Jednom je ostao bez goriva i povukao zrak, rezultat tri sata pumpanja, majstor i dva pomocnika, 40 KM. Od tada se ni blizu ne ostavlja bez goriva.
Unutrasnjost solidna, jako dobro fabricko ozvucenje, dva dodatna sjedista koja se uklapaju u pod, po potrebi mogu sjesti dvije osobe do 180 cm ali ne na duze relacije.
Zadnja klupa je dovoljna za tri osobe 190/90. Motor jako dobro vuce, pogotovo zna fino povuci iz niskih obrtaja. Mozda je malo osjetljiva na rupe kada je prazna, vozi se na alu 16". Potrosnja od 6-8.5 l, zavisno kako se vozi te o upotrebi klime.
Mana za modele 2002.-2004. je pumpa visokog pritiska, zamjena elektronike na pumpi je 300-400 KM mislim, pumpa sama se ne moze reparirati a polovna je oko 1000 KM. Kada je rijec o starijim godistima kod njih se vec da reparirati.
Sto se tice Opela i njihovih dizela preporuke za Aida u Zenici. Meni je rekao da provjerim kilometrazu i ako je tacna da se ne brinem, bas zbog te bos pumpe.
Kazu da zna otkazati bez ikakvih prethodnih "najava".
Onako, porodicno je vozilo, po meni puno bolja od Golfa 4 jer sam imao priliku voziti istog a i voziti se nazad u njemu...
Zafira je 2003. godina, 2.0 DTi, 74 kw, elegance oprema, auto placeno 7400 KM. Do sada je opravdala ukazano povjerenje i nadam se da ce i ubuduce sluziti kao do sada.