mtopic je napisao(la):RS TURBO je napisao(la):Moze ti napisazti kaznu jer nisu dozvoljena plavkasta i crvenkasta svijetla naprijed da se koriste... U HR su skroz zabranje i cak je 500kn kazna za to.... Xenon svijetla smiju da budi normalne bijele boje sve sto vuce na plavo je zabranjeno, i svugdje ti ej tako.
Ne moze napisati kaznu za ovo ... moze napisati ako su crvena svjetla. Ja sam namjerno na auto stavljao svakakve sijalice i izazivao da me zaustave zbog toga i jedan se nasao "pametan" i veli meni "u zakonu lijepo pise da napred smiju biti samo bijela svjetla" ... ja samo ladno odgovorim "koliko vidim zmigavci su narandzasti, a napred su. Sta cemo sa njima?" ... on samo obori pogled i kaze onu njihovu standardnu "pusticu te sad, ali smatraj se opomenutim."
U zakonu fino pise da napred ne smiju biti svjetla crvene boje, a izuzetak su specijalna vozila (policija, hitna, vozila za pratnju), a nazad ne smijes imati svjetla bijele boje, a izuzetak su svjetlo tablice i svjetlo za voznju unazad, te pomocni reflektor na radnim masinama (traktori i sl)
ma nista najbolje isprintati ovaj zakon i fino mu u facu pokazati i to je to
GOLF TZ je napisao(la):ma to neki debi...jes da ja imam 6000k...al jbg nema leca pa izgleda malo plavkasto...al niko nikad nije zaj*avao....seljak kad naleti i zapne da pise on ce pisati za bilo sta.....uglavnom ti njima slijedeci put ovaj clan i to je to....
a jbg eto vidis sta mi je debil mogao uraditi :icon_confused:
emirEX_sa je napisao(la):evo sta zvanicno pise na stranici mupa ks
Član 35.
(1) Vozila ne smiju na prednjoj strani imati svjetlosne, svjetlosno-signalne ili reflektujuće uređaje ili materije koji daju svjetla crvene boje, a na zadnjoj strani uređaje ili materije koji daju svjetla bijele boje.
(2) Odredba stava (1) ovog člana u pogledu svjetala bijele boje ne odnosi se na svjetlo za osvjetljavanje puta pri vožnji unazad, pokretno svjetlo za istraživanje (reflektor), svjetlo za osvjetljavanje zadnje registarske tablice i registarsku tablicu presvučenu bijelom reflektujućom bojom.
(3) Odredba stava (1) ovog člana ne odnosi se na crveno trepćuće svjetlo na posebnim motornim vozilima koja prate vozila pod pratnjom.
Link
znaci po ovome me nije mogao kazniti koliko sam ja skontao ali jbg nisam imao ovaj zakon isprintan da mu pokazem