-Suki- je napisao(la):
ja jednostavno nisam vise zainteresovan jer kad vidim kakve klipove ljudi stavljaju u odbranu npr Audija (kojeg ja ne pokusavam popljuvati neg zelim da se raspravlja o razlicitim sistemima) dođe mi muka....jos samo da ovi japaneri pocnu staljvati reklamu kako nisan igra paintball ili kad skacu sa zgrade na zgradu i to je to......
:lol::lol::lol: joj Sukija
prvo dosta vas ne zna razlike izmedju 4WD i AWD sistema ( mislite da je isto ali nije ), zavisi i od toga da li ima centralni diff i da li ima blokadu .
Nema toga puno kad su prenosi u pitanju , samo je razlika u prenosu momenta prema tocku , Torsen T1,T2, ili najnoviji T3 , Haldex .....
Vecina AWD-a radi na principu 100:0 ili 95:5 u korist prednjih tockova sa mogucnoscu ukljucivanja straznjih do 50:50
E sad kako tehnologija napreduje , tako ide i usavrsavanje postojecih ( jer niko nista novo nije izmislio )
BMW koristi viselamelni prenos iz mjenjaca prema prednjoj osovini bez zakljucavanja ( gdje se koristi DSTC/ABS kao virtuelna blokada )
Audi koristi isti sistem za TT , A3 i R8 a ostali modeli koriste Torsen
Ima dosta varijacija , ali ono sto se meni svidjelo najvise jeste AWD kod Volva S60R ( vozio ga na testiranjima 2004 ) , prilikom ulaska u krivinu i sve do srednjeg dijela se ponasa kao vozilo sa prednjim pogonom , od sredine i do izlaza prebacuje pogon nazad da ne bi prednji kraj vukao napolje iz krivine , sve to fino regulise preko G-senzora , ABS senzora ( mjeri vrtnju pojedinog tocka i salje u ECM ) i tako se superiorno pokazao tih godina osim motora koji je kaskao za konkurencijom , imali smo tada i S modele od Audija , nisu mogli kao Volvo ,
cao