Gdje kupiti damping materijal?

Gdje kupiti damping materijal?

Član
Uglavnom bilo je potrebno prigušiti zvuk auspuha, kupljene su ove crne ploce u GeoSpektru, dosta su teške, nisam se vozio u autu da bih rekao iz prve ruke, al rečeno mi je da je "osrednje" umanjilo buku...O ovome je riječ :D
 
Član
Jel našo netko neku shemu za damping? trebalo bi mi par ploča
Silent coat, STP ,ground zero tako neki jeftiniji
 
Član
ja sam stavljao taj sa ebay-amazon, što imaju kockice po njemu, i mogu reći da je dobar, umrtvio je lim, radio sam gepek sa njime, i velika je razlika prije i poslije.
 
Član
To silent coat? ja ću si naručit iz slovenije 120 km 2 kvadrata, nije neka cijena al bože moj izgleda da raja slabo koristi.
Zlaja koji motor imaš u autu?
 
Član
Ma pitam samo radi zvuka auspuha jer meni bruji pa ću malo dampirat nebi li se situacija popravila. kolko te izašao taj materijal može libk?
 
Član
Odlučio sam da se navodežem na ovu temu.

I mene zanima gdje mogu kupiti prikladne materijale za zvučnu izolaciju u vozilu. Zanimaju me dvije vrste materijala - protu vibracioni butili za limove, kao i "spužve" za ukidanje vanjske buke.

Za sada sam našao samo ove MIPA FS 5 protu vibracione ploče u Geospektru u Mostaru, ali proizvođač ne navodi jesu li butilske, bitumenske ili nešta treće.

Također sam našao proizvode od Wurtha u Hadžićima. Imaju dva protuvibraciona proizvoda za vozila, obadva bitumenska. Imaju i spužvaste ploće za izolaciju buke u vozilima, ali su poskupe (oko 40 km za pola m2).

Osim ovoga, nisam naštao ništa drugo u BiH.

P.S.:
Jedan auto lakirer mi je rekao da je njegov rođak "nafilovao" kombije kojima vozaju arapske turiste običnim spužvastim prostirkama za plažu (ispod ćilima, u vrata, itd.). To je nakupovao u Bingu za džaba cijenu. Ovo mu je poslužilo za izolaciju buke izvana, dakle umjesto "profi" spužvastih ploča. Kaže da je buka manja, samo naravno ne zna se koliko u odnosu na profi materijale.

Vidio sam te prostirke za plažu u Bingu i koštaju oko 11 KM za 1,8 m2. Piše da s vodonepropusne, za visoke temperature, s jedne strane imaju gumiranu presvlaku (da ih plažni šljunak ne drlja) a s druge strane su čak "bobičaste" kao profi zvučno izolacione spužve u audio produkcijskim studijima!
Šta mislite o ovom rješenju?
 
Član
Traži azmafon, najbolja zvučna izolacija za malo para. Kod nas slabije zastupljena ali ako se potrudiš vjerujem da ćeš je nać. U Srbiji je bez problema možeš kupit
 
Član
Hvala na odgovoru.
Azmafon je izgleda presovani pamučni otpad, nešta slično kao rundave vojničke deke:

Vrlo sličan materijal mi je fabrički ugrađen ispod tepiha u vozilu. Kao zvučni izolator nije loš, međutim osnovni nedostatak je što izuzetno dobro upija vlagu, i ako se slučajno pokvasi, teško se isušuje. Nije za automobilsku primjenu. Upravo zbog toga ću izbaciti fabrički pamučni otpad iz auta. Jedini razlog što ga je proizvođač ugradio je to što je to najjeftinija moguća izvedba.


Nekad je Caraudio u Sarajevu prodavao STP-ove butilske ploče, ali ne više. Da li neko zna gdje ih se može nabaviti u BiH?

Da li neko ima iskustvo sa Armaflex zvučno izolacionim spužvama koje se pretežno koriste u vodo i HVAC sistemima?

Da li se ima igdje kupiti Ground Zero materijala u BiH?
 
Član

Dva sloja STP-a i 13 mm armaflex spužva

Nenzam zašto bi unutar auta vadio Azmafon ako ti auto ne pušta vodu. A tamo gdje je voda kao u vratima samo je ubaciš u najlon
Azmafon je oko 1.5 bolji izolator od spužva poput armaflexa
 
Top