Odlučio sam da se navodežem na ovu temu.
I mene zanima gdje mogu kupiti prikladne materijale za zvučnu izolaciju u vozilu. Zanimaju me dvije vrste materijala - protu vibracioni butili za limove, kao i "spužve" za ukidanje vanjske buke.
Za sada sam našao samo ove MIPA FS 5 protu vibracione ploče u Geospektru u Mostaru, ali proizvođač ne navodi jesu li butilske, bitumenske ili nešta treće.
Također sam našao proizvode od Wurtha u Hadžićima. Imaju dva protuvibraciona proizvoda za vozila, obadva bitumenska. Imaju i spužvaste ploće za izolaciju buke u vozilima, ali su poskupe (oko 40 km za pola m2).
Osim ovoga, nisam naštao ništa drugo u BiH.
P.S.:
Jedan auto lakirer mi je rekao da je njegov rođak "nafilovao" kombije kojima vozaju arapske turiste običnim spužvastim prostirkama za plažu (ispod ćilima, u vrata, itd.). To je nakupovao u Bingu za džaba cijenu. Ovo mu je poslužilo za izolaciju buke izvana, dakle umjesto "profi" spužvastih ploča. Kaže da je buka manja, samo naravno ne zna se koliko u odnosu na profi materijale.
Vidio sam te prostirke za plažu u Bingu i koštaju oko 11 KM za 1,8 m2. Piše da s vodonepropusne, za visoke temperature, s jedne strane imaju gumiranu presvlaku (da ih plažni šljunak ne drlja) a s druge strane su čak "bobičaste" kao profi zvučno izolacione spužve u audio produkcijskim studijima!
Šta mislite o ovom rješenju?