GTI FAN je napisao(la):
Mozes li nam malo vise reci o toj 800 km dugoj trci elektromobila,pravila i to.Neznam za ovaj novi bolid ali kocka ti je zvijer i svaka ti cast na inovaciji i znanju iako sam ljubitelj brundanja SUI motora imam simpatije prema ovome jer sam jos kao klinac vadio elektromotore iz kasetofona u kuci i pravio male elektromobile i brodice pa sam nailazio na razne probleme
a ti pravis velike,ostvarujes moj djecacki san
Ne mogu puno toga reći. Sve što mogu/smijem/želim je slijedeće (što je, uostalom, i dostupno na našoj web stranici):
Hrvatski električni auto u borbi za naslov rally prvaka
Mate Rimac pobjeđivao je na brojnim utrkama u Hrvatskoj, a sada se sa svojim Rimac Automobili e-M3 natječe sa svijetskim rally vozačima. Od 1. – 6. Kolovoza borit će se za pobjedu na rally-u e-miglia. Prije 101 godinu krenule su rally utrke s benzinskim automobilima, a danas e-miglia klasični rally spaja s tehnologijom budućnosti, vozilima na struju. Kroz Njemačku, Austriju, Italiju, Švicarsku, na 800km staze kroz Alpe testirat će se izdržljivost 32 električna vozila.
Ove godine i Hrvatska ima priliku pokazati kako zna napraviti elektro auto koji se može nositi sa velikim svijetskim proizvođačima. Rimac Automobili e-M3 baziran je na karoseriji BMW-a, ali svi djelovi i sam pogon su potpuno izmjenjeni i nastali u vlastitoj proizvodnji. Kako je za ovu utrku potrebno homologirano i registrirano vozilo Mate je godinu dana u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Centrom za vozila Hrvatske radio na tome da auto zadovolji sve europske norme. I tako je e-M3 postao prvi automobil (M1 kategorije) koji je službeno dobio hrvatski VIN broj od organizacije SAE (Society of Automotive Engineers) u Washingtonu. Time je dobio i status automobila proizvedenog u Hrvatskoj.
Manuel Atzler, glavni organizator e-miglie, komentirao je: „Najznačajnije je to što je vaše elektro vozilo najsnažnije od svih u konkurenciji. Zemlja bez automobilske industrije ima najsnažniji auto na jednom od najpopularnijih evenata e-mobilnosti.“
Iako mu je samo 23 godine Mate je pokrenuo svoju tvrtku Rimac Automobili d.o.o. Oduvijek je želio proizvoditi automobile, ali kaže: „Ključan trenutak bio je kada sam shvatio da se u BMW-u nalaze samo djelovi koje smo proizveli samostalno, tada sam znao vrijeme je da krenemo proizvoditi vlastiti auto iz nule.“ Tako je krenulo stvaranje Concept_One-a. Projekt super sportskog električnog automobila još drže u tajnosti, a predstavljanje će uslijediti uskoro na Frankfurt auto show-u.