Član
Procitaj sta je kolega RS TURBO napisao pa mi daj svoje misljenje u vezi toga, i da druze, ja necu prerpavljati ni katalizator ni nista prije njega mislio sam ove grane stavljati odma posle njega, msm sa moje 1 grane napravio bi racvu na lijevu i desnu stranu i stavio ovaj srednji mali lonac od W8 i zadnje lonce od W8 a kat i izduvna grana do kata ostaje moja.
Kako pise u prvom postu ja ostajem pri tome Ako imas katalizator i jos lonce prije zadnjeg lonca, mislim da promjena zadnjeg nece uticati znacajno na performanse, bar ako nije rijec o loncu manjeg protoka. Sad ako mijenjas i prvi lonac nakon katalizatora, onda mozes ocekivati svasta. Za ovo sto RS pise ja nisam nigdje nasao neki dokaz koji bi to potvrdio, vecina ovih testova na netu auto nema zamjenjen samo zadnji lonac nego obicno kompletan sistem auspuha pa cak i drugi usis, a poznato je da promjena usisa itekako hoce zbuniti ECU (ne kazem da on nije upravu, ali ja ne vjerujem u to jer nisam vidio dokaze toga crno na bijelo). Svaka komponenta tvornickog auspuha je testirana i proracunata za neki auto, ali opet, prvi lonci najvise uticu na same performanse, jer oni najvise uticu na brzinu protoka zraka iz motora. Zamisli da kroz auspuh ide voda, ako je prvi lonac najuzi, on ce odrediti protok kroz kompletan sistem cijevi, ono nakon toga je manje bitno. Naravno ako je zadnji lonac jos uzi, onda ce on postati ogranicavajuci faktor protoka, onda jeste bitan. Ali ako stavljas protocniji lonac iza, onda nema bojazni od toga. Naravno najbolje bi bilo imati dyno i to provjeriti u praksi, ali ko to moze...