damko je napisao(la):
Mirso.......vozio si Leona nista mu nije bilo..presao toliko km.....zasto ce biti sta i ovom autu...ti znas sa autom kako i sta tako da
samo kvalitetan tuner i dokazan i to je to....a mozes ko neki ove mape od 50eur pa zivit citav vozni zivot u strahu hoce li biti sta autu ako ga stisnem il nece.
taj tvoj motor ima prostora izgleda pofino i na turbu i na mjenjacu tako da to sto se nudi nije nista iznenadjujuce...
Sve si u pravu druže, samo što je Insignia skroz drugačije auto i težinom, konstrukcijom, motorom, sve...Leon je bio TDI, PD motor koji je mogao svašta izdržat. Druga stvar, snaga na Leona je bila dignuta za 35% u odnosu na stock, dok bi sad taj skok trebao da iznosi 46%. Ovo je common rail motor s kojim nemam puno iskustva u biti kolike su mu granice, šta može, šta ne može izdržat. Meni je TDI bio svetinja i kad sam čuo da ga više neće koristit, to mi je bilo baš :icon_mad:
Samo znam da je Insignia strahota teško auto, 11,5 sekundi do 100 kmh, pa ti sad procijeni kakav mu chip treba
dellas je napisao(la):
Jednostavno auto fabricki ima dosta prostora za chip, tj sto kaze aservis veliku rezervu. Jer je konstrukcijski isti motor kao mjet od 165ks. I nije ovih 50% povecanja snage iznemadjujuce, pogledajte novi polo 1.6tdi cr i sve ce vam biti jasno, sa 75ks jednostavnim chipom na 130, skoro duplo! A ovi “jaci“ motori u tom polu na kraju dobiju isto, znaci sve isti motori samo druga mapa i mozda po neka sitnica tipa dizne i sl.
Ovo sam i ja isto pomislio, znam da na nekim autima se fabrički ostavi jako puno prostora i male su razlike izmedju pojedinih modela (kad je chip u pitanju, neki dobiju dosta više pa skoro na isto dodju). Takav slučaj je bio kod Leona 2.0 TDI i Leona FR TDI, prvi 140 ks, drugi 170 ks, al zbog FR-ve startne opterećenosti motora i DPF-a, poslije chipa su skoro egal bili.