BMW E30 325ix

BMW E30 325ix

Član
Koliko sam upoznat svi oni su radili na super eta 2.7 bloku sa Schrick radilicom, modificiranim klipovima i klipnjacama te 325i glavom sa specijalno napravljenim usisom, pletenim ispusnim granama, modificiranim motronic kompom koji dobija aftermarket oznaku i poigrava se sa strujom i sekvencijalnim mapama ubrizgavanja, te prerađenim usisima sa m30 te većim tijelom gasa također sa m30 doduše prerađenim. To dođe skuplja pita od tepsije.
Kod nas se kupuju eta 90kw i 325i 125kw motori (ja to ne mogu radi prednjih komponenti pogona bez ozbiljnije prerade kartera, uljne pumpe, šipke ulja i još par detalja jer motori za 325i i 325ix nisu isti - x paše u i ali i ne paše u x). Uzima se blok od ete, montira se glava od 325i zajedno sa injektorima, strujom i polira se usisna grana. Navodno bi rezultat trebao biti extra 30ks i motor predviđen za ugradnju turba jer koliko sam shvatio tokom ove prerade obara se kompresija. Ali opet dvi mašine bez 1100 ovdje je nemoguće kupit, treba uradit usisnu, plus sve to znat sklopit i razklopit bez da se zajebe motor, izmjena remenja, ulja, filtera, dobar električar i netko da ušteluje fino mapu ubrizgavanja. Znači uz maksimalnu uštedu da dosta znaš uradit sam ispod 1500-1600 ne ide. I da uspiješ prodat svoj stari motor za 500 opet je to milja minimalac a dobit i nije ogromna jer nitko ne garantira da će se motor moći fino naštelovat pa da sve to proradi sa teoretski mogućih 200 konjića. Dosta sam na bimmerforums čitao o ljudima koji su zapravo tvrdili da nakon čitavog posla motor slabije vuče od 325i a toliko se novca uloži. To ti je ona evo neznam, nisam pametan.
Ionako bih volio samo malo živnuti motor za bolji odaziv na gas. A već za ove pare ovih prerada na 327i, više se isplati uzet 2.5 vanos 24v i ubacit. Tada je snaga garantirana a i dosta je manje posla i dosta jeftinije se riješi.
 
Član
to zadnje sto si rekao ti je najbolje rjesenje,kolega s foruma buldog ubacio 24v znaci ludnica,provjereno....
 
Član
Imam priku koji me nagovara na chip na bmw-u koji navodno pomice redline na 7200rpm a radi se o ac schnitzer cipu na ebayu koji sa dostavom kosta cirka 50ak maraka. Sada razmisljam o gljivi plus cipu ali nisam siguran da bi dobio osjetna poboljsanja u snazi i ubrzanju iako cip obecava 19 dodatnih konjica i 24nm momenta plus protocniji kn filter. Hmmmm, u nedoumici sam jer je dosta jeftina modifikacija, sve mogu uradit sam a ne bih volio bezveze bacit 170KM na glupost da mi jedva primjetno poboljsa odaziv na gas. Da li itko ima iskustva sa ovim cipovima na atmosfercima cijenio bih iskustva
http://m.ebay.com/itm/251846799964
Vezano za chip za 12v motore obrati se Sukiju, na piku profil Suki, on je uzimao chip za svog, sad vec bivseg bmwa, znaci provjeren chip, a mislim da jos uvijek radi narudzbe. Ne vjerujem da je bas 50km kod njega, ali ni taj od 50km vjerujem da nista ne radi. A sto se tice zamjene ili prerade motora, moje skromno misljenje, koje inace zaljebljenici u kockice ne uvazavaju, ja bi uvijek odabrao zamjenu motora sa M5* 24v bilo koji :) Skroz drugo auto na odzivu gasa, u obrtajima, ludnica ziva.
 
Član
Ma daleko od toga da bi ja sada tu pravio neke izmjene motora, ova prica se razvila od price o savjetu u vezi cipova
Osobno kad bi se swap radio radi boljih performansi preferirao bi vanos jer je daleko jednostavnije, jeftinije i bezbolnije, iako sam veliki fan m20b25 motora. Jebi ga kad sam nostalgicar i volim taj old school smek. Ja sumnjam da bi swap na x-u bio bezbolan cak i u slucaju standardnog m20 motora. Ali ionako ne gonjam sada neku brzinu i znatna pojacavanja masine, vise bi volio malo bolji odaziv na gas pa sam kontao da bi modifikacije na filteru zraka i elektronici mogli biti pravilan put ka tome cilju. Ali evo ispostavlja se da su ljudi imali losih iskustava sa tim cipovima...
 
Član
Evo i jedan update bez slike jer nisam sam radio ovaj pothvat. Auto je nakon remonta mjenjača opet na cesti i mogu toplo preporučiti svima tim koji je radio na njemu. Naime Remont mjenjača je rađen kod starog i sada sam se i sam uvjerio odličnog majstora Hame iz Mostara (radi ako se ne varam na Mazoljicama). Njegov broj je 062-292-550 i opet ponavljam ima sve moje preporuke a nije ni preskup iako mu je nadimak Skupoća :woot:
I kažem sebi hajde kad sam već skinuo mjenjač da promjenim ulja u diferencijalima i reduktoru kad će već i mjenjač dobiti novo mazivo pa sam i to završio. Set kvačila pregledan i izgleda sasvim uredno a tako i radi. Sve u svemu prezadovoljan sam učinjenim i sve me to došlo 340KM okruglo. I što je najvažnije nekako mi se smanjila "buka" koja je dolazila od reduktora i mjenjača :happy:
 
Član
E sada evo i jedan video update snimljen danas na jednoj uskoj i ekstremno lošoj cesti. Dužina relacije je 3.4km po satu od trenutka kada počinje ubrzanje do stajanja. Malo sam se suzdržavao na krivinama da mi ne bi netko izletio jer se ovom cestom vozi dosta brzo uzevši u obzir uvjete a sa jedne strane je pruga dok je sa druge korito Neretve. Uglavnom sada se može vidjeti kako sve funkcionira i donekle zvuči (otvoreni prozori pa ima dosta buke od vjetra). Instalirao sam neku aplikaciju za koju sumnjam da je ekstremno točna i mjeri ubrzanja i prosječne brzine pa mi je na prosjek od 3 probe ispalo 9.2sec 0-100 ubrzanje sa obnovljenim mjenjačem a za ovu relaciju i prosječna brzina od 87.33kmh. Uglavnom evo videa:
 
Član
Hahaha reduktor je cudo (dok radi) iako meni vise lici na kompresor nego na turbo. Dosta bolje vuce iako je recimo 0-100 citav sekund sporije nego kad je bio nov, dok je 80-120 u 3. i 402m malo brze sudeci po zeperfs stranici.
Al za*ebi to, danas sam se po ovoj kisi izmeracio, ovo mi je dobro trebalo. Blizzak gume su cudo sto se tice gripa, al namuci ih ix. Uzbrdica i pun gas iz 3 u 2, podje okretat sve tockove ko mahnit
Krivine sada gledam nekim sasvim drugim ocima, a kruzni tokovi su cudo. Kao malo djete sa novom igrackom, nije mi se dalo izaci iz nje danas. Tesko izgubi grip i reduktor i differencijali odlicno rade al kad ga izgubi to podje vrtit na sve 4 gume, imas osjecaj da ce sve otic u 3 lijepe materine
Zadnja vuca je zabavna, al ovo na mokrom je sasvim druga dimenzija zabave
 
Član
Nisam odavno pisao a dosta toga se radilo. Nije se lako vratiti u studentske vode, pogotovo kada radis magistarski, slabo se nadje vremena za sve.
Uglavnom ovih sam dana odradio nove kocnice nazad jer su mi se plocice sasule od onih go*ana sto sam ljetos nabacio je*em ti tursku robu. Sada smo isli sa skopljom verzijom i nadam se da ce ljepilo potrajati dulje od 2 mjeseca. Usput sam nasuo permant, rastavio i ocistio kompletnu usisnu granu ukljucujuci maf senzor/klapnu zraka, filter zraka, cok, tijelo gasa i usisnu granu. Sada sve sija kao novo a odaziv na gas se dosta popravio. Prezadovoljan, iako imam neki osjecaj da bi vjerojatno trebao obnovit dizne, cistit ili naci druge nove.
Iskreno dosta sam se ulijenio kako ovaj sat pobjeze nazad, rano se smraci a radionica puna nema se covjek gdje okrenit.
Uglavnom evo i jedna slika nasa dva bmw-a
6ac737de204d8ad00393ce4bf94a424f.jpg
[/IMG]
 
Top