Vozio si nekoliko godina na moju mapu koja ne valja i ne knocka i nisi pokvario motor,da bi na svoju odmah unistio za 5 min i govoris da moja mapa nije valjala ???
Ja sto sam tebi rekao da postavis paljenje ti ocito si nesto pogesno uradio jer ima mnogo faktora koji mogu da paljenje koje ti mislis da je +15 stepeni pretvore u + 40 stepeni u realnosti.Ako si pogresno uradio podesavanje senzora radilice,ako je u kompenzacija bila vrijednost u +,ako je citac pogresan...
Takodje mogao si da napravis problem jer si imao presiromasnu smijesu,preveliki IAT,los injection angle,los dwell time i naravno lose gorivo,kada se vec pravis da sve znas trebao bi da znas da ispravno paljenje zavisi od milion stvari a ako sam ti rekao da postavis te stepene to je bilo sigurno receno za odredjeni pritisak turba i odredjeni AFR,koliko si ti od toga odstupio to je pitanje ???
A kada vec ovako pises,zasto ne kazes da si imao slusalice(koliko se ja sjecam) svoje i da si gledao svjecice i da si tvrdio da motor nije knocka i da je kvar zbog necega drugoga.
Kad malo prodje vremena opet ces skontati da sam ja bio u pravu,jer prekasno paljenje na turbo motoru mnogo oduzima snagu i kad odvezes motor na dyno vidjeces i sam da se sve moze peglati samo na paljenju,motor je najjaci na granici paljena prek knockom ako je to daleko iza toga nema snage a da motor knocka to je lako izvodljivo ako nesto zakaze ili nije dobro podeseno.
Joj Srdjane, fakat nema potrebe da trosis vrijeme i ides sa tom pricom kako je meni nesto bilo neispravno ili kako ja nesto nisam dobro napravio...
Mislim, izlizala su se ta obrazlozenja a i vrijedjas mi inteligenciju, bespotrebno. Ne pricas sa potpunim laikom, ne zaboravi to. Ja sam ti jos kad smo se upoznali rekao da mi mapiranje nije nepoznanica a jedini razlog sto se ne bavim sa tim profesionalno je sto necu da se bakcem sa nasim ljudima a necu ni da fuserim. Ako cu raditi, onda cu raditi kao sebi a tu onda nema ekonomske racunice, outputi su veci nego inputi... Naravno, ja sam trenutno obicni amater koji se uci na sebi a ti si opet profesionalac i uopste ne pokusavam da se stavim iznad tebe naprotiv, to ne mogu i da hocu...
Ne trebas mi objasnjavat kako se SA elektronika "poravnava" sa motorom. Naravno da sam prije svega sva ta poravnavanja napravio, sve dodatno potvrdio, pocevsi od ugla na radilici do dwell-a, trajanja varnice, ugla ubrizgavanja... Podesio sam cak i "spark latency" (sto malo ljudi realno stima jer su odstupanja minimalna) odnosno kasnjenje koje nastaje izmedju ocitanja signala sa radilice, obrade istog u ECU i slanja povratnog signala paljenja nazad prema motoru. Vjerovatno znas da zbog tog latency-ja moze doci do retardiranja paljenja oko 2-3 stepena u visokim obrtajima...
E pa i to sam pogodio i nastimao u 100-ti dio milisekunde tako da mi je paljenje bilo i jeste uvijek "spot-on" i na 7000 Rpm...
Otisao sam toliko daleko da sam pored softverske korekcije latencyja, uradio i modifikaciju hardvera same SA elektronike i za oko 3 puta ubrzao njeno opto kolo (koje je zaduzeno za procesiranje signala sa radilice) u odnosu na ono kako dodje fabricki, sve to ispratio osciloskopom, samim softverskim logiranjem koje mi elektronika podrzava... Sa tom modifikacijom sada mogu vrtiti 25 000 Rpm bez trunke rizika za gubitak sinhronizacije sa signalom sa radilice....
Za tvoj info, pritisak turba je cak bio SMANJEN u odnosu na koji je bio na tvojoj mapi (za svaki slucaj), gorivo isto kao i kod tebe na remapu, a AFR extra obogacen (10,5-11 AFR na punom boostu) i naravno, WB sonda kalibrisana prije svega...
Djaba pokusavas da stvoris predstavu kako ja u stvari ne znam sta radim, pravim se pametan i fulam banalne stvari sam... Ja banalne stvari ne fulam, znas me kakav sam i znas koliko paznje posvecujem detaljima. Na kraju, ne zaboravi da si i moje auto uspio mapirati zahvaljujuci upravo meni, koji sam skontao kako modifikovati fabricku elektroniku i uvalit joj novi - adekvatan senzor za boost. Sjecas se svih dijagrama koje sam ti pokazao da ti dokazem da moze i 250 KPa senzor da se uvali u ABF elektroniku jer ti i nisi bio bas siguran....
Jesam, imao sam slusalice i rekao sam ti da motor knocka kad turbo tek odvali a ti kazes : ne brini, to je normalno u tim obrtajima... E pa nije normalno i pokazalo se na kraju i u praxi.
Na tvojoj mapi sam vozio 3 godine samo zato sto mi je ECU imao knock zastitu pa je stalno vracao paljenje i skidao sa vrijednosti koju si ti postavio u mapi...
Ti si mozda nakucao npr 25 stepeni ali u stvarnosti, motor je radio na dosta manje jer je ECU to skidao na nizi ugao dok motor nebi prestao knockat. Zato sam i u voznjama imao drasticne varijacije snage, nekad ide a nekad ne. Sve zavisno od uslova i da li se pojavio knock ili ne... Zato sam ti ranije napisao da sam i to potvrdio upravo na tvojoj mapi a tako sto sam disablea-o fabricku knock zastitu i sve zalogirao...
Bez knock zastite, motor je na tvojoj mapi lupao kao lud... Sjeti se malo i mog dyno plota gdje si imao onaj nagli "dip" na 4500 Rpm. Sta mislis sta li ga je moglo uzrokovati ? Ja sam znao da to nije ok ali vec si me doveo do te faze da mi je postalo svejedno i htio sam samo da zavrsim i odvucem svoje auto nazad kuci
I dodatna potvrda mi je takodjer covjek iz UK po cijem motoru sam ja slagao svoj motor i koji takodjer vozi na SA elektronici. Uglovi paljenja do kojih sam ja dosao onako na cesti se apsolutno poklapaju sa njegovim uglovima paljenja koje je on dobio na dyno-u. Covjek inace razvija 270 ks na 0,9 bar-a sa potpuno identicnim setupom kao i ja i mapirali su ga profesionalci
Trebam li jos pominjati da si mi na posljednjem remapu zajebao i ler i da je auto samo od sebe turiralo u mjestu tako da sam na kraju morao u potpunosti ukinuti ler lauf ventil ??? I to nisi mogao popraviti i ostavio si kako jeste. O hladnim i vrucim startovima da i ne pricam. Vruc je palio samo na guranje a hladan tek nakon 4-5 pokusaja....
Na kraju, rekao sam ti da ne krivim tebe za crkavanje motora. Kriv sam ja jer sam previse zurio sa mapiranjem (da stignem na SR Sarajevo) a tebi previse slijepo vjerovao i to sam na kraju platio motorom... Ja sam ipak amater i neko ko se ovim bavi iz hobija a tebe sam smatrao za profesionalca, vec si radio na mom autu, tako da si mi bio logicna adresa za savjet
I procitaj malo o tumacenju svjecica, pre-ignitionu i kako se manifestuje... Nije sramota citati, niko od nas se nije rodio pametan i da sve zna
I pusti se mene, razlog sto sam napisao i prvi post su 2 covjeka koja sam ti poslao i kojima si sfuserio auta. Ja bi ti predlozio da im se duboko izvines prvom prilikom kad ih vidis uzivo... Ja sam im se vec 100 puta izvinio i izvinjavam im se i dan danas sto sam ih poslao kod tebe.
Reklamaciju im ne mozes ponuditi jer tim ljudima vise ne pada na pamet da ista imaju sa tobom
Mozes reci da sam ja poludio pa mi sve smeta ali ako pored mene imas jos 2 covjeka (bar koje ja znam) da su se razocarali u tvoju uslugu, onda fakat trebas malo da razmislis o svom radu...
Toliko od mene a edukaciju o mapiranju, predavanje i ostalo ostavi za nekoga kome to fakat treba
Ja imam knjigu a imam i sebe da na sebi isprobam ako naletim na nesto sto ne znam