zamjena ulja u mjenjacu - DA ili NE?

zamjena ulja u mjenjacu - DA ili NE?

kad se vec govori o zamjeni ulja, da upitam ima li neko strucan da zna zasigurno sta smijem nasuti u mjenajjac automatik BMW e46, koju marku i to ?
sada auto salta savrseno, hladan salta kao i vruc bez problema , ali vidio sam dvije e46-ice sa automaticima koje su nakon zamjene ulja u servisu saltale katastrofalno dok se ne ugrije motor (a prije zamjene - sa starim uljem radilo odlicno).. i tako da me strah kupiiti bilo gdje ulje bez zasigurne preporuke.
ako neko zna nekoga da mi moze preporuciti, za savjet, ili sto , bio bih zahvalan.
 
Član
kad se vec govori o zamjeni ulja, da upitam ima li neko strucan da zna zasigurno sta smijem nasuti u mjenajjac automatik BMW e46, koju marku i to ?
sada auto salta savrseno, hladan salta kao i vruc bez problema , ali vidio sam dvije e46-ice sa automaticima koje su nakon zamjene ulja u servisu saltale katastrofalno dok se ne ugrije motor (a prije zamjene - sa starim uljem radilo odlicno).. i tako da me strah kupiiti bilo gdje ulje bez zasigurne preporuke.
ako neko zna nekoga da mi moze preporuciti, za savjet, ili sto , bio bih zahvalan.
Saltale su lose posle zamijene iz razloga sto nije nasuto odgovarajuce ulje...Kao i kod motornih tako i kod ovih ulja imas multigradna, monogradna, kao i razlicite gradacije od nekih 75W pa na vise, kod hipoidnih ulja idu obicno te oznake i kvalitetni nivoi su oznaceni oznakama obicno API GL-5 i dr.oznakama obicno proizvodjaca npr. ZF TE-M...kod ulja za automatsku transmisiju su uglavnom DX oznake odn. kvaliteti nivoa po Dexron-u ili opet po proizvodjacevim oznakama...zavisno od klimatskih i ostalih uslova, fabrika preporucuje odgovarajuce, i samo i iskljucivo to je mjerodavno. Obzirom da ja jos nikad nisam upoznao automehanicara "skolovanog" a od njih nekoliko stotina koliko ih poznajem vidjeo sam da njih nekoliko (na prste nabrojati) koji barataju specifkacijama i znaju o tome, a kod nas se zamjene ulja veoma rijetko vrse i uglavnom se to "ofrlje" kupuje i ugradjuje, iz navedenog mozes i ti i ostali zakljuciti. Moja preporuka, katalog negdje ili internet i tacno i striktno po modelu nadji preporuku proizvodjaca i to moras ugraditi ukoliko zelis da budes bez problema. Da napomenem NIJE POTREBNO PROIZVOD KOJI JE PROIZVODjAC NAVEO UPOTREBITI, nego proizvod sa navedenim specifikacijama, odn. BMW je za tvoj auto mozda preporucio Mobilov proizvod (jer je Mobil to platio masno), ali ti ne moras njega nego bilo koji drugi koji ispunjava konkretno te zahtijeve, jer po tome se gleda i moraju biti navedeni, a da bi neko preporucio tebi pravi izbor, model koji si naveo nije dovoljno informacija ni priblizno. To da tesko saltaju dok se ne ugriju, sto si rekao vec gore, je ocigledan primjer da neko nije napravio dobar izbor gradacije (gustine-viskoziteta da se tako izrazim) a takodje vrlo vjerovatno ni vrste ulja, tj. sintetika, polusintetika, mineralno, jer ulje u tom mjenjacu da je dobro izbrano, moralo bi da podnosi i hladne i tople uslove barem priblizno, ako ne isto. Velike su mogucnosti za gresku kod izbora ovih ulja, a opet malo se o tome zna, zato se cesto greske i desavaju, jer i ja sam se uvjerio da na trzistu je zadnjih 2-3 godine porasla ponuda ovih ulja, a pri tome kupci ne znaju ni sta znaci API GL-5 npr. sto je standard ili bar pozeljno, a po istoj cijeni se prodaji i ulje API GL-1, jer drzava nema kontrole uvoza, i desava se onda da ce kupac zbog par pfeninga posegnuti za jeftinijim proizvodom, na kome je sitnim slovima napisano da je API GL-1 ili neki nizi uopsteno, i posle se pita zasto mu je stradao mjenjac a novo ulje je nasuo npr. prije par mjeseci itd. koga to zanima neka malo progugla i sazna npr. sta znace ove oznake. Nazalost ne bih puno da pametujem, sto bi sad mnogi rekli, ali u svakom poslu treba biti strucan, i poznavati materiju ili ako neces sam da se u to upustis i da ucis, napravi pravi izbor autoservisera i auto kuce da bi mirno spavao, ali sad je internet lako dostupan svima pa se moze i tako ako nista drugo, bar doci do prave informacije, naravno opet treba vremena i volje za tim.
 
Poslednja izmena:
Član
Pozdrav drustvo
Novi sam na forumu, pa ako moze da mi pomognete.
Imam Golf 5 1.9 77kW (2004), i presao je 280.000km, isao sam u Brcko Gas na servis i pitam servisera na koliko se kilometara mijenja ulje u mjenjacu a on mi kaze da za taj mjenjac proizvodjac nije predvidio zamjenu ulja, tj. da nema potrebe mijenjat ulje
Ako moze vas savjet u vezi toga, sta da radim

Ja sam mijenjao na 130 000 km i ispušteno ulje je izgledalo kao da je iz dizel motora nakon predjenih 15 000 km , pa ti sam zaključi da li treba mijenjati .

Tebi ide 75W80 , GL-5 . Trebalo bi biti dovoljno 2l . Kupiš bilo koje samo da je gradacija 75W80 i da piše da ispunjava GL-5 .
 
Član
Od kada sam kupio auto malo teze mi ubacuje u prvu brzinu(kada se kvacilo drzi 3-4 sekunde ide mjenjac bez problema),i vlasnik prije mene mi kaze njemu u nekom servisu rekli da ce se taj problem najvjerovatnije rijesit zamjenom ulja,on je kupio ulje ali nije imao kada da zamjeni pa ga je dao meni.
Nakon par dana odem u brcko gas i oni mi kazu ulje ni slucajno mjenjant to se nikada ne mjenja.
I ajde ja ih i poslusam ne zamjenim
I sada s kim god pricam svi kazu prvo mjenjaj ulje.
Jos mi se cuje mjenjac kada idem autoputem u 6 brzini izmedju 2-3000obr i pustim gas da on sam od sebe usporava,cuje mi se kao da malo zvizdi.
U pitanju je audi a6 4f 2.7tdi
I ovo sam ulje dobio od bivseg vlasnika,
Odgovara li ili ne?
 

Prilozi

  • image.jpeg
    image.jpeg
    1,5 MB · Pregleda: 36
Član
Pozdrav ljudi, imam i ja neku dilemu oko mjenjača.
Sad ovo kako su bili malo veći minusi počeo me mjenjač zafrkavat. U vožnji mi samo izleti iz brzine i ne mogu nikako da ga vratim ponovo u brzinu dok ne stanem i malo sačekam i nekako se dozove. Pretpostavljam da je to zbog hladnoće ili šta već, na samom mjenjaču nisam osjetio ništa čudno, kad šalta, šalta kao i uvijek nema razlike.
Kažu mi da bi možda najbolje bilo zamjeniti ulje u mjenjaču, da bi moglo do toga biti.
Auto je opel astra g, prešlo 194000 i koliko znam nikad nije mjenjano ulje...
 
Član
Auto je opel astra g, prešlo 194000 i koliko znam nikad nije mjenjano ulje...

Ima veze hladnoca, naravno.. Niske temperature, poveca se viskoznost ulja, itd. Sve to stoji, ali kako se nisi nikad zapitao da nije mozda do tebe? Nije da ti pametujem, ali do sad si vec trebao barem 3 puta promijeniti ulje u mjenjacu.
 
Član
A eto izgleda da jesam trebao ali mnogi su govorili da ne treba i šta sve ne pa i nisam, a uvijek se mjenjač normalno ponašao...
Gdje bi u sarajevu mogao odvući auto da mi zamjeni to ulje?
 
Član
ne mora nužno biti do ulja, jel ti ispada samo u određenoj brzini ili svakoj, moze biti do poluga, korpe, mjenjaca, nosaca, ako ispada iz određene brzine, male su šanse da je do ulja, biće sve gore i gore i na kraju će mjenjač morati na reparaciju...

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk
 
Član
U skoro svakoj, u prvoj, drugoj, trećoj mislim i četvrtoj...
Tek kad se auto dobro ugrije onda ništa, sve normalno fercera. Danas ga vozio, prvih deset minuta dva puta izbacio, i onda se ugrijao i nije više nikako...
 
Član
cudno, onda probaj zamjenuti ulje, stavi neko kvalitetnije, po specifikaciji, bitno da ne bude pregusto, 75w80 mislim da odgovara, nadam se da ćeš riješiti problem...

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk
 
Član
A i meni je bilo čudno kad sam vidio kako se ponaša, sutra odoh kod jednog majstora pa ću vidjeti šta ću uspjeti uraditi.
Hvala.
 
Da li je iko vidjeo gdje ima kupiti 70W ulja za mjenjac. Tako je propisano kod mene. Ja sam vidjao samo 75w po prodavnicama.
 
Top