Vozači odustaju od satelitske navigacije?

Vozači odustaju od satelitske navigacije?

Član
navigacija.jpg

Broj vozača koji prestaju da koriste satelitsku navigaciju i vraćaju se običnim kartama je u porastu. Obične karte koristi čak 81 odsto vozača, jer veruju da mogu pronaći pravi put bez upotrebe tehnologije kao što je satelitska navigacija.

Izveštaj kompanije Kia Motors kaže da 34 posto od 1.100 britanskih vozača priznaju da su se izgubili uprkos upotrebi satelitske navigacije. Neki vozači su rekli da su prestali koristiti satelitsku navigaciju jer više vole da slušaju muziku u miru.

Drugi razlog za nekorišćenje satelitske navigacije je pogrešno navođenje, frustracija i ometanje, piše Daily Mail.

- Vožnja na britanskim putevima u decembru je veliki izazov. Nismo iznenađeni što vozači prestaju koristiti satelitske navigacije i vraćaju se tradicionalnim kartama. Dok god su učesnici saobraćaja sigurni, nama ne smeta da neko od saputnika čita kartu dok vozač upravlja vozilom, rekao je Stiv Kitson iz kompanije Kia Motors.

Član
A i ljepše je kad si na karti, pa ono staneš otvoriš prozor pa pitaš raju, pa zalutaš malo... :icon_smile: :lol:

Član
edoze je napisao(la):
Franki je napisao(la):
A i ljepše je kad si na karti, pa ono staneš otvoriš prozor pa pitaš raju, pa zalutaš malo... :icon_smile: :lol:

bez zezancije,upravo to...daje neku car putovanju;)
daje car ako ne zuris i vidis kake trebe naravno dobre pa ih sta priupitas, malo se informises

Član
Daje car putovanju i to kad promasis slucajno izlaz na auto cesti pa odes jos 100 km u jednom smjeru i onda trazis kako se vratiti nazad na pravi put. Prava car, lijepo je bez navigacije kad nigdje ne zuris i imas vremena za prostudirati karte, al navigacija je inace super stvar, posebno recimo kad dodjes u veliki grad, tipa Pariza i ne znas ga. Izgubio bi se 16 puta bez navigacije, onako samo upises adresu i eto te najkracim putem do zeljene destinacije...

Član
VR6Boki je napisao(la):
Daje car putovanju i to kad promasis slucajno izlaz na auto cesti pa odes jos 100 km u jednom smjeru i onda trazis kako se vratiti nazad na pravi put. Prava car, lijepo je bez navigacije kad nigdje ne zuris i imas vremena za prostudirati karte, al navigacija je inace super stvar, posebno recimo kad dodjes u veliki grad, tipa Pariza i ne znas ga. Izgubio bi se 16 puta bez navigacije, onako samo upises adresu i eto te najkracim putem do zeljene destinacije...

ti cesce putujes po Parizu il po Bosni?
koga cu tamo pitat',ni jezik ne znam...
fulao si poentu mog posta...

Član
Za Bosnu mi i ne treba navigacija, jer i da promasim nesto okrenem se polukruzno na sred ceste i vratim nazad u vrh glave 10 km. Al kad idem negdje dalje u totalno nepoznato, veliki grad, brze autoceste sa 3-4 slicno oznacena izlaza a samo je jedan pravi, onda mi itekako treba navigacija da me odvede na pravi put. Zadnjih godina sam dosta putovao i po Eu, moglo bi se reci i vise nego po BiH i navigacija je super stvar. Jednom mi tako bez navigacije u Frankfurt otisli i hajde da krenemo kuci za Sarajevo, nadjemo nekako izlaz i znamo da nam treba autoput A3, jer smo njim i dosli. I ukljucimo se mi na autoput kad neko kaze, a kako znamo da idemo u pravom smjeru? I ono fakat, kako znas, dok nam naidje neka poznata tabla mozemo otici 150 km u jednom smjeru ak ne i vise. I mi nazad u Frankfurt i po kartama nesto i stani stani nekog pitaj gdje se ide. Izgubili smo tu jedno sat-sat ipo do ponovnog izlaska na autocestu...

Član
pa naravno da je korisna u razvijenim zemljama,meni za balkan ne treba,barem znam jezik...godinu dana sam vozao kombi za jednu firmu,putovao po Bosni,nisam nikad zalutao...iako sam vecinom cesta prvi put prolazio...

Član
navigacija mi netreba kad idem u neki grad, državu, mjesto... nisam matup hehe nego mi treba kad npr. trebam nać neki ured u splitu, zagrebu itd. u toj i toj ulici i tako to, kad se trebaš baš dovesti do pred vrata, e tad koristim navigaciu i imam samo riječi hvale jer ne samo što te dovede do pred vrata nego ti izabere najkraći put!

Član
NAvigacije je odlicna stvar, to bez pogovora, jos sad nove verzije koje se spremaju od 2013-e imat ce manju pogresku, spast ce sa 3 metra na 1 metar ;)

Problem nastupa na nedovoljno ucrtanim detaljima BiH gradova i cesta, cak ima i odstupanja velikih i za HR gradove i karte... prije 2 godine na tom-tom navigaciji i karti, umalo nisam polupao auto u Splitu jer mi je rekao po noci 150m pravo, a da sam okasnio pogledati cestu sekundu kasnije, sletio bi niz barem 20 stepenica sirokih 6-7m koje su prije sluzile da se spuste niz Marijan na neki vidikovac :icon_eek: + sto za balkanski dio slabo ima updateova karata pa me par puta odveo u jednosmjernu ulicu u kontra smjer...

A jedan od kardinalnih gresaka Garmina koji mi je imao ujko, unijeli smo odrediste ilicka 29, a polaznu tocku Bolnica na Bijelom Brijegu u Mostaru. Realno ruta ima mozda maximalno 1.5 km u bilo kojem smijeru po bilo kojoj ulicici, jer je naselje do naselja. Garmin mi je izracunao rutu od cak 3104km kroz vise od pola Europe. Odlazna ruta mi je bila kroz HR i Metkovic, a povratna kroz neko selo u Madjarskoj prije granice HR :icon_eek:

Član
tibor987 je napisao(la):
NAvigacije je odlicna stvar, to bez pogovora, jos sad nove verzije koje se spremaju od 2013-e imat ce manju pogresku, spast ce sa 3 metra na 1 metar ;)

Problem nastupa na nedovoljno ucrtanim detaljima BiH gradova i cesta, cak ima i odstupanja velikih i za HR gradove i karte... prije 2 godine na tom-tom navigaciji i karti, umalo nisam polupao auto u Splitu jer mi je rekao po noci 150m pravo, a da sam okasnio pogledati cestu sekundu kasnije, sletio bi niz barem 20 stepenica sirokih 6-7m koje su prije sluzile da se spuste niz Marijan na neki vidikovac :icon_eek: + sto za balkanski dio slabo ima updateova karata pa me par puta odveo u jednosmjernu ulicu u kontra smjer...

A jedan od kardinalnih gresaka Garmina koji mi je imao ujko, unijeli smo odrediste ilicka 29, a polaznu tocku Bolnica na Bijelom Brijegu u Mostaru. Realno ruta ima mozda maximalno 1.5 km u bilo kojem smijeru po bilo kojoj ulicici, jer je naselje do naselja. Garmin mi je izracunao rutu od cak 3104km kroz vise od pola Europe. Odlazna ruta mi je bila kroz HR i Metkovic, a povratna kroz neko selo u Madjarskoj prije granice HR :icon_eek:

:lol:
pa to garmin da se malo provozate :lol:

ne znam, ja nikad sa navigacije ne bih presao na kartu, ovako upises i gonis kud treba... jedino ovo sto Tibor kaze, nase mape nisu bas nesto vele odradjene, ali odradjuju posao sasvim solidno, u vecini slucajeva.