Volkswagen Golf R vs SEAT Leon Cupra on track

Volkswagen Golf R vs SEAT Leon Cupra on track

Legend
Ne znam iz cega izvuce taj zakljucak o AWDu i da su svi auti bez njega cista besmislica. A ovdje je kao sto vec napisah stvar licnih preferencija, meni AWD nesto znaci na ovakvom autu, a ko hoce FWD, moze ga dobiti za znacajno manje pare. Na stazi je AWD gotovo samo smetnja, al na cesti, klizavom asvaltu, brdskom putu nekom, kisu i snijeg da i ne spominjem, AWD ima konkretne prednosti. Sto se mene licno tice, nije tu ni brzina samo upitanju, al kontrola koju imas s AWDom npr. na snijegu je fenomenalna, dize voznju na jednu visu razinu. A ovaj novi Golf R tu uopste nije tupav auto, kao mnogi prethodnici sa Haldex spojkama.
boli ovi ne znaju da si ti imao lanicu deltu, pa stoga i ne razumiju tvoje preference prema brdu, 4x4 i tako to :D
 
Legend
Mah joj uzmes imprezu ili lancera nebitno, skontas da taj auto ide ispod 6sec na pijesku do 100 i sve ti bude jasno..
 
Član
Mah ja volim dobar AWD i to je to, a ovaj kod novog R-a je vec solidan :D

Impreza je odlicna, al nekako mi je to vec veliki auto.
Trebaju oni napraviti kompakta do 4.3 metra max. sa tom mehanikom, to bi onda bila ludnica :)

A i BMW 135i ima kao xDrive, da se stvarno mora birati, izmedju njega i Golfa R ne bi bio lak izbor.
 
Član
boki pa (GE) je bila 4,4m pa je slabo isla jer smo svi navikli na imprezu kaka je sada,.,
a dosta je prodaju impreze ukakile izmeje u wrc,.,
4motion nemozes prepravit u rwd,
 
4x4 se uvijek isplati, zapamti :)

Koliko ja vidim Leon sa prednjim pogoonom je brži od Golfa 4x4 tako da mi ta tvoja tvrdnja ne leži nikako, jedino možda kad je snijeg ... :D

A sumnjam da i ti ideš "na nož" sa svojim 4x4 kad je kiša ili snijeg. :)

Po pitanju Golfa VII, sasvim dovoljan je GTI Performance Pack sa mehaničkom šperom, na cesti kao što je Jadranska magistrala ili neki od planinskih prijevoja R nema nikakvu prednost, osim po već spomenutom snijegu
 
Legend
Koliko ja vidim Leon sa prednjim pogoonom je brži od Golfa 4x4 tako da mi ta tvoja tvrdnja ne leži nikako, jedino možda kad je snijeg ... :D

A sumnjam da i ti ideš "na nož" sa svojim 4x4 kad je kiša ili snijeg. :)

Po pitanju Golfa VII, sasvim dovoljan je GTI Performance Pack sa mehaničkom šperom, na cesti kao što je Jadranska magistrala ili neki od planinskih prijevoja R nema nikakvu prednost, osim po već spomenutom snijegu
Drug ostavi se ti googla i tih poredjenja (uz duzno postovanje) kada je ovaj dio u pitanju vezano za leona na prednji i 4x4 recimo..
4x4 jeste sporiji ako gledamo fabricke postavke automobila jer je dosta tezi cca 200-250kg, ali ako gledas recimo 402, trke ubrzanja semafor-semafor, ako gledas kisne uvijete ili snijeg, onda je 4x4 10x zabavniji od tog na prednji pogon, ako budes u prilici da vozis takav auto po takvim uslovima, sjetit ces me se...Treca stvar je stabilnost svakako, konkretno leon i golf te audi 4x4 (isti je sistem identican) ima specificno vjesanje nazad kada je pozicija opruge i amortizera u pitanju,uzevsi u obzir tezinu auta i neki kvalitetan ovjes, dosta je upotrebljiviji i vozljiviji nego fwd isti auto.. konretno govorim o TDIu, ARL koji ima dosta obrtnog i prva i druga brzina mu je poprilicno losa zbog pretjeranog proklizavanja u svakom trenutku trebas da te "izvuce"..

Da ne vazim, ko je vozio i jedan i drugi auto znat ce..

Oni sto furaju auto put (kog mi nemamo svakako) onda nek se kunu u fwd leona ili golfa i tjese se da je brzi.. ako cemo realno, prije bi uzeo starog s3 audija nego leona cupru r, iako je cupra "brza" na papiru zbog manjka kila i prednjeg pogona, ali je audi daleko zabavnij za vozit, o dizanju snage i modifikacijama te kakve bi onda prednosti 4motiona bile da ne pricam..
 
Legend
I da sto se snijega tice, ne idem pod noz, ali daleko od toga da me ne obraduje svaki milimetar snijega na cesti, i daleko od toga da je ovaj auto u tim uslovima izuzetno zabavan za vozit :)
 
Meni je recimo bolji u vožnji Golf 5 GTI od Audija TT Quattro 225, ne ulazim u priče šta je tko vozio i koristim činjenice., ne koristim Google, šta je to uopće .... :woot:

Potezanje od semafora do semafora je ekstremna disciplina, vrijedna divljenja ... stvarno jest...
 
Legend
Eh pa ne znam onda ti imas bas specificne ukuse kada su auta u pitanju, valjda je to do tebe, ili pak do mene eto cut cemo i druga misljenja.. buduci da si nekad vozio GTIa i da si ga valjda kupio sto ga volis, trebao bi znati sta je uzivanje u voznju, golf 5 je daleko od toga, bar kada pricamo o performansama..

Procitaj gore moj post opet, od semafora do semafora sam naveo kao primjer za ubrzavanje, nema potrebe da toliko budes povrsan :)
 
Super Moderator
ja sam vozio scirocca 2.0TSI, valjda ima slicno lezanje kao i golf 5 GTI? auto dobro ide, ima snage u svim obrtajima, dobro lezi u krivinama ali ne mozes izvlacit krivinu ko sa 4wd. u krivini cim das pola gasa ili vise auto vise ne mota nego ide pravo. daleko od toga da je nevozljiv i da je spor, al meni nije zanimljivo to bjezanje preko nosa, 4wd nema tih problema
 
Meni nije bitna brzina nego osjećaj brzine i osjećaj upravljanja autom, pa je zato višak snage u oštrim krivinama poželjan. U svakodnevnim, normalnim, gradskim situacijama dovoljno mi je i 50 KS. Ali to je moj osobni kriterij.
 
Top