Vijesti iz F1

Vijesti iz F1

Član
Cosworth ponovo u F1 ??

USF1-Team koji je trenutno izmjenio ime USGPE i koji će do kraja god. dobiti novo ime ako bi FIA imala šta protiv starog , trenutno su pregovorima sa Kevin Kalkhoven poznatije podsjednik Cosworth firme koji se ponovo periprema za kraljvsku klassu Motosporta ,
 
Član
Sutil: "Hamiltona kažnjavaju rasisti"(!?)


Njemački vozač Adrian Sutil odlučio je osvrnuti se na neprestane sukobe Lewisa Hamiltona i FIA-e, no u argumente koje Nijemac pritom povlači zaista je teško povjerovati. Sutil se, naime, pita jesu li učestale razmirice, kazne, optužbe i sudske rasprave u kojima sudjeluje Lewis Hamilton izazvane od strane britanskog vozača ili je on žrtva velike, tajne, rasističke zavjere.

"Nemam pojma kako se Lewis uspio toliko puta sukobiti s FIA-om, ali vjerujem da mu je već pomalo mučno od svega toga. Kada promatrate Hamiltonove incidente i posljedice koje su imali počinjete se pitati koja je zapravo prava pozadina. Zašto se to uvijek događa njemu? Možda zbog boje njegove kože?", pita se Sutil.

Da svijet Formule 1 nije imun na zavjere svih vrsta ne sumnjamo, ali da je Hamilton nedužna žrtva rasističkih zavjerenika ipak je teško očekivati. Naposlijetku, u velikoj većini incidenata sam je sebi zakuhao probleme.

Na koga je, pak, Sutil točno mislio kada je izvukao argument rasizma nije nam poznat

HA HA HA



Whitmarsh i dalje pod istragom

Možda su se u McLarenu ponadali da će otkazom Daveu Ryanu riješiti sve neugodnosti vezane za skandal na australskoj utrci, ali FIA u sklopu proširene istrage pomno proučava koliko je o cijelom slučaju znao prvi čovjek momčadi, Martin Whitmarsh. Kako prenosi britanski Autosport, Whitmarsh je nakon sporne utrke u Australiji dao nekoliko izjava novinarima, a upravo te izjave sada zanimaju FIA-ine istražitelje. Međunarodna automobilistička federacija je, naime, od BBC-ja zatražila snimke Whitmarshovih izjava.

McLarenov šef je na drugoj ovosezonskoj utrci u Maleziji tvrdio da nije znao ništa o "projektu" združenog laganja sucima na saslušanju u Australiji, a koje su obavili Lewis Hamilton i Dave Ryan. Međutim, u izjavama koje bi BBC trebao dostaviti FIA-i Whitmarsh navodno insinuira da je Jarno Trulli namjerno pretekao Hamiltona tijekom safety car faze te da za to treba biti kažnjen.

FIA-ino saslušanje prilikom kojeg će biti donesena odluka o sudbini McLarena bit će održano krajem mjeseca, a hoće li se za Ryanovom glavom zakotrljati još koja vidjet ćemo. Nekako nam "ne leži" mogućnost da je Ryan u cijelom slučaju djelovao "na svoju ruku", ali pustimo prvo istražitelje da obave svoj posao.
 
Član
F1 cirkus: Hamilton u Brawn GP-u mjesto Barrichella?

Ako momčad McLarena izbace iz Formule 1, najveći gubitnik, ni kriv ni dužan, mogao bi biti vozač Brawn GP-a Rubens Barrichello.
Po britanskim se medijima već danima spekulira što će se dogoditi ako McLaren bude najstrože kažnjen zbog laganja nakon VN Australije. Najizvjesnije je kako će 'pokajnik' Lewis Hamilton napustiti britansku momčad i prijeći u Brawn GP. Bijesni na McLaren su i u Mercedesu, koji je partner i jednima i drugima, i to još od špijunske afere iz 2007., a novi je skandal samo dolio ulje na vatru.
Kako je vozač Brawn GP-a Jenson Button vodeći u prvenstvu, ako se Hamilton zaista pridruži momčadi 'glavom' će vjerojatno platiti veteran Rubens Barrichello.

'Brawn GP to nikako ne bi smio učiniti', kazao je bivši vozač Sir Jackie Stewart za čiju je momčad Brazilac nastupao od 1997. do 1999.

'Rubensovo je iskustvo neprocjenjivo i tu mu definitivno dajem prednost pred Lewisom. A Rossu Brawnu upravo to treba - iskustvo', smatra Škot.

McLaren se pred FIA-inim istražnim tijelom treba pojaviti na saslušanju 29. travnja u Parizu.
 
Početnik
e sad da li GP Brown ima 75 mil funti da plati taj prelaz Hamiltona u GP Brown,ja licno sumljam :icon_rolleyes:
 
Početnik
Renault pripremio vlastiti difuzor

Na saslušanju koje je jučer započelo u Parizu u slučaju preispitivanja ispravnosti tzv. double-decker difuzora na bolidima određenih momčadi Renault je otkrio da raspolaže vlastitim double-deckerom, spremnim za korištenje. Pravni zastupnik Renaulta kazao je da momčad nije započela sezonu bez dvostrukog difuzora zato što je zakasnila s razvojem, već zato što je opći dojam bio da FIA takve difuzore ne smatra ispravnima.



Renaultov je fiškal također potvrdio da momčad raspolaže difuzorom koji je razvijen tako da koristi istu navodnu "rupu" u pravilima poput difuzora koji se već nalaze na Brawnovim, Toyotinim i Williamsovim bolidima. Francuska bi momčad svoju verziju double-deckera mogla početi koristiti već ovog vikenda u Kini ukoliko FIA odluči da su sporni dijelovi u skladu s pravilima
 
Član
FIA odlučila: "Difuzori su ispravni"!

Međunarodna automobilistička federacija objavila je konačnu odluku u slučaju double-decker difuzora proglasivši ih tehnički ispravnima i odbacivši prigovore momčadi koje su sezonu započele bez spornih komponenti. Brawn, Toyota i Williams mogu odahnuti; njihovi su difuzori, za koje mnogi tvrde da donose veliku prednost na stazi, oslobođeni svih optužbi i spomenute tri momčadi mogu mirno nastaviti sezonu. To se, pak, ne bi moglo reći za njihove konkurente koji će imati pune ruke posla s pripremom vlastitih double-deckera.


Većina momčadi je, po svemu sudeći, predviđala ovakav ishod u slučaju difuzora i gotovo je sigurno da će se spomenutom double-decker trojcu već u Kini pridružiti barem još jedna momčad s vlastitim rješenjem učinkovitijih stražnjih difuzora. Zasad znamo da Renault raspolaže vlastitim double-deckerom, a ostaje za vidjeti koliko će vremena druge momčadi izgubiti na razvoj i uvođenje u primjenu ove aerodinamičke komponente.
 
ja navijam za McLaren jer koriste Mercedesove motore , navijam za Hamiltona jer vozi mercedes i znaci volim Brown Mercedes isto kao i McL. Mercedes , tako da bi iskreno volio da Hamilton predje u Brown MErcedes jer McLaren je kriv za ovu politiku a ne Mercedes :icon_mad:
 
Početnik
Vernes_AMG je napisao(la):
ja navijam za McLaren jer koriste Mercedesove motore , navijam za Hamiltona jer vozi mercedes i znaci volim Brown Mercedes isto kao i McL. Mercedes , tako da bi iskreno volio da Hamilton predje u Brown MErcedes jer McLaren je kriv za ovu politiku a ne Mercedes :icon_mad:


jojjj,dobar si....


neka ide u Hamilton u GP brown,samo neka Alonso dodje u Ferrari...
 
Početnik
Dan D za Rona Dennisa

Predsjednik McLaren grupe Ron Dennis danas će objaviti svoje buduće planove unutar kompanije, a prema neslužbenim izvorima u potpunosti se povlači iz svijeta Formule 1. Jedna od ikona Formule 1, Ron Dennis, predao je ulogu šefa momčadi Martinu Whitmarshu 1. ožujka, a na današnjoj pressici u McLarenovim odajama u Wokingu objavit će planove o automobilskom biznisu svoje kompanije. Prema najavama Dennis će se u potpunosti posvetiti McLarenovom cestovnom programu, a sve F1 operacije predati će u ruke Martinu Whitmarshu.



Iako će ovakav rasplet mnoge iznenaditi, u biti je pomno i dugoročno planiran, a nedavna afera u čijem su se žarištu ponovno našli McLaren i Lewis Hamilton samo je ubrzala Dennisovu definitivnu odluku o napuštanju Formule 1.
 
Početnik
BMW SAUBER S KERS-om, FERRARI BEZ

BMW Sauber je potvrdio kako će na sutrašnjim slobodnim treninzima po prvi put isprobati KERS u bolidu Roberta Kubice. S druge strane, Ferrari je najavio kako će njihovi vozači ovoga vikenda, na V.N. Kine, nastupiti bez njega.

Zbog svoje težine, koja je prema mjerilima u F1 puno veća od Nicka Heidfelda, Kubica dosad nije koristio KERS sustav. Momčad iz Hinwila uložila je puno truda u pripremanje bolida sa spomenutim sustavom za Poljaka, stoga će na sutrašnjim slobodnim treninzima donijeti konačnu odluku hoće li ga koristiti na utrci ili ne.

Upravitelj Ferrarijeve momčadi, Stefano Domenicali, izjavio je kako će Kimi Raikkonen i Felipe Massa ovog vikenda voziti bolide bez KERS-a, koji im je na prve utrke sezone, uz određene prednosti, donio i poneke probleme: "S obzirom da smo imali vremena, pokušali smo detaljnije shvatiti problem, ali tada je problem bio taj što (KERS) više nije bio dovoljno dobar da bismo ga koristili. Iz tog razloga, mogu reći da ovog vikenda nećemo koristiti KERS. To je odluka koju smo donijeli zbog boljeg shvaćanja problema s gledišta sigurnosti i pouzdanosti. Naravno, sustav nam donosi bolje performanse, ali do trenutka kad je potpuno siguran i pouzdan, ne smijemo riskirati."

Dennisovo definitivno "zbogom" Formuli 1


rbxw8h.jpg


Sukladno očekivanjima Ron Dennis danas je potvrdio konačni oproštaj od Formule 1 i prelazak u samostalnu McLarenovu tvrtku koja će se baviti proizvodnjom sportskih automobila. Nakon dugogodišnjeg vođenja McLarenove F1 ekipe i brojnih uspjeha, ali i kontroverzi, Dennis je početkom ove godine predao uzde momčadi Martinu Whitmarshu, a današnja objava samo je konačna potvrda povlačenja iz sporta u kojem je bio jedna od ključnih figura proteklih sezona.

Dennis će se nakon povlačenja iz F1 tima posvetiti vođenju McLaren Automotive projekta proizvodnje sportskih automobila. Riječ je o neovisnoj tvrtki koja prvi model cestovnog sportaša planira predstaviti 2011. godine.





slika govori milion rijeci :lol::lol::lol::lol::lol:
 
da da , slika govori hiljadu rijeci , isto kao i rezultati prvog slobodnog treninga :cool:

01 L. Hamilton McLaren 1:37.334 22
02 J. Button Brawn GP 1:37.450 18
03 R. Barrichello Brawn GP 1:37.566 19
04 H. Kovalainen McLaren 1:37.672 23

05 M. Webber Red Bull 1:37.752 20
06 J. Trulli Toyota 1:37.764 19
07 N. Rosberg Williams 1:37.860 24
08 T. Glock Toyota 1:37.894 21
09 F. Alonso Renault 1:38.089 19
10 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:38.195 24
11 K. Räikkönen Ferrari 1:38.223 23
12 S. Vettel Red Bull 1:38.274 20
13 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:38.307 26
14 A. Sutil Force India F1 1:38.319 18
15 F. Massa Ferrari 1:38.418 20
16 N. Heidfeld BMW 1:38.456 21
17 G. Fisichella Force India F1 1:38.460 19
18 R. Kubica BMW 1:38.463 18
19 K. Nakajima Williams 1:38.730 25
20 N. Piquet jr. Renault 1:38.825 20
 
Početnik
kao i drugog slobodnog treninga:icon_biggrin:




1. J. Button Englez Brawn-Mercedes 1:35:679
2. N. Rosberg Nijemac Williams-Toyota + 0:00:025
3. R. Barrichello Brazilac Brawn-Mercedes + 0:00:202
4. M. Webber Australac Red Bull-Racing + 0:00:426
5. S. Vettel Nijemac Red Bull-Racing + 0:00:488
6. J. Trulli Talijan Toyota + 0:00:538
7. K. Nakajima Japanac Williams-Toyota + 0:00:698
8. T. Glock Nijemac Toyota + 0:00:869
9. H. Kovalainen Finac McLaren-Mercedes + 0:00:995
10. S. Bourdais Francuz STR-Ferrari + 0:01:121
11. A. Sutil Nijemac Force India-Mercedes + 0:01:150
12. F. Massa Brazilac Ferrari + 0:01:168
13. L. Hamilton Englez McLaren-Mercedes + 0:01:262
14. K. Raikkonen Finac Ferrari + 0:01:375
15. S. Buemi Švicarac STR-Ferrari + 0:01:540
16. N. Piquet Brazilac Renault + 0:01:594
17. R. Kubica Poljak BMW Sauber + 0:01:812
18. N. Heidfeld Nijemac BMW Sauber + 0:01:865
19. F. Alonso Španjolac Renault + 0:01:959
20. G. Fisichella Talijan Force India-Mercedes + 0:02:071

dobro je Baton rekao, nisu oni brzi zbog difuzora vec sto bolidi imaju brzinu i funkcionisu perfektno

kakav difuzor :icon_rolleyes:
 
Član
nema potrebe na dva mesta iste rezultate, evo ja sam postirao i na temu za VN Kine

http://www.bhtuning.com/thread-20302-post-344422.html&#pid344422
 
Početnik
Ferrari još uvijek nema difuzor

U Scuderiji su priznali da nisu očekivali odbacivanje žalbe na ispravnost double decker difuzora te da će im za razvoj vlastitog trebati dosta vremena i novca. Šef momčadi Stefano Domenicali začudio je poznavatelje Formule 1 izjavom u kojoj kaže da momčad tek treba osmisliti kako na bolid ugraditi double decker difuzor te da će Ferrari čekati FIA-inu najavljenu objavu razloga zbog kojih je tužba protiv double decker ekipa odbačena.



"Odluka FIA-e nažalost nas prisiljava na intervencije u ključnim dijelovima bolida kako bismo mogli ravnopravno konkurirati ostalim momčadima u pogledu tehničkih pravila. Ti zahvati će iziskivati dosta vremena i novca i ugrozit će naše ovosezonske ambicije. Udvostručit ćemo napore kako bismo momčad vratili u vrh u što kraćem roku", kaže Domenicali.

Dodali bismo ovome da Ferrari zapravo već ima ugrožene ovosezonske ambicije jer s 0 bodova nakon dvije utrke čvrsto drži začelje kolone konstruktora.

Alonso protiv mekanih guma

Bivši Svjetski prvak Fernando Alonso oštro se okomio na "onoga tko je donio odluku da se na utrci u Kini koriste tzv. supermekane gume". Španjolac je ogorčen najavom da će na stazi u Šangaju morati koristiti gume koje su na prvoj utrci u Australiji popljuvane od strane većine vozača zbog prebrzog trošenja i drastičnog pada performansi nakon svega nekoliko krugova. Po Alonsu, vozači su gubili i po šest sekundi po krugu kada su na bolidu imali najmekše Bridgestoneove gume. Renaultov pilot pozvao je "odgovorne" da preispitaju odluku i razmisle je li forsiranje guma koje traju par krugova pravi način za podizanje atraktivnosti utrka.



"Ne znam je li odluka Bridgestoneova ili FIA-ina, ali tko god bio zaslužan za nju trebao bi dobro razmisliti. S tim gumama izgledamo smiješno u TV prijenosu i gledateljima pored staze jer odjednom se vučemo po stazi, pretječu nas vozači koje smo krug, dva prije mi pretekli bez problema, a svo to 'uzbuđenje' stvoreno je umjetno, prisiljavanjem ekipa da koriste gume koje su potpuno beskorisne. Prema našim procjenama u Šangaju ćemo supermekane gume morati mijenjati nakon pet ili šest krugova jer je staza zahtjevnija od australske, gdje su gume izdržale 'čak' 8 do 9 krugova", kaže Alonso.

"Ako FIA želi potaknuti nadmetanje na stazi onda prisilno korištenje neučinkovitih guma nije pravo rješenje. Možda bi mogli posegnuti za nekim šaljivim rješenjem i obvezati nas da na stazu moramo izaći i s gumama za kišu, iako je podloga suha ili nešto slično. U udruzi vozača već smo raspravljali o ovim gumama i zaključak je da su opasne i nepouzdane; ne možete upravljati, ne možete kočiti, ne možete učiniti gotovo ništa jednom kada ta guma počne gubiti na gripu. Za Šangaj su najavili supermekane i supertvrde gume, sjajno, niti jedna niti druga nisu optimalan izbor i sve ovo počinje sličiti cirkusu više nego razumnom sportu u kojem se nadmetanje ne potencira ovakvim 'dosjetkama'", zaključio je Španjolac.
 
Član
Ferrari otpisuje ovu sezonu?

Katastrofalni start Ferrarija u sezonu i nula bodova na kontu dovodi do nezamislivog te talijanska momčad pomalo diže ruke od ove sezone i sve više pogledava prema 2010. godini. Prema službenim najavama iz samog vrha Ferrarija ukoliko na slijedeće dvije utrke ne dođe do značajnog zaokreta, talijanska momčad otpisat će ovu sezonu i početi raditi na bolidu za 2010. godinu.


20porv.jpg

Ovu pomalo nevjerojatnu odluku za momčad koja je sinonim Formule 1 potvrdio je osobno Stefano Domenicali za kojega je utrka u Španjolskoj dan D i nakon čega će se definitivno znati u kojem smjeru će Ferrari krenuti dalje. Naime, situacija s Ferrarijevim bolidom toliko je kompleksna i čini se da je u potpunosti pogrešno konstruiran. Nakon dvostruke pobjede Red Bulla u Kini sada se vidi da bolidi bez dvostrukih difuzora mogu biti itekako brzi i konkurentni, no Ferrarija i dalje nema u blizini osvajača bodova.

Gotovo je nevjerojatno da uz takav renome, iskustvo, vozače i najvažnije budžet, u Ferrariju nakon svega tri utrke polako potpisuju poraz.
 
Top